2024.12.12. | Nagyillés János
Szeretnétek valami igazán finom, gluténmentes, vegán fogást az asztalra varázsolni? Akkor készítsétek el a török töltött paprikát Nagyillés János tanácsai szerint!
Valamelyik nap Figen barátnőm azzal hívott fel, hogy gyönyörű tölteni való paprikát kapott a piacon, megtanítja nekem az autentikus töltött paprika (biber dolması) készítését. Meg is tanultam: itt a recept. Grammra kimért mennyiségeket ne várjatok, de igyekszem azért pontosan utalni rájuk. A fogás ebben a formában vegán és gluténmentes, de a húskedvelőknek sem fog csalódást okozni.
Mi 8 paprikát készítettünk el – kis méretű, zöld színű kaliforniai paprika az ideális hozzá.
Hozzávalók:
- 8 db kisebb zöld kaliforniai paprika
- 8 kis marék rizs
- 4 közepes méretű paradicsom
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 jó nagy csokor petrezselyem
- 2-3 teáskanál szárított menta
- 2-3 teáskanál édesnemes paprikaőrlemény és ízlés szerint csípős paprika
Elkészítése:
1. A paprikát kimagozzuk, a csumát levágjuk, de nem dobjuk el: kis fedők lesznek belőlük a töltött paprikák tetejére.
2. A töltelék: a hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a paradicsomot meghámozva felkockázzuk.
3. Paprikánként egy kis marék rizst mérünk ki, átmossuk, és hozzákeverjük a hagymát és a paradicsomot, őrölt paprikával (ízlés szerint lehet csípőssel is), apróra vágott petrezselyemzölddel és szárított mentával ízesítjük, majd sózzuk.
4. A keveréket a paprikákba töltjük, de nem kell tele, csak a háromnegyed részéig, mert a rizs fövés közben dagad, és helyre lesz szüksége.
5. A megtöltött paprikákat megfelelő méretű edénybe tesszük, a magasságuk bő feléig érő vizet öntünk alájuk, lefedjük, és közepes lángon megfőzzük. Amikor érezzük az illatát, és a rizsszemek is kezdenek kinyílni, az étel kész: ez körülbelül fél órát vesz igénybe.
Évszaktól függően melegen és hidegen is tálalható, nagyon jól megy hozzá némi joghurt. Mi téli „zöldségként” hagymakarikákkal, citromlével megöntözött feketeretek-szeletekkel, valamint kenyérrel fogyasztottuk.
Borsmenta-tipp 1: ugyanezt a receptet darált hússal is készíthetjük (kıymalı biber dolması) – ebben az esetben csökkentsük a rizs mennyiségét, és a helyére kerüljön az ízlés szerinti húsféle, darálva. (A török receptek kifejezetten nem sovány darált borjúhúst használnak.)
Borsmenta-tipp 2: a töltött paprikát fedővel rendelkező jénaiban is készíthetjük a sütőben.
Török örömök 47. rész: Citromos zselé – limonlu pelte
Fotó:
Nagyillés János