Főzünk

Datolyás, fetás vöröskáposzta-saláta – mor lahana salatası

Datolyás, fetás vöröskáposzta-saláta – mor lahana salatası című cikk borítóképe
2025. 04. 09. | Nagyillés János
Nyers összetevők, őrületes színek, hersegő, friss ízek! Ez a datolyával és fetával megbolondított vöröskáposzta-saláta minden évszakban elkészíthető, és önálló fogásként vagy köretként egyaránt megállja a helyét…

Tavasz van, itt a saláták ideje. Ezt annak ellenére mondom, hogy ez a vöröskáposzta-saláta minden további nélkül készíthető bármelyik évszakban. Teljesen nyers összetevőkből áll, magas a C-vitamin- és az antioxidáns-tartalma. Önálló fogásnak is jó, kenyérfélével vagy anélkül, de üde színfoltja lehet egy vendégváró asztalnak, akár büfének is.

Hozzávalók:
a salátához
- 1 kisebb vöröskáposzta fele (kb. fél kiló) a torzsája nélkül
- 1 alma, reszelve
- 10 szem datolya kimagozva, kockára vágva
- a csokor petrezselyem, finomra vágva
- fél teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 1 evőkanál olívaolaj

az öntethez
- 1 citrom leve
- 4-5 kanál olívaolaj
- 2-3 evőkanál ekşisi sosu (gránátalmamagból készült édes-savanyú szirup)
- 1 ek üzüm pekmezi (szőlőből készült szirup)
- 1 csipet só
- fél teáskanál bors

a kész saláta tetejére
- 10 dkg fehérsajt (feta vagy hasonló típusú), kockára vágva
- 1 fél gránátalma magja
- 1 evőkanál szezámmag, frissen megpörkölve

Elkészítése:

1. A káposztát gyufaszálvékonyságú szálakra vágjuk, összekeverjük a reszelt almával, a kockára vágott datolyával, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, a sót, egy evőkanálnyi olívaolajat és a cukrot, majd alaposan összekeverjük, és pihentetjük.

2. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, majd a levet ráöntjük a salátára, és összedolgozzuk.

3. A salátát a tálalóedénybe tesszük, a tetejére halmozzuk a fehérsajtkockákat és a gránátalmamagot, végül megszórjuk frissen pirított szezámmaggal.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Cacık – török uborkasaláta című cikk borítóképe

Cacık – török uborkasaláta

2025. 03. 27. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 63. rész
A törököknél cacık, a görögöknél dzadziki, mi pedig uborkasalátának hívjuk ezt a frissítő ételt, aminek az uborka mellett a kapor, a menta, a fokhagyma és a görög joghurt adja a lényegét. Ezt a receptet kapjuk Nagyillés Jánostól a Török örömök sorozat 63. részében…
Főzünk
Savanyított vörös káposzta – mor lahana turşusu című cikk borítóképe

Savanyított vörös káposzta – mor lahana turşusu

2024. 11. 07. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 43. rész
Ahogyan a törökök, mi is imádjuk a savanyúságokat, a vörös káposztának pedig még a színe is elbűvölő. A télire eltehető savanyított vörös káposzta receptjét mutatja meg Nagyillés János a Török örömök sorozat 43. részében…
Főzünk
Joghurtoscukkini-egytálétel – yoğurtlu kabak kızartması című cikk borítóképe

Joghurtoscukkini-egytálétel – yoğurtlu kabak kızartması

2024. 07. 18. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 34. rész
Ezt a kellemes és tartalmas, hűtve fogyasztható joghurtoscukkini-egytálételt hozta nekünk a hőségnapokra Nagyillés János a Török örömök sorozat 34. részében…
Főzünk
Ispanak borani – spenót-borani című cikk borítóképe

Ispanak borani – spenót-borani

2024. 04. 18. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 21. rész
Hogy mi a borani? Nincs rá magyar szó, viszont finom. Nagyillés János most a spenótos, húsmentes változatot tálalja nekünk a Török örömök sorozat 21. részében…
Főzünk
Joghurtos zellersaláta – Yoğurtlu kereviz salatası című cikk borítóképe

Joghurtos zellersaláta – Yoğurtlu kereviz salatası

2024. 03. 07. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 15. rész
A nyers zeller jótékony hatásairól ódákat lehetne zengeni. Nagyillés János most egy erre épülő húsmentes receptet hoz a Török örömök sorozat 15. részében…
Főzünk
Havuç tarator – sárgarépás csemege című cikk borítóképe

Havuç tarator – sárgarépás csemege

2024. 02. 02. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 10. rész
Hogy mi a havuç tarator? Húsmentes előétel, aminek a sárgarépa és a joghurt a lelke. A recept mellé természetesen jön egy kis nyelvészkedés is Nagyillés Jánostól…