2023.10.25. | Szabó Edit
Gyors, olcsó, egyszerű, finom. Ez a krumplileves könnyen a család kedvencévé válhat…
Ki ne emlékezne még a nagymamája krumplileveseire! Illatos volt, sűrű, és a paprikától piros. Nos, a miénkben nincs pirospaprika, ezért egy kicsit sápadt, de cserébe nincs benne lisztes sűrítés sem, ami üdévé és könnyűvé teszi. Csak a zöldségek saját íze érvényesül, megidézi a nyár ízeit.
Hozzávalók 4 személyre:
- 3 nagyobb krumpli
- 1 szál fehérrépa, a zöldjével együtt
- 2 szál közepes sárgarépa
- egy darabka zellergumó
- 1,2 liter zöldségleves (kockából is készülhet)
- 1 dkg vaj
- só, bors, ízlés szerint
- tejföl a tálaláshoz
Elkészítése:
1. A zöldségeket megtisztítjuk és feldaraboljuk. A répákat karikára, a krumplit nagyjából 2x2 cm-es kockákra, a petrezselymet finomra vágjuk
2. Egy közepes méretű lábosban megolvasztjuk a vajat, rádobjuk a répákat, megsózzuk, és néhány perc alatt félpuhára pároljuk. Fedjük le, de közben időnként keverjük meg. Ha kész, adjuk hozzá a krumplit és a finomra vágott petrezselyem felét, azzal is keverjük meg, és pároljuk néhány percig.
3. Öntsük rá a zöldséglevest, és főzzük puhára a zöldségeket. Az utolsó 5 percben adjuk hozzá a maradék petrezselymet, kóstoljuk meg, ha szükséges, sózzuk meg még egy kicsit, és már készen is vagyunk.
Tálaláskor minden tányérba tegyünk egy kávéskanálnyi tejfölt, és ha szeretjük, törjünk rá friss borsot.
Borsmenta-tipp: a zöldséglevest mi mindig a húslevesnek szánt zöldségek héjából készítjük.
Az alaposan megmosott zöldségeket megtisztítjuk, a java megy a húslevesbe, a héja pedig egy külön edénybe, amelyben sóval, mogyorónyi gyömbérrel és néhány szem fekete borssal lassú tűzön addig főzzük, míg illatos, koncentrált levet nem kapunk. Aztán leszűrjük, kihűtjük és tálkákba adagolva lefagyasztjuk.