Főzünk

Török töltött paprika – biber dolması

Török töltött paprika – biber dolması című cikk borítóképe
2024. 12. 12. | Nagyillés János
Szeretnétek valami igazán finom, gluténmentes, vegán fogást az asztalra varázsolni? Akkor készítsétek el a török töltött paprikát Nagyillés János tanácsai szerint!

Valamelyik nap Figen barátnőm azzal hívott fel, hogy gyönyörű tölteni való paprikát kapott a piacon, megtanítja nekem az autentikus töltött paprika (biber dolması) készítését. Meg is tanultam: itt a recept. Grammra kimért mennyiségeket ne várjatok, de igyekszem azért pontosan utalni rájuk. A fogás ebben a formában vegán és gluténmentes, de a húskedvelőknek sem fog csalódást okozni.
Mi 8 paprikát készítettünk el – kis méretű, zöld színű kaliforniai paprika az ideális hozzá.

Hozzávalók:

  • 8 db kisebb zöld kaliforniai paprika
  • 8 kis marék rizs
  • 4 közepes méretű paradicsom
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 jó nagy csokor petrezselyem
  • 2-3 teáskanál szárított menta
  • 2-3 teáskanál édesnemes paprikaőrlemény és ízlés szerint csípős paprika

Elkészítése:

1.A paprikát kimagozzuk, a csumát levágjuk, de nem dobjuk el: kis fedők lesznek belőlük a töltött paprikák tetejére.

2.A töltelék: a hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a paradicsomot meghámozva felkockázzuk.

3.Paprikánként egy kis marék rizst mérünk ki, átmossuk, és hozzákeverjük a hagymát és a paradicsomot, őrölt paprikával (ízlés szerint lehet csípőssel is), apróra vágott petrezselyemzölddel és szárított mentával ízesítjük, majd sózzuk.

4.A keveréket a paprikákba töltjük, de nem kell tele, csak a háromnegyed részéig, mert a rizs fövés közben dagad, és helyre lesz szüksége.

5.A megtöltött paprikákat megfelelő méretű edénybe tesszük, a magasságuk bő feléig érő vizet öntünk alájuk, lefedjük, és közepes lángon megfőzzük. Amikor érezzük az illatát, és a rizsszemek is kezdenek kinyílni, az étel kész: ez körülbelül fél órát vesz igénybe.

Évszaktól függően melegen és hidegen is tálalható, nagyon jól megy hozzá némi joghurt. Mi téli „zöldségként” hagymakarikákkal, citromlével megöntözött feketeretek-szeletekkel, valamint kenyérrel fogyasztottuk.



Borsmenta-tipp 1: ugyanezt a receptet darált hússal is készíthetjük (kıymalı biber dolması) – ebben az esetben csökkentsük a rizs mennyiségét, és a helyére kerüljön az ízlés szerinti húsféle, darálva. (A török receptek kifejezetten nem sovány darált borjúhúst használnak.)

Borsmenta-tipp 2: a töltött paprikát fedővel rendelkező jénaiban is készíthetjük a sütőben.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Cukkinilepényke, avagy mücver című cikk borítóképe

Cukkinilepényke, avagy mücver

2024. 10. 03. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 38. rész
A mücver valójában a görög kolokythokeftedes török változata. Sült cukkinilepény, ami friss joghurttal a legfinomabb. Ezt hozta most nekünk Nagyillés János, a Török örömök sorozat 38. részében. Az étel húsmentes…
Főzünk
Börek rétestésztából című cikk borítóképe

Börek rétestésztából

2024. 06. 06. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 28. rész
Mi bureknek hívjuk, Törökországban börek a neve, és a Földközi-tenger keleti partvidékének minden pontján ismerik. Nagyillés János most a darált húsos változatot mutatja meg az olvasóknak…
Főzünk
Ispanak borani – spenót-borani című cikk borítóképe

Ispanak borani – spenót-borani

2024. 04. 18. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 21. rész
Hogy mi a borani? Nincs rá magyar szó, viszont finom. Nagyillés János most a spenótos, húsmentes változatot tálalja nekünk a Török örömök sorozat 21. részében…
Főzünk
Ezogelin Çorbası – Ezogelin-leves című cikk borítóképe

Ezogelin Çorbası – Ezogelin-leves

2024. 02. 29. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 14. rész
Egyszerű lencseleves hús nélkül, maradékok felhasználásával. Ebből is látszik, hogy a török konyha nagyon gazdaságos. Az étel mellé most is jár történet, amit Nagyillés János természetesen meg is oszt velünk…
Főzünk
Az imám kedvence című cikk borítóképe

Az imám kedvence

2023. 12. 20. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 4. rész
Bizony, ez az a török, padlizsános étel, amitől az imám elájult. De hogy miért? Nagyillés János legfrissebb receptjéhez történet és etimológiai fejtegetés is jár, hogy ne csak a testünk lakjon jól…
Főzünk
Lencseköfte című cikk borítóképe

Lencseköfte

2023. 11. 30. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 2. rész
A török konyha bővelkedik húsmentes receptekben. Török örömök című sorozatának 2. részében Nagyillés János azt meséli el, hogyan készítjük az egyik legnépszerűbb zöldségételt, a vöröslencsés köftét…