Főzünk

Török hústorta – kayseri yağlaması

Török hústorta – kayseri yağlaması című cikk borítóképe
2025. 01. 09. | Nagyillés János
Török örömök sorozatunk 52. részében jöjjön egy látványos húsos étel. A török hústorta, avagy kayseri yağlaması a kayseri regionális konyha specialitása. Elkészítését Nagyillés János török barátnője, Cengiz anyukájától tanulta, és most megosztja velünk…

A yağlama (ejtsd: jalama) tulajdonképpen egy 8-10 rétegű vékony pitaféle – törökül lavaş (ejtsd lavas) – közé rétegzett marhahúsragu. Egyfajta lavaş-torta tehát. Laktató, legalább nyolc személy számára elegendő finomság, amit frissen érdemes tálalni. Kayseri regionális konyhájának specialitása, eredeti receptjét néhány éve a Török Szabadalmi Hivatalban le is védették. Nem kell tőle félni, az elkészítése egyáltalán nem bonyolult.

Hozzávalók:

A tésztához

  • 500 g liszt
  • 250 ml víz – plusz még annyi, amennyiben az élesztőt megfuttatjuk
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 7 g szárított élesztő

A raguhoz
  • 500 g darált marhahús (de bármilyen darált húst használhatunk)
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 3 paradicsom meghámozva
  • 2 közepes méretű kaliforniai vagy egyéb paprika
  • fél evőkanál paprikapüré vagy piros arany
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 1 teáskanál bors
  • 1 evőkanál őrölt édesnemes paprika (ízlés szerint csípőssel is keverhető)
  • 2 teáskanál só

A tetejére
  • 2 dl görög joghurt
  • 2 gerezd fokhagyma lereszelve
  • fél teáskanál só

Elkészítése:

1.Kezdjük a tésztával! A cukrot kevés langyos vízben feloldjuk, és felfuttatjuk vele az élesztőt. A lisztet keverőtálba szórjuk, hozzáadjuk a sót, a felfutott élesztőt, a vizet és az olívaolajat, majd az egészet összedolgozzuk, lágy tésztává gyúrjuk. Ha kész, lefedjük, és 20-30 percig meleg helyen kelesztjük.

2.Ha a tészta megkelt, lisztezett felületen átgyúrjuk annyi liszttel, hogy éppen elváljon a kéztől, majd nyolc egyenlő részre osztjuk.

3.A nyolc tésztapogácsát nagyon vékony, nagyjából kerek lepényekké nyújtjuk, majd forró, száraz serpenyőben, zsiradék nélkül mindkét oldalukat átsütjük.

4.A szószhoz a darált húst zsiradék nélkül, száraz serpenyőben, folyamatosan kevergetve megpirítjuk. Ezután adjuk hozzá az olajat és az apróra vágott hagymát, majd a paprika- és a paradicsompürét, a borsot, a paprikát és az apróra kockázott zöldségeket, végül annyi vízzel pároljuk össze közepes lángon, amennyi a húst éppen ellepi. Török szokás szerint csak a végén sózzuk. (Ha vendégeket várunk, a ragut akár már korábban is elkészíthetjük, ezzel könnyítve meg a saját dolgunkat.)

5.A „torta” készítésekor a kétrét hajtott lepények szélét a szósz szaftjába mártjuk, hogy az se maradjon száraz, majd az első lepényt egy nagy tányérra terítve eloszlatjuk rajta a ragu kb. egyheted részét. Jöhet a második lepény, annak a szélét is a szaftba mártjuk, majd az első tetejére fektetjük, és beterítjük raguval. Így járunk el mindegyikkel, de az utolsóra ragu már nem kerül.

6.A kész „tortát” éles késsel, a torta szeleteléséhez hasonló módon 8 egyforma cikkre vágjuk, ügyelve, hogy a kés valóban minden réteget átvágjon: így lesz kényelmes tálalni, és így marad egyben a tortából kiemelt szelet.

7.A sót és az áttört fokhagymát belekeverjük a görög joghurtba, és a masszát eloszlatjuk a „torta” tetején. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Borsmenta-tipp: ha még szebbé, látványosabbá akarjuk tenni a hústortánkat, kevés olvasztott vajon futtassunk meg egy kis csilipelyhet és szárított mentát, figyelve, nehogy megégjen. Az így kapott öntetet csorgassuk a joghurtra.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Paprikás kenyér – biberli ekmek című cikk borítóképe

Paprikás kenyér – biberli ekmek

2025. 01. 02. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 51. rész
Íme a török pizza. Vagy legalábbis valami olyasmi. A biberli ekmek, vagyis a török paprikás kenyér látványos, finom és könnyű elkészíteni. Nagyillés János most ezt a receptet ismerteti a Török örömök sorozat 51. részében…
Főzünk
Hibeş című cikk borítóképe

Hibeş

2024. 12. 26. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 50. rész
Hogy mi a hibeş? Lényegében a humuszhoz hasonló krém, csak nincs benne csicseriborsó. Tökéletes kiegészítője egy jó reggelinek, de akár előételként is tálalhatjuk. Ezt a receptet hozta most Nagyillés János a Török örömök sorozat 50. részében…
Főzünk
Tojásos ramadáni pita – yumurtalı Ramazan pidesi című cikk borítóképe

Tojásos ramadáni pita – yumurtalı Ramazan pidesi

2024. 12. 19. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 49. rész
A magokkal meghintett török lepénykenyér sokak kedvence, ráadásul napokig friss marad. Ezt a receptet árulja most el nekünk Nagyillés János a Török örömök sorozat 49. részében…
Főzünk
Török töltött paprika – biber dolması című cikk borítóképe

Török töltött paprika – biber dolması

2024. 12. 12. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 48. rész
Szeretnétek valami igazán finom, gluténmentes, vegán fogást az asztalra varázsolni? Akkor készítsétek el a török töltött paprikát Nagyillés János tanácsai szerint!
Főzünk
Cukkinilepényke, avagy mücver című cikk borítóképe

Cukkinilepényke, avagy mücver

2024. 10. 03. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 38. rész
A mücver valójában a görög kolokythokeftedes török változata. Sült cukkinilepény, ami friss joghurttal a legfinomabb. Ezt hozta most nekünk Nagyillés János, a Török örömök sorozat 38. részében. Az étel húsmentes…
Főzünk
Sajtos háromszöglángos című cikk borítóképe

Sajtos háromszöglángos

2024. 04. 25. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 22. rész
A Török örömök sorozat 22. részében egy klasszikus reggeli étel, a mayasız üçgen pişi, vagyis a sajtos háromszöglángos receptjét kapjuk Nagyillés Jánostól. Figyelem! Az étel borkorcsolyának is kiváló…