Vissza

Egyszerű krumplileves

2023.10.25. | Szabó Edit
Gyors, olcsó, egyszerű, finom. Ez a krumplileves könnyen a család kedvencévé válhat…


Ki ne emlékezne még a nagymamája krumplileveseire! Illatos volt, sűrű, és a paprikától piros. Nos, a miénkben nincs pirospaprika, ezért egy kicsit sápadt, de cserébe nincs benne lisztes sűrítés sem, ami üdévé és könnyűvé teszi. Csak a zöldségek saját íze érvényesül, megidézi a nyár ízeit.

Egyszerű krumplileves - recept - borsmenta.hu
 
Hozzávalók 4 személyre:
  • 3 nagyobb krumpli
  • 1 szál fehérrépa, a zöldjével együtt
  • 2 szál közepes sárgarépa
  • egy darabka zellergumó
  • 1,2 liter zöldségleves (kockából is készülhet)
  • 1 dkg vaj
  • só, bors, ízlés szerint
  • tejföl a tálaláshoz
 Egyszerű krumplileves - recept - borsmenta.hu

Elkészítése:

1. A zöldségeket megtisztítjuk és feldaraboljuk. A répákat karikára, a krumplit nagyjából 2x2 cm-es kockákra, a petrezselymet finomra vágjuk

2. Egy közepes méretű lábosban megolvasztjuk a vajat, rádobjuk a répákat, megsózzuk, és néhány perc alatt félpuhára pároljuk. Fedjük le, de közben időnként keverjük meg. Ha kész, adjuk hozzá a krumplit és a finomra vágott petrezselyem felét, azzal is keverjük meg, és pároljuk néhány percig.

3. Öntsük rá a zöldséglevest, és főzzük puhára a zöldségeket. Az utolsó 5 percben adjuk hozzá a maradék petrezselymet, kóstoljuk meg, ha szükséges, sózzuk meg még egy kicsit, és már készen is vagyunk.

Egyszerű krumplileves - recept - borsmenta.hu

Tálaláskor minden tányérba tegyünk egy kávéskanálnyi tejfölt, és ha szeretjük, törjünk rá friss borsot.
 

Borsmenta-tipp: a zöldséglevest mi mindig a húslevesnek szánt zöldségek héjából készítjük.

Egyszerű krumplileves - recept - borsmenta.hu

Az alaposan megmosott zöldségeket megtisztítjuk, a java megy a húslevesbe, a héja pedig egy külön edénybe, amelyben sóval, mogyorónyi gyömbérrel és néhány szem fekete borssal lassú tűzön addig főzzük, míg illatos, koncentrált levet nem kapunk. Aztán leszűrjük, kihűtjük és tálkákba adagolva lefagyasztjuk.  
 
:
Fotó:
Szabó Edit -

Főzünk

Krumplirózsa

2017.02.13. | Varga Anita
Borkorcsolyák Varga Anita konyhájából 2.
Egyszerű, látványos, és ráadásul nagyon finom! Varga Anita Valentin-napi borkorcsolyáját akár a kezdő konyhatündérek is könnyedén elkészíthetik. Egy palack jó bor kell még hozzá, és kez…
Főzünk

Nyári karalábéleves

2022.07.29. | Szabó Edit
A friss, nyári zöldségeknek nincs párja. Ez a karalábéleves fél óra alatt elkészül, és nagyon-nagyon finom! Mutatjuk a receptet…
Főzünk

Krumplis tészta

2022.09.08. | Szabó Edit
Van, aki grenadírmarsnak hívja, mások az előkelő hangzású gránátos kocka névvel illetik, de akár így, akár úgy, a krumplis tészta sokak kedvence. Íme a recept…
Főzünk

Rakott krumpli

2022.09.28. | Szabó Edit
A rakott krumpli finom, tápláló, és mindenki imádja. Íme a mi receptünk…
Főzünk

Palócleves

2023.07.21. | Szabó Edit
Itt a zöldbabszezon, főzzünk palóclevest! A legenda szerint Gundel János készítette el először Mikszáth Kálmán születésnapjára 1892-ben. Az étel lelkét a zsenge zöldbab és a friss kapor…
Főzünk

Tejfölös fejtettbab-leves

2023.09.27. | Szabó Edit
Nyáron hidegen, télen melegen, sok kaporral, pici ecettel: a fejtettbab-leves gyerekkorunk egyik kedvence volt, főleg ha utána palacsinta következett…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (125) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)