Tojásos ramadáni pita – yumurtalı Ramazan pidesi
Valamelyik nap Figen barátnőmnél teáztam. Egyszer csak felsóhajtott, hogy úgy enne már valami nagyon finom kenyeret. Nem értettem az utalást, és azonnal ajánlottam neki egy közeli pékséget – de ő olyan kenyérre gondolt, amit én szoktam sütni. Így hosszú idő után először készítettem ramadáni pitát – majd rövidesen újra megcsináltam, mert egy rövid utazásra készülődve eszembe jutott, hogy szendvicsként is kiváló. A karácsonyi asztalra is remek választás – főleg, ha még melegen tudjuk tálalni.
Egy török gasztronómiai leírás szerint a ramadáni pita a török konyha egyik kelesztett, lapos kenyérfélesége. Fogyasztása a ramadán hónapra jellemző, amikor a muszlimok azt ünneplik, hogy Isten kinyilatkoztatta akaratát Mohamed prófétának. Ezt a különlegesen finom, tápláló, kalácsszerű pitát (törökül pide) a Ramadán idején az iftar (a napi böjt befejezése) és a sahur (napkelte előtti böjti étkezés) alkalmával fogyasztják. A ramadáni pita hasonlít az örményországi matnakasra azzal a különbséggel, hogy azon nincs szezám- és feketekömény-mag, és a török verziót tojással is megkenhetjük. A pita tetejére szórt szezámot mindenki ismeri – a magokat kissé meg is piríthatjuk egy felhevített serpenyőben, ez különleges ízt ad neki. Én még mindig azt a pirított szezámot használom, amit Cengiz barátom édesanyjától, Necla hanımtól kaptam egy alkalommal, mikor a család meghívott ebédre.
A çörek otu (ejtsd: csörek otu, fordítása kb. 'kalácsfű') a Nigella sativa (katicavirág) intenzív ízű fekete magja, a keleti kultúrák az olaját és magát a magot is kedvelik számtalan gyógyhatása miatt. A török konyhában lepény-, péksütemény- és kenyérféleségekre kerül. Bánjunk vele csínján, de meglepően feldobja mindenféle péksütemény ízét.
A ramadáni pita elkészítése pofonegyszerű: bátran vállalkozhat rá az is, aki még soha nem sütött kenyeret.
- 2 dl langyos tej
- 2 dl langyos víz
- 1 dl napraforgóolaj
- 1 tojásfehérje
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 75 dkg liszt
- 1 csomag száraz élesztő vagy fél csomag friss élesztő
- szezámmag (pirítva vagy anélkül) és fekete kömény
- 1 tojássárgája vízzel vagy egy evőkanál joghurttal kétszeresére szaporítva
Elkészítése:
1.Ha télen készítjük, először is melegítsük fel a sütőt kelesztő fokozatra, mert a tésztánk így hamarabb és szebben fog megkelni.
2.Futtassuk meg az élesztőt 10-15 percig a tejben, majd adjuk hozzá a langyos vizet, a napraforgóolajat, valamint egy-egy púpozott teáskanál sót és cukrot. Válasszuk el a tojássárgáját a fehérjétől, és a tojásfehérjét is adjuk a keverékhez. Érdemes a keveréket habverővel vagy turmixgéppel átkeverni, mert a tojásfehérje nehezen oldódik.
3.A lisztet tegyük kelesztőtálba, a kupac közepében alakítsunk ki mélyedést, és öntsük bele a folyékony összetevőket. Én rugalmas szilikonspatulát használok a liszt és a folyadék összeforgatásához, ezzel a lágy massza könnyebben kezelhető és az edény faláról is leválasztható keverés közben.
4.Amikor homogén a tésztánk, még mindig nagyon lágy lesz: ekkor egy-egy marék liszt hozzáadásával (ez már a kimért 750 grammon felül van) kézzel gyúrjuk tovább. Maradjon nagyon lágy, de kezdjen elválni a kéztől.
5.Ha kész, meleg helyen vagy sütőben, lefedett állapotban megkelesztjük. Ez kb. fél óra. A végén a tészta és a massza közötti állapotban kell lennie, vagyis legyen nagyon lágy. Ha sütőben kelesztünk, amikor a tésztát kivesszük, máris elkezdjük a sütőt légkeverés nélkül 220 fokra melegíteni.
6. A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, és gyúrjuk át a kupac szélét a közepe irányába be-behajtogatva. A kész tésztát felezzük el, mert ebből a tésztamennyiségből két pitát fogunk sütni. Felezett anyagmennyiségekkel lehet egyetlen pitányi mennyiséget is gyúrni, de én mindig kettőt sütök, mert ez a kenyér napokig eláll.
7.Egy nagy tepsibe sütőpapírt teszünk, a tészta egyik felét nagy kerek formára lapogatjuk, ügyelve arra, hogy a közepe és a széle körülbelül egyforma vastagságú legyen.
8.Ha kész, átemeljük a tepsibe tett sütőpapírra, és az ujjunkkal vagy egy kanál nyelének hegyes végével a képen látható módon vonalakat nyomkodunk a tésztába.
9.A kenéshez használt tojássárgáját érdemes pár kanál vízzel hígítani, így kényelmesen elég lesz mindkét pitára. A tojást egy evőkanál joghurttal is össze lehet keverni, így fényesebb lesz a kisült pita felülete. Végül megszórjuk a szezámmaggal és a fekete köménnyel. Előmelegített sütőben a sütési idő körülbelül 15 perc.