Török töltött paprika – biber dolması

2024.12.12. | Nagyillés János
Szeretnétek valami igazán finom, gluténmentes, vegán fogást az asztalra varázsolni? Akkor készítsétek el a török töltött paprikát Nagyillés János tanácsai szerint!


Valamelyik nap Figen barátnőm azzal hívott fel, hogy gyönyörű tölteni való paprikát kapott a piacon, megtanítja nekem az autentikus töltött paprika (biber dolması) készítését. Meg is tanultam: itt a recept. Grammra kimért mennyiségeket ne várjatok, de igyekszem azért pontosan utalni rájuk. A fogás ebben a formában vegán és gluténmentes, de a húskedvelőknek sem fog csalódást okozni.
Mi 8 paprikát készítettünk el – kis méretű, zöld színű kaliforniai paprika az ideális hozzá.

Török töltött paprika – biber dolması  - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 48. rész

Hozzávalók:
  • 8 db kisebb zöld kaliforniai paprika
  • 8 kis marék rizs
  • 4 közepes méretű paradicsom
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 jó nagy csokor petrezselyem
  • 2-3 teáskanál szárított menta
  • 2-3 teáskanál édesnemes paprikaőrlemény és ízlés szerint csípős paprika
 Török töltött paprika – biber dolması  - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 48. rész

Elkészítése:

1. A paprikát kimagozzuk, a csumát levágjuk, de nem dobjuk el: kis fedők lesznek belőlük a töltött paprikák tetejére.

2. A töltelék: a hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a paradicsomot meghámozva felkockázzuk.

3. Paprikánként egy kis marék rizst mérünk ki, átmossuk, és hozzákeverjük a hagymát és a paradicsomot, őrölt paprikával (ízlés szerint lehet csípőssel is), apróra vágott petrezselyemzölddel és szárított mentával ízesítjük, majd sózzuk.

4. A keveréket a paprikákba töltjük, de nem kell tele, csak a háromnegyed részéig, mert a rizs fövés közben dagad, és helyre lesz szüksége.

Török töltött paprika – biber dolması  - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 48. rész

5. A megtöltött paprikákat megfelelő méretű edénybe tesszük, a magasságuk bő feléig érő vizet öntünk alájuk, lefedjük, és közepes lángon megfőzzük. Amikor érezzük az illatát, és a rizsszemek is kezdenek kinyílni, az étel kész: ez körülbelül fél órát vesz igénybe.

Évszaktól függően melegen és hidegen is tálalható, nagyon jól megy hozzá némi joghurt. Mi téli „zöldségként” hagymakarikákkal, citromlével megöntözött feketeretek-szeletekkel, valamint kenyérrel fogyasztottuk.
 
Török töltött paprika – biber dolması  - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 48. rész

Borsmenta-tipp 1:
ugyanezt a receptet darált hússal is készíthetjük (kıymalı biber dolması) – ebben az esetben csökkentsük a rizs mennyiségét, és a helyére kerüljön az ízlés szerinti húsféle, darálva. (A török receptek kifejezetten nem sovány darált borjúhúst használnak.)

Borsmenta-tipp 2: a töltött paprikát fedővel rendelkező jénaiban is készíthetjük a sütőben.
 
Török örömök 47. rész: Citromos zselé – limonlu pelte
Fotó:
Nagyillés János

Főzünk

Lencseköfte

2023.11.30. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 2. rész
A török konyha bővelkedik húsmentes receptekben. Török örömök című sorozatának 2. részében Nagyillés János azt meséli el, hogyan készítjük az egyik legnépszerűbb zöldségételt, a vörösle…
Főzünk

Az imám kedvence

2023.12.20. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 4. rész
Bizony, ez az a török, padlizsános étel, amitől az imám elájult. De hogy miért? Nagyillés János legfrissebb receptjéhez történet és etimológiai fejtegetés is jár, hogy ne csak a testünk…
Főzünk

Ezogelin Çorbası – Ezogelin-leves

2024.02.29. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 14. rész
Egyszerű lencseleves hús nélkül, maradékok felhasználásával. Ebből is látszik, hogy a török konyha nagyon gazdaságos. Az étel mellé most is jár történet, amit Nagyillés János természete…
Főzünk

Ispanak borani – spenót-borani

2024.04.18. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 21. rész
Hogy mi a borani? Nincs rá magyar szó, viszont finom. Nagyillés János most a spenótos, húsmentes változatot tálalja nekünk a Török örömök sorozat 21. részében…
Főzünk

Börek rétestésztából

2024.06.06. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 28. rész
Mi bureknek hívjuk, Törökországban börek a neve, és a Földközi-tenger keleti partvidékének minden pontján ismerik. Nagyillés János most a darált húsos változatot mutatja meg az olvasókn…
Főzünk

Cukkinilepényke, avagy mücver

2024.10.03. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 38. rész
A mücver valójában a görög kolokythokeftedes török változata. Sült cukkinilepény, ami friss joghurttal a legfinomabb. Ezt hozta most nekünk Nagyillés János, a Török örömök sorozat 38. r…

címkék

amerika (4) aprókertek (32) ausztria (6) az év bortermelője (10) ázsiai (6) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (21) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (55) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (70) bornapló (14) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (296) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (35) bott frigyes (5) bott pince (34) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (28) cabernet sauvignon (11) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (17) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (20) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (5) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (119) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (13) eper (5) erdőbénye (9) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (35) etyeki kúria (20) évforduló (4) ezerjó (14) fehérbor (133) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (11) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (87) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (6) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (158) ipacs szabó istván (4) iszunk (17) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (15) késői szüret (7) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (15) kolonics pincészet (5) könnyed (5) könnyű (20) könnyűvér (7) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (60) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (5) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (35) london (21) luka enikő (4) mád (20) magnamátra (10) magyar bor nagydíj (5) magyar borszakírók köre (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (29) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (18) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyakas pince (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (14) pannonhalmi apátsági pincészet (10) pannonhalmi borvidék (6) paulus (5) pázmánd (41) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (98) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (27) recept (297) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (11) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (29) sör (46) sós (118) spanyolország (20) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (15) steigler pince (5) super 12 (7) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (90) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (19) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (18) tesztelünk (264) thummerer (4) tokaj (165) tokaj oremus szőlőbirtok (9) tokaj-hegyalja (115) tokaji aszú (47) tolnai borvidék (4) török (55) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (7) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (16) vegán (4) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (101) vörösbor (162) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai kata (6) zsirai pincészet (13) zweigelt (4)