Vissza

Lebeniye Çorbası – vagyis húsgombócleves gaziantepi módra

2024.04.04. | Nagyillés János
A Lebeniye Çorbası valójában egy könnyen, gyorsan elkészíthető joghurtos húsgombócleves, amely nem szerepel a török gyorséttermek kínálatában, ezért otthon kell elkészítenünk, ha szeretnénk megkóstolni. Íme Nagyillés János receptje…


Az internetes főzőoldalakon – csakúgy, mint a török gasztronómiában – a joghurtos levesek külön műfajt képeznek. A netes receptekben nagy és gyakran hangsúlyozott érték egy-egy fogással kapcsolatban a gyorsaság: a joghurtos leveseknél ez könnyedén elérhető. Ehhez a rendkívül ízletes és korántsem nehezen elkészíthető levesfajtához a török gyorséttermekben nem jutunk hozzá, kénytelenek vagyunk magunknak elkészíteni. Fontos hangsúlyoznunk, hogy megéri a fáradságot.
 
A magyar húsgombóclevesekhez hasonló a műfaj: a törökök számára oly fontos köfte (húsgombóc) jelenik meg benne. A köftés levesek világának egyik legérdekesebb képviselője (számomra legalábbis) az Analı kızlı çorbası. A neve szó szerint „anyás-lányos” vagy „anya-lánya” levesnek fordítható – ebben kétféle köfte is található. Hamarosan ennek a receptjét is megosztom a rovatunk kedves olvasóival.
 
Mielőtt nekilátunk, felhívom a figyelmet arra a fontos mellékkörülményre, hogy most is olyan fogásról van szó, amelynek nevét a Gaziantepi Önkormányzat lassan négy éve levédette a Török Szabadalmi Hivatalnál – ez mutatja a fogás lokális jelentőségét.
 
És hogy mit is fed a Lebeniye Çorbası gaziantepi módra elnevezés? Röviden összefoglalva: rizses, csicseriborsós, joghurtos leveslében tálalt húsgolyók.

Lebeniye Çorbası – vagyis húsgombócleves gaziantepi módra - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 19. rész


Hozzávalók:
a leveshez
  • 2 evőkanál rizs
  • 1 vizespohár főtt csicseriborsó
  • 1,5 vizespohár joghurt
  • 2 evőkanál liszt
  • fél citrom leve
 
a húsgolyókhoz
  • 20 dkg apróra darált sovány marhahús
  • 1 fej hagyma
  • bors
  • 1 teáskanál menta
  • 2 evőkanál vaj
 
Lebeniye Çorbası – vagyis húsgombócleves gaziantepi módra - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 19. rész

Elkészítése:


1. Lássuk a levest. Ha magunk főzzük a csicseriborsót, a babhoz hasonlóan érdemes előtte egy éjszakára beáztatni és reggel puhára főzni, mert előfőzve kerül a levesbe. Maga a főzés úgy indul, hogy két evőkanál átmosott rizst kis sóval megfőzünk 1 pohár vízben. Ha a rizs megfőtt, hozzáadjuk a főtt csicseriborsót és további 4,5 pohár vizet – kis lángon tartjuk melegen.

2. Jöhet a joghurtos sűrítés. Ehhez másfél vizespohár joghurtot használunk, ezúttal sima joghurt is megteszi. A joghurthoz két evőkanál lisztet adunk, valamint egy fél citrom levét. Simára keverjük, kicsit hígítjuk a levesből kivett lével, majd a levesbe öntjük.

Lebeniye Çorbası – vagyis húsgombócleves gaziantepi módra - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 19. rész

3. A húsgolyókat érdemes a leves előtt elkészíteni. A hagymát nagylyukú reszelőn lereszeljük és sóval-borssal az apróra darált marhahúshoz keverjük. A keverékből apró, nagyobb meggyszem nagyságú golyócskákat formázunk. A kész golyókat két evőkanál vajon átsütjük. Amikor a marhahús átsült, hozzáadunk egy jó teáskanálnyi mentát (szárított kivitelben is tökéletes), és az egészet a leveshez öntjük.

Lebeniye Çorbası – vagyis húsgombócleves gaziantepi módra - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 19. rész

A lével együtt összemelegítjük – mivel a marhahús a vajon már átsült, és az ízét is kiadta, valóban csak összemelegítésről van szó –, és már tálalhatjuk is.
 
:
Fotó:
Nagyillés János

Főzünk

A török szárma – töltött szőlőlevél

2024.01.19. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 8. rész
Családi vacsora egy bögre rizsből? Miért ne! A szárma, vagyis a töltött szőlőlevél egyszerű, ízletes és kiadós, mindenkinek jut belőle. Íme Nagyillés János legújabb török receptje…
Főzünk

Revani – szirupos sütemény

2024.02.22. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 13. rész
A revani nevű török klasszikus a szirupos édességek sorába tartozik. Igen, valóban édes, de hát az a dolga! Nagyillés János szerint egyszerű elkészíteni, íme a recept…
Főzünk

Joghurtos zellersaláta – Yoğurtlu kereviz salatası

2024.03.07. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 15. rész
A nyers zeller jótékony hatásairól ódákat lehetne zengeni. Nagyillés János most egy erre épülő húsmentes receptet hoz a Török örömök sorozat 15. részében…
Főzünk

Sárgarépagolyó – havuç topları

2024.03.14. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 16. rész
Lehet a sárgarépából édességet készíteni? Miért ne! Ez a kókuszos sárgarépagolyó sokak kedvence. Íme Nagyillés János megbízható receptje…
Főzünk

Çılbır, vagyis török buggyantott tojás

2024.03.21. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 17. rész
A çılbır tulajdonképpen buggyantott tojás fűszeresjoghurt-ágyon, ízesített vajjal leöntve. Ezt kínálja nekünk Nagyillés János a Török örömök sorozat 17. részében…
Főzünk

Vişneli kek – meggyes sütemény

2024.03.29. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 18. rész
Ez a török meggyes sütemény egyesíti a kuglóf, a kelt kalács és a piskóta előnyeit, pedig nem is kell keleszteni. Időspórolós, ám ízletes török édesség Nagyillés János konyhájából…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (125) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)