Vissza

Török hústorta – kayseri yağlaması

2025.01.09. | Nagyillés János
Török örömök sorozatunk 52. részében jöjjön egy látványos húsos étel. A török hústorta, avagy kayseri yağlaması a kayseri regionális konyha specialitása. Elkészítését Nagyillés János török barátnője, Cengiz anyukájától tanulta, és most megosztja velünk…

 
A yağlama (ejtsd: jalama) tulajdonképpen egy 8-10 rétegű vékony pitaféle – törökül lavaş (ejtsd lavas) – közé rétegzett marhahúsragu. Egyfajta lavaş-torta tehát. Laktató, legalább nyolc személy számára elegendő finomság, amit frissen érdemes tálalni. Kayseri regionális konyhájának specialitása, eredeti receptjét néhány éve a Török Szabadalmi Hivatalban le is védették. Nem kell tőle félni, az elkészítése egyáltalán nem bonyolult.



Hozzávalók:

A tésztához
  • 500 g liszt
  • 250 ml víz – plusz még annyi, amennyiben az élesztőt megfuttatjuk
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 7 g szárított élesztő
 
A raguhoz
  • 500 g darált marhahús (de bármilyen darált húst használhatunk)
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 3 paradicsom meghámozva
  • 2 közepes méretű kaliforniai vagy egyéb paprika
  • fél evőkanál paprikapüré vagy piros arany
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 1 teáskanál bors
  • 1 evőkanál őrölt édesnemes paprika (ízlés szerint csípőssel is keverhető)
  • 2 teáskanál só
 
A tetejére
  • 2 dl görög joghurt
  • 2 gerezd fokhagyma lereszelve
  • fél teáskanál só
 


Elkészítése:

1. Kezdjük a tésztával! A cukrot kevés langyos vízben feloldjuk, és felfuttatjuk vele az élesztőt. A lisztet keverőtálba szórjuk, hozzáadjuk a sót, a felfutott élesztőt, a vizet és az olívaolajat, majd az egészet összedolgozzuk, lágy tésztává gyúrjuk. Ha kész, lefedjük, és 20-30 percig meleg helyen kelesztjük.



2. Ha a tészta megkelt, lisztezett felületen átgyúrjuk annyi liszttel, hogy éppen elváljon a kéztől, majd nyolc egyenlő részre osztjuk.

3. A nyolc tésztapogácsát nagyon vékony, nagyjából kerek lepényekké nyújtjuk, majd forró, száraz serpenyőben, zsiradék nélkül mindkét oldalukat átsütjük.



4. A szószhoz a darált húst zsiradék nélkül, száraz serpenyőben, folyamatosan kevergetve megpirítjuk. Ezután adjuk hozzá az olajat és az apróra vágott hagymát, majd a paprika- és a paradicsompürét, a borsot, a paprikát és az apróra kockázott zöldségeket, végül annyi vízzel pároljuk össze közepes lángon, amennyi a húst éppen ellepi. Török szokás szerint csak a végén sózzuk. (Ha vendégeket várunk, a ragut akár már korábban is elkészíthetjük, ezzel könnyítve meg a saját dolgunkat.)



5. A „torta” készítésekor a kétrét hajtott lepények szélét a szósz szaftjába mártjuk, hogy az se maradjon száraz, majd az első lepényt egy nagy tányérra terítve eloszlatjuk rajta a ragu kb. egyheted részét. Jöhet a második lepény, annak a szélét is a szaftba mártjuk, majd az első tetejére fektetjük, és beterítjük raguval. Így járunk el mindegyikkel, de az utolsóra ragu már nem kerül.



6. A kész „tortát” éles késsel, a torta szeleteléséhez hasonló módon 8 egyforma cikkre vágjuk, ügyelve, hogy a kés valóban minden réteget átvágjon: így lesz kényelmes tálalni, és így marad egyben a tortából kiemelt szelet.



7. A sót és az áttört fokhagymát belekeverjük a görög joghurtba, és a masszát eloszlatjuk a „torta” tetején. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.



Borsmenta-tipp: ha még szebbé, látványosabbá akarjuk tenni a hústortánkat, kevés olvasztott vajon futtassunk meg egy kis csilipelyhet és szárított mentát, figyelve, nehogy megégjen. Az így kapott öntetet csorgassuk a joghurtra.
 
Török örömök 51. rész: Paprikás kenyér – biberli ekmek
Fotó:
Nagyillés János

Főzünk

Sajtos háromszöglángos

2024.04.25. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 22. rész
A Török örömök sorozat 22. részében egy klasszikus reggeli étel, a mayasız üçgen pişi, vagyis a sajtos háromszöglángos receptjét kapjuk Nagyillés Jánostól. Figyelem! Az étel borkorcsoly…
Főzünk

Cukkinilepényke, avagy mücver

2024.10.03. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 38. rész
A mücver valójában a görög kolokythokeftedes török változata. Sült cukkinilepény, ami friss joghurttal a legfinomabb. Ezt hozta most nekünk Nagyillés János, a Török örömök sorozat 38. r…
Főzünk

Török töltött paprika – biber dolması

2024.12.12. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 48. rész
Szeretnétek valami igazán finom, gluténmentes, vegán fogást az asztalra varázsolni? Akkor készítsétek el a török töltött paprikát Nagyillés János tanácsai szerint!
Főzünk

Tojásos ramadáni pita – yumurtalı Ramazan pidesi

2024.12.19. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 49. rész
A magokkal meghintett török lepénykenyér sokak kedvence, ráadásul napokig friss marad. Ezt a receptet árulja most el nekünk Nagyillés János a Török örömök sorozat 49. részében…  
Főzünk

Hibeş

2024.12.26. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 50. rész
Hogy mi a hibeş? Lényegében a humuszhoz hasonló krém, csak nincs benne csicseriborsó. Tökéletes kiegészítője egy jó reggelinek, de akár előételként is tálalhatjuk. Ezt a receptet hozta…
Főzünk

Paprikás kenyér – biberli ekmek

2025.01.02. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 51. rész
Íme a török pizza. Vagy legalábbis valami olyasmi. A biberli ekmek, vagyis a török paprikás kenyér látványos, finom és könnyű elkészíteni. Nagyillés János most ezt a receptet ismerteti…

címkék

amerika (4) aprókertek (32) ausztria (6) az év bortermelője (10) ázsiai (6) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (21) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (55) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (70) bornapló (14) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (296) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (35) bott frigyes (5) bott pince (34) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (28) cabernet sauvignon (11) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (17) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (20) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (5) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (119) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (13) eper (5) erdőbénye (9) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (35) etyeki kúria (20) évforduló (4) ezerjó (14) fehérbor (133) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (11) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (87) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (6) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (158) ipacs szabó istván (4) iszunk (17) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (15) késői szüret (7) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (15) kolonics pincészet (5) könnyed (5) könnyű (20) könnyűvér (7) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (60) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (5) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (34) london (21) luka enikő (4) mád (20) magnamátra (10) magyar bor nagydíj (5) magyar borszakírók köre (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (29) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (18) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyakas pince (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (14) pannonhalmi apátsági pincészet (10) pannonhalmi borvidék (6) paulus (5) pázmánd (41) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (98) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (27) recept (296) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (11) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (29) sör (46) sós (118) spanyolország (20) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (15) steigler pince (5) super 12 (7) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (90) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (19) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (18) tesztelünk (264) thummerer (4) tokaj (165) tokaj oremus szőlőbirtok (9) tokaj-hegyalja (115) tokaji aszú (47) tolnai borvidék (4) török (54) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (7) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (15) vegán (4) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (101) vörösbor (162) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai kata (6) zsirai pincészet (13) zweigelt (4)