2024.11.25. | Szabó Edit
Ezt az egyszerű, gyorsan megfőzhető zöldséglevest a grízgaluska teszi tartalmassá. Elkészítése nem igényel komolyabb konyhai jártasságot, vágjunk bele!
Ebben a levesben az a jó – persze azon kívül, hogy egyszerűen elkészíthető és nagyon finom –, hogy felhasználhatjuk hozzá azokat a zöldségeket, amik esetleg a korábbi főzések során kimaradtak az ételből, és most ott várakoznak a hűtőben. A zöldborsó lehet fagyasztott, a karfiolt pedig becserélhetjük karalábéra is, a végeredmény ugyanolyan finom lesz.Hozzávalók:
a leveshez:
- 1 nagyobb sárgarépa, hámozva, karikázva
- 1 szál fehérrépa, hámozva, karikázva
- 1 bögre fejtett zöldborsó – lehet mélyhűtött is
- 4-5 karfiolrózsa, falatnyi darabokra vágva – a kisebbeket értelemszerűen szükségtelen szeletelni
- ½ karalábé, 1x1 cm-es kockákra vágva (opcionális)
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 2 dkg vaj vagy margarin
- 1 liter zöldségalaplé (készülhet leveskockából vagy házilag a tippnél leírt módon)
- só, bors, ízlés szerint
a grízgaluskához:
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 5 dkg gríz
- 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem (elhagyható)
Elkészítése:
1. A zöldségeket a fent leírt módon előkészítjük.
2. A vajat/margarint fazékban megolvasztjuk, hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát és fehérrépát. Összekeverjük, kicsit megsózzuk, majd lefedve pároljuk.
3. Ha a répák egy kicsit megpuhultak, hozzáadjuk a zöldborsót, összekeverjük, és folytatjuk a párolást, majd néhány perc múlva a karfiol/karalábé is mehet bele. Összeforgatjuk, 5-8 percig pároljuk, majd az egészet felöntjük az alaplével, és lefedve puhára főzzük.
4. Míg a leves fő, elkészítjük a grízgaluskát. A tojást felütjük, kicsit felverjük, megsózzuk. Hozzákeverjük folyamatosan adagolva a grízt, végül a petrezselyemzöldet. Kicsit folyós állagú masszát kell kapnunk, amit fóliával lefedve a hűtőbe teszünk pihenni egészen addig, míg a zöldségek a levesben meg nem puhulnak.
5. Ha a zöldségek puhák, a grízes-tojásos masszát elővesszük a hűtőből – addigra jól összeáll majd –, és kanállal galuskákat szaggatunk belőle a levesbe. Ekkor adjuk a leveshez a finomra vágott petrezselyemzöldet is. Néhány percig főzzük, forrón tálaljuk.
Borsmenta-tipp: a húslevesnek szánt zöldségek héjából tökéletes zöldségalaplé készíthető a következőképpen: az alaposan megmosott zöldségeket megtisztítjuk, a java megy a húslevesbe, a héja pedig egy külön edénybe, amelyben sóval, mogyorónyi gyömbérrel és néhány szem fekete borssal lassú tűzön addig főzzük, míg illatos, koncentrált levet nem kapunk. Aztán leszűrjük, kihűtjük, és tálkákba adagolva lefagyasztjuk.
Leves: Egyszerű krumplileves