Vissza

Gőzölt kebab – islim kebabı

2025.03.13. | Nagyillés János
A török konyha hihetetlen leleményes, ha padlizsán és darált hús párosáról van szó. Nagyillés János most a gőzölt kebab receptjét hozta el nekünk a Török örömök sorozat 61. részében…

 
Az islim kebabı ('gőzölt kebab') – más néven kürdan kebabı ('fogpiszkálós kebab') – a török konyha egyik klasszikus fogása, ami elsősorban Anatólia délkeleti régiójában, különösen Gaziantep és Şanlıurfa környékén népszerű. Padlizsánnal és fűszeres húspogácsával készül, melyet paradicsomos-paprikás szósszal locsolnak meg, majd sütőben sütnek készre.
 
Egy népszerű történet szerint az étel neve az Oszmán Birodalom területén járőröző brit katonák és az anatóliai háziasszonyok közötti nyelvi félreértésből fakad. A legenda úgy tartja, hogy az angol katonák egy vidéki faluban megérezték a készülő étel csábító illatát, belestek a fedő alá, és a forró gőz megcsapta az arcukat. Egyikük felkiáltott: „Oh, steam!” – amit a török háziasszony, aki aligha értette pontosan, mit mondanak, úgy érthetett, hogy „İstim, istim!”. Így került a történet szerint az angol steam a törökbe istim formában, ami később lágyabb ejtésű islimmé alakult. Annyi ebből a történetből biztosan igaz, hogy az islim szót az angolból eredeztetik, míg a kebap az arab kabab szóból ered, és jelentése „pirított, sült hús”. Érdekes módon a török konyhában a kebab fogalma idővel szélesebb jelentést kapott, így ma már a sütés mellett a párolt vagy nyárson sült húsételeket is magában foglalja.

Az elkészítéshez a törökök kemer patlıcant, vagyis szíjpadlizsánt használnak, mely hosszúkás alakjáról kapta a nevét. Vékony héja, kevés magja és selymes, krémes állaga miatt különösen kedvelt a török szakácsok körében. Formája miatt gyakran olyan fogások összetevője, amelyekben vékony padlizsánszeletekbe csomagolják a fűszeres húspogácsát. A kemer patlıcan különlegessége, hogy sütés közben nem szív fel túl sok olajat, így gazdag íze jobban érvényesül. Az oszmán konyha örökségeként a mai napig a török gasztronómia egyik meghatározó alapanyaga, ami nélkül elképzelhetetlen egy igazi anatóliai lakoma. Ha nincs kemer padlizsánunk, ne csüggedjünk: én az alapkutatás és az első készítés közben rájöttem, hogy nagyobb padlizsánból is kialakíthatjuk a nagyon vékony, hosszúkás szeleteket. És az sem baj, ha az általam használt recepttől eltérően nem két, hanem csak egy húspogácsát csomagolunk a padlizsánszeletbe.



Hozzávalók:
  • 4 kemer padlizsán
  • napraforgóolaj az összetevők pirításához
 
a húspogácsához
  • 0,5 kg darált marhahús
  • 2 evőkanál prézli
  • 1 fej nagyobb vöröshagyma, reszelve
  • 2 gerezd fokhagyma. reszelve
  • 1-1 teáskanál só, bors, őrölt római kömény
  • 1 kávéskanál őrölt paprika (tetszés szerint elvihető a csípős íz felé)
  • 1 csokor petrezselyemzöld, finomra vágva
 
a pároláshoz használt szószhoz
  • 1 evőkanál sűrű paradicsompüré
  • 1 evőkanál török paprika-salça vagy magyar piros arany
  • 4 dl víz



Elkészítése:

1. A padlizsánt nagyon vékony szeletekre vágjuk, és a szeleteket sütés előtt enyhén sós vízben fél órára beáztatjuk.

2. Míg a padlizsán ázik, a húst (mint mindig, most sem kötelező marhahúst használni, de nyilván azzal a legfinomabb az étel) kikeverjük tojással, prézlivel, a lereszelt vörös- és fokhagymával, a fűszerekkel és sok finomra vágott petrezselyemmel, és ezt is pihentetjük, hogy a prézlinek legyen ideje magába szívni a hús levét.

3. A szószhoz a sűrű paradicsompürét és a paprika-salçát belekeverjük a vízbe. Ha magyar piros aranyat használunk, ügyeljünk a krém sótartalmára, ha török paprikakrémet, akkor a levet is sózzuk meg kissé.



4. A padlizsánszeletekről száraz konyharuhával eltávolítjuk a fölösleges vizet, majd felhevített, tapadásmentes serpenyőben kevés napraforgóolajjal mindkét oldalukat hirtelen megsütjük, és félretesszük.
A húsos keverékből apró, lapos pogácsákat formálunk, és szintén forró serpenyőben mindkét oldalukat gyorsan megpirítjuk.



5. Két-két kis húspogácsát a képen látható módon két-két padlizsánszeletbe csomagolunk, a csomag tetejét fogpiszkálóval rögzítjük, a hegyibe még egy szeletke paprikát és egy-egy szelet paradicsomot vagy koktélparadicsomot tűzünk.



6. A csomagokat jénaiba tesszük, megöntözzük a korábban elkészített paradicsomos-paprikás szósszal. 200 fokra előmelegített sütőben fél óráig pároljuk, majd a fedőt levéve még 15 percig pirítjuk.

7. Melegen tálaljuk. Legjobban a rizspiláf illik hozzá, de ínyencek egy kis fokhagymás joghurtot meg sok-sok zöld salátát is kínálhatnak mellé.
 
Török örömök 60. rész: Kavala-keksz – Kavala kurabiyesi
Fotó:
Nagyillés János

Főzünk

Karnıyarık – töltött padlizsán

2024.01.25. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 9. rész
A török konyha ritkábban használ húst, mint a magyar, de Nagyillés János most egy húsos ételt hozott nekünk. A karnıyarık elkészítésekor a padlizsánokat darált borjúhússal töltjük meg.…
Főzünk

Alinazik Kebabı – borjúragu padlizsánnal

2024.06.13. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 29. rész
Hogy az Alinazik Kebabı elnevezés arra utal, hogy Ali udvarias, vagy arra, hogy az étel jó, mindenki döntse el maga. Ez az étel kerül terítékre a Török örömök sorozat 29. részében…
Főzünk

Paradicsomos húsgolyó – misket köfte

2024.09.19. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 37. rész
A misket köfte valójában paradicsomos húsgombóc, de persze nem a svéd, hanem a török változat. Igaz, hogy az apró golyók formázása időbe telik, de Nagyillés János receptje megéri a fára…
Főzünk

Gözleme

2024.10.24. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 41. rész
Hogy mi a gözleme? Kelesztés nélkül készített tésztaétel, amit tetszés szerinti töltelékkel tehetünk változatossá. Törökországban főként reggelire fogyasztják, de bármelyik napszakban a…
Főzünk

Török hústorta – kayseri yağlaması

2025.01.09. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 52. rész
Török örömök sorozatunk 52. részében jöjjön egy látványos húsos étel. A török hústorta, avagy kayseri yağlaması a kayseri regionális konyha specialitása. Elkészítését Nagyillés János tö…
Főzünk

Hússal töltött ropogós tésztatekercs – sosyete mantısı

2025.02.20. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 58. rész
Hogy mi az a mantı? A török konyha népszerű tésztaétele, amit Nagyillés János magyar rétestésztából készít el a Török örömök sorozat 58. részében. Íme a recept…

címkék

amerika (4) aprókertek (32) ausztria (6) az év bortermelője (10) ázsiai (6) bacsó andrás (5) badacsony (52) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (131) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (26) balla géza (8) barta pince (4) beszélgetünk (23) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (60) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (74) bornapló (15) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (296) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (35) bott frigyes (5) bott pince (35) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (240) bujdosó (4) bussay pince (4) cabernet franc (28) cabernet sauvignon (11) cava (10) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (19) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (24) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (5) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (119) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (13) eper (5) erdőbénye (9) eszterházy (4) eszünk (7) étel (5) étterem (165) etyek (31) etyek budai borvidék (35) etyeki kúria (21) évforduló (4) ezerjó (14) fehérbor (143) fesztivál (47) figula (6) figula pincészet (5) főzünk (15) franc&franc (7) franciaország (10) friss (4) frittmann (7) furmint (98) furmint február (17) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grand tokaj (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (34) gyümölcsös (6) hajós (7) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (9) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (5) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsétel (6) húsvét (10) indiai (11) interjú (161) ipacs szabó istván (4) iszunk (18) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) katanapló (4) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (15) késői szüret (7) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (15) kolonics pincészet (5) könnyed (13) könnyű (20) könnyűvér (7) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (61) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (5) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) lelovits tamás (4) leves (37) london (21) luka enikő (5) mád (22) magnamátra (10) magyar bor nagydíj (5) magyar borszakírók köre (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (7) merlot (29) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (18) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (5) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyakas pince (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (8) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (14) pannonhalmi apátsági pincészet (10) pannonhalmi borvidék (6) paulus (5) pázmánd (41) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (98) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (23) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (30) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (27) recept (312) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) sabar borház (4) saláta (14) sanzon (11) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (53) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (30) sör (46) sós (125) spanyolország (21) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (15) steigler pince (6) super 12 (7) sütemény (56) süti (19) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (91) száraz szamorodni (5) szászi birtok (5) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (19) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (24) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (12) taschner kurt (4) tavasz (15) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (18) tesztelünk (282) thummerer (4) tokaj (169) tokaj oremus szőlőbirtok (10) tokaj-hegyalja (124) tokaji aszú (47) tolnai borvidék (4) török (63) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (7) utazás (87) utazási tippek (47) utazunk (49) vacsora (13) váli péter (4) vega (18) vegán (4) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (37) villányi borvidék (105) vörösbor (170) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai kata (10) zsirai pincészet (16) zweigelt (4)