2024.04.04. | Nagyillés János
A Lebeniye Çorbası valójában egy könnyen, gyorsan elkészíthető joghurtos húsgombócleves, amely nem szerepel a török gyorséttermek kínálatában, ezért otthon kell elkészítenünk, ha szeretnénk megkóstolni. Íme Nagyillés János receptje…
Az internetes főzőoldalakon – csakúgy, mint a török gasztronómiában – a joghurtos levesek külön műfajt képeznek. A netes receptekben nagy és gyakran hangsúlyozott érték egy-egy fogással kapcsolatban a gyorsaság: a joghurtos leveseknél ez könnyedén elérhető. Ehhez a rendkívül ízletes és korántsem nehezen elkészíthető levesfajtához a török gyorséttermekben nem jutunk hozzá, kénytelenek vagyunk magunknak elkészíteni. Fontos hangsúlyoznunk, hogy megéri a fáradságot.
A magyar húsgombóclevesekhez hasonló a műfaj: a törökök számára oly fontos köfte (húsgombóc) jelenik meg benne. A köftés levesek világának egyik legérdekesebb képviselője (számomra legalábbis) az Analı kızlı çorbası. A neve szó szerint „anyás-lányos” vagy „anya-lánya” levesnek fordítható – ebben kétféle köfte is található. Hamarosan ennek a receptjét is megosztom a rovatunk kedves olvasóival.
Mielőtt nekilátunk, felhívom a figyelmet arra a fontos mellékkörülményre, hogy most is olyan fogásról van szó, amelynek nevét a Gaziantepi Önkormányzat lassan négy éve levédette a Török Szabadalmi Hivatalnál – ez mutatja a fogás lokális jelentőségét.
És hogy mit is fed a Lebeniye Çorbası gaziantepi módra elnevezés? Röviden összefoglalva: rizses, csicseriborsós, joghurtos leveslében tálalt húsgolyók.
Hozzávalók:
a leveshez
- 2 evőkanál rizs
- 1 vizespohár főtt csicseriborsó
- 1,5 vizespohár joghurt
- 2 evőkanál liszt
- fél citrom leve
- só
a húsgolyókhoz
- 20 dkg apróra darált sovány marhahús
- 1 fej hagyma
- só
- bors
- 1 teáskanál menta
- 2 evőkanál vaj
Elkészítése:
1. Lássuk a levest. Ha magunk főzzük a csicseriborsót, a babhoz hasonlóan érdemes előtte egy éjszakára beáztatni és reggel puhára főzni, mert előfőzve kerül a levesbe. Maga a főzés úgy indul, hogy két evőkanál átmosott rizst kis sóval megfőzünk 1 pohár vízben. Ha a rizs megfőtt, hozzáadjuk a főtt csicseriborsót és további 4,5 pohár vizet – kis lángon tartjuk melegen.
2. Jöhet a joghurtos sűrítés. Ehhez másfél vizespohár joghurtot használunk, ezúttal sima joghurt is megteszi. A joghurthoz két evőkanál lisztet adunk, valamint egy fél citrom levét. Simára keverjük, kicsit hígítjuk a levesből kivett lével, majd a levesbe öntjük.
3. A húsgolyókat érdemes a leves előtt elkészíteni. A hagymát nagylyukú reszelőn lereszeljük és sóval-borssal az apróra darált marhahúshoz keverjük. A keverékből apró, nagyobb meggyszem nagyságú golyócskákat formázunk. A kész golyókat két evőkanál vajon átsütjük. Amikor a marhahús átsült, hozzáadunk egy jó teáskanálnyi mentát (szárított kivitelben is tökéletes), és az egészet a leveshez öntjük.
A lével együtt összemelegítjük – mivel a marhahús a vajon már átsült, és az ízét is kiadta, valóban csak összemelegítésről van szó –, és már tálalhatjuk is.
Fotó:
Nagyillés János