Főzünk

Csirkeaprólék-leves csigatésztával

Csirkeaprólék-leves csigatésztával című cikk borítóképe
2025. 09. 29. | Szabó Edit
A csirkeaprólékból készült húsleves nem csak finom, de minden bajra orvosság is, ráadásul egy marék békebeli csigatésztával ünnepivé varázsolható…

Gyorsabban elkészül, mint a marha-, a gyöngytyúk- vagy a tyúkhúsleves, a viszonylag sok zöldségnek köszönhetően az íze is könnyedebb, egyáltalán nincs vele sok baj, és nagyon finom. Betétként az Izsáki Házitészta Kft. csigatésztáját választottam, mert igaz, hogy géppel készül, de a hagyományos, 8 tojásos, nyújtott, pihentetett tésztából, tűre sodorva, mint régen.

Meséltem már, hogy falun nőttem fel, ezért sok olyasmit megélhettem, amire egy városi gyereknek csak akkor volt lehetősége, ha a nyarat a vidéki nagyszülőknél töltötte. Számomra természetes volt, hogy lakodalmak előtt összejönnek a csigacsináló asszonyok, és tízéves koromtól én is beülhettem közéjük. A munkától (na meg a kötelezően elfogyasztott likőrtől) kipirultak, be nem állt a szájuk, egymás szavába vágva meséltek olyan történeteket, amiket félig sem értettem. Kusza kis lúdgégéim messze nem voltak olyan szépek, mint amilyeneket az ő gyakorlott kezük sodort szédítő gyorsasággal, de soha nem bírálták a munkámat, inkább biztattak, tanítottak fáradhatatlanul.

Ma már eszembe sem jutna csigatésztát készíteni, de nosztalgiából néha vásárolok egy-egy csomagot, és amikor kinyitom a zacskót, szinte érzem a keményített fehér abroszra szitált liszt és a friss tészta illatát.

Mint a falusi háznál általában, nálunk is volt baromfiudvar, és benne csirkék, kacsák, gyöngyösök, az ólban malacok, ahogy kellett. Mivel anyu dolgozott, a főzést a nagyanyám intézte, takarékosan, mint minden háborút megélt asszony. Egy saját nevelésű csirkéből volt leves is, főétel is ötünknek. Ez a húsleves is gyakran került az asztalra, általában vékonymetélttel, a csigatésztás variáció az ünnepek fényét emelte. Úgyhogy most ünnep van.

Hozzávalók:
- 1 adag csirkeaprólék (nyak, láb, szárny, far, hát, mellcsont, esetleg máj és zúza)
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- ½ fej karalábé
- ¼ zellergumó vagy 2 szál halványító zeller
- 1 kisebb karfiol fele
- 6-8 kelbimbó
- 1 nagyobb gerezd fokhagyma
- 1 kis fej vöröshagyma
- mogyorónyi gyömbér (elhagyható)
- 1 kisebb csokor petrezselyemzöld
- 2 liter csirkealaplé vagy víz
- 10 dkg csigatészta
- 6-8 szem fekete bors
- só, ízlés szerint

Elkészítése:

1. A húst leöblítjük, majd egy nagyobb lábosban a szemes borssal, a gyömbérrel, a fokhagymával és a vöröshagymával együtt feltesszük főni annyi vízben, ami kétszer ellepi. Adjunk hozzá egy kávéskanálnyi sót is. (Egy idő után hab képződik majd a felszínén, azt egy szűrővel távolítsuk el.)

2. Amíg a hús fő, tisztítsuk meg és vágjuk fel a zöldségeket. A sárga- és a fehérrépát szeljük hasábokra, a karalábét négy, a zellert 2 egyenlő darabra, a karfiolrózsákat félbe vagy negyedbe, a kelbimbót félbe, de ha kisebbek, hagyhatjuk egészben.

3. Ha a hús félig megfőtt, a karalábé és a kelbimbó kivételével adjuk hozzá egyszerre az összes zöldséget, öntsük fel az alaplével, és főzzük majdnem teljesen puhára. (Ha az alaplé nem sós, vagy vizet használunk, sózzuk meg.)

4. Amikor már a csont mentén nagyon könnyen törik a hús, kóstoljuk meg a levet (ha szükséges, sózzuk utána), majd tegyük bele a karfiolt, a kelbimbót és a finomra vágott petrezselyemzöld felét. Főzzük további 10 percig, majd fedjük le, vegyük le a tűzről, bugyoláljuk be, és tartsuk melegen legalább 30 percig, hogy minden megpuhuljon benne, de ne főjön szét.

5. A tésztát közvetlenül tálalás előtt főzzük ki a csomagoláson látható utasítás szerint.

6. Tálaláskor a zöldséget, a húst, a tésztát és a levest (leszűrve) külön-külön kínáljuk. Amikor mindenből szedtünk a tányérra, a tetejét szórjuk meg finomra vágott petrezselyemzölddel.

Fotó:
Szabó Edit

Főzünk
Zöldségleves grízgaluskával című cikk borítóképe

Zöldségleves grízgaluskával

2024. 11. 25. | Szabó Edit
Ezt az egyszerű, gyorsan megfőzhető zöldséglevest a grízgaluska teszi tartalmassá. Elkészítése nem igényel komolyabb konyhai jártasságot, vágjunk bele!
Főzünk
Libaleves, ahogy Magos Zoltán készíti című cikk borítóképe

Libaleves, ahogy Magos Zoltán készíti

2022. 01. 17. | Szabó Edit
Magos Zoltán libalevese kapott egy kis ázsiai felhangot, és éppen ettől válik különösen izgalmassá. Forró, fűszeres és zamatos, minden bajra orvosság…
Főzünk
Kacsaleves és kacsás kása című cikk borítóképe

Kacsaleves és kacsás kása

2021. 11. 16. | Szabó Edit
Márton-napkor ezt a menüt mindenki libával tálalja, pedig kacsahúsból is nagyon finom. A kacsás kásához a levesben főtt húst használjuk fel, így a húsleves is gazdagabb lesz, és a második fogás is sokkal gyorsabban elkészül…
Beszélgetünk
A húsleves varázslat című cikk borítóképe

A húsleves varázslat

2021. 07. 31. | Virág Orsolya
Beszélgetés Novotny Antallal
Katlan Tóni. Novotny Antalt mindenki ezen a néven ismeri. Óriási serpenyőkben készülő hagyományos magyar ételei nem hiányozhatnak szinte egyetlen fesztiválról sem. Eddigi pályájáról és nemzeti gasztronómiánk útvesztőiről kérdeztük…
Főzünk
Ünnepi húsleves gyöngytyúkból című cikk borítóképe

Ünnepi húsleves gyöngytyúkból

2020. 12. 08. | Szabó Edit
A gyöngytyúkleves sok családban karácsonyi klasszikus. Elkészítése egyszerű, és bár időigényes, minden várakozást megér. Az íze valóban ünnepi…
Főzünk
Fácánleves című cikk borítóképe

Fácánleves

2020. 02. 03. | Klich Zsuzsa
A fácánleves a legjobb ízű húsleves a világon. Minden bajra orvosság, nincs húsevő ember, aki ne szeretné. Íme a receptünk…