Vissza

Paprikás kenyér – biberli ekmek

2025.01.02. | Nagyillés János
Íme a török pizza. Vagy legalábbis valami olyasmi. A biberli ekmek, vagyis a török paprikás kenyér látványos, finom és könnyű elkészíteni. Nagyillés János most ezt a receptet ismerteti a Török örömök sorozat 51. részében…


A biberli ekmek (paprikás kenyér) eredetileg Hatay regionális konyhájához tartozott, de terjedésével párhuzamosan sokan sokféleképpen igazítottak az eredeti recepten. A nálunk ismert ételek közül a pizzára hasonlít leginkább, azzal a különbséggel, hogy mivel az ekmek (kenyér, kenyérféle tészta) tetejére kerülő feltét, azaz a paprikás massza az étel névadó jellegzetessége, ezért a paprikás alaptónus nem variálható.

Mivel a kenyér elkészítése egyszerű és nem igényel különösebb konyhai jártasságot, bátran próbálkozhat vele az is, akinek még nincs gyakorlata a főzésben.

Paprikás kenyér – biberli ekmek - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 51. rész
 
Hozzávalók:
a tésztához
  • 400 g liszt (és kelesztés után még amennyit felvesz)
  • fél csomag (5-6 g) szárított élesztő
  • 2,5 dl víz (vagy tej)
  • 1 púpozott kávéskanál cukor
  • 1 teáskanál só
 
a feltéthez
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 20-25 dkg túró
  • 2 dl olíva- vagy napraforgóolaj
  • 1 evőkanál szárított kakukkfű
  • 1 evőkanál paprikakrém vagy piros arany (ami elhagyható, ha van elég őrölt paprikánk)
  • 3 evőkanál őrölt édesnemes paprika
  • 1 evőkanál szezámmag
  • 1 teáskanál só (ha piros aranyat használunk, akkor kevesebb)
 
Paprikás kenyér – biberli ekmek - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 51. rész


Elkészítése:


1. A sütőnkhöz tartozó legnagyobb tepsit kibéleljük sütőpapírral.

2. Langyos vízben megfuttatjuk az élesztőt a cukorral. A lisztet kelesztőtálba szórjuk, hozzáadjuk a sót, a felfuttatott élesztőt, és lágy tésztát keverünk belőle. Én az eredeti hatayi receptet követtem: az előírt lisztmennyiség inkább keverhető, mint gyúrható tésztát eredményez – de ettől nem kell megijedni.

Paprikás kenyér – biberli ekmek - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 51. rész

3. Amikor jól megkelt (ez bő fél órát vesz igénybe), alaposan meglisztezett felületre öntjük, lisztet szórunk rá, és addig gyúrjuk a tésztát a széleit a belseje felé hajtogatva, amíg már elválik a kéztől. Még mindig lágy lesz és formálható. Végül egy nyújtófával egyenletesre simítjuk és a tepsi méretére nyújtjuk.

4. A kinyújtott tésztát elhelyezzük a sütőpapírral bélelt tepsiben, kézzel egyenletesen kihúzogatjuk a tepsi széléig, majd újabb 15 percig pihentetjük, kelesztjük.

Paprikás kenyér – biberli ekmek - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 51. rész

5. Míg a tészta kel, elkészítjük a feltétet. Ebben minden nyers, majd a tésztánk tején sül meg. A hagymát apróra vágjuk, megsózzuk, hozzáadjuk a paprikakrémet (salça), ha van otthon. Ha nincs, helyettesíthetjük piros arannyal, de akkor kevesebb só kell hozzá. Beletesszük a fűszerpaprikát (ami persze csípős is lehet, ha valaki azt szereti), a túrót (én negyed kilót használtam, de lehet több is, bár az eredeti recept szerinti 50 dkg-ot egy kicsit soknak gondolom) és az olajat. Aztán jöhetnek a fűszerek és az egyéb kiegészítők: a szezámmag és a szárított kakukkfű. (Az eredeti receptben szerepel még egy evőkanál çörek otu, valamint egy teáskanál szárított korianderlevél is. Más receptekben çörek otu nem volt, és a koriander helyett is egy teáskanál római köményt javasolnak. Bármelyik fűszerezéssel készül, teljesen biztos, hogy nagyon finom lesz.)

Paprikás kenyér – biberli ekmek - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 51. rész

6. A feltétet egyenletesen eloszlatjuk a másodszor is megkelt tészta tetején.

7. 200 fokra előmelegített sütőben légkeverés nélkül 10 perc alatt kisül; ha úgy látjuk, hogy a tészta közepe táján a massza még lágy, kicsit tovább sütjük.

Paprikás kenyér – biberli ekmek - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 51. rész
 
Borsmenta-tipp 1: van, aki víz helyett tejet használ a tésztához – bátran kipróbálhatjuk, úgy is nagyon ízletes.

Borsmenta tipp 2: napjaink biberli ekmek receptjei már szinte mind a tepsiméretű változatot preferálják, de a formázáskor követhetjük az eredeti metódust is: ebben tenyérnyi kerek lepénykéket formáztak a tésztából.
 
Török örömök 50. rész: Hibeş
Fotó:
Nagyillés János

Főzünk

Çiçek ekmek – virágkenyér

2024.01.04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 6. rész
Sütni jó, és semmi sem finomabb, mint a frissen sült kenyér. Nagyillés Jánosnak nincs sok ideje a tűzhely mellett állni, de a virágkenyér szerencsére pofonegyszerű, és nem csak látványo…
Főzünk

Afyon ekmeği – afyoni kenyér

2024.02.15. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 12. rész
Ezennel kijelentjük, hogy az ópiummal való mindenféle kapcsolat csak a véletlen műve. Az afyoni kenyér a világ legjobb krumplis kenyere, és Nagyillés János el is mondja, hogy kell elkés…
Főzünk

Lokma

2024.11.14. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 44. rész
A lokmát sokan ismerik, csak kevesen tudják a nevét. Ez az a mámorítóan édes török fánkocska, amit mindenki imád. Íme a recept, ezt hozta most nekünk Nagyillés János a Török örömök 44.…
Főzünk

Török töltött paprika – biber dolması

2024.12.12. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 48. rész
Szeretnétek valami igazán finom, gluténmentes, vegán fogást az asztalra varázsolni? Akkor készítsétek el a török töltött paprikát Nagyillés János tanácsai szerint!
Főzünk

Tojásos ramadáni pita – yumurtalı Ramazan pidesi

2024.12.19. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 49. rész
A magokkal meghintett török lepénykenyér sokak kedvence, ráadásul napokig friss marad. Ezt a receptet árulja most el nekünk Nagyillés János a Török örömök sorozat 49. részében…  
Főzünk

Hibeş

2024.12.26. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 50. rész
Hogy mi a hibeş? Lényegében a humuszhoz hasonló krém, csak nincs benne csicseriborsó. Tökéletes kiegészítője egy jó reggelinek, de akár előételként is tálalhatjuk. Ezt a receptet hozta…

címkék

amerika (4) aprókertek (32) ausztria (6) az év bortermelője (10) ázsiai (6) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (21) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (55) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (70) bornapló (14) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (296) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (35) bott frigyes (5) bott pince (34) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (28) cabernet sauvignon (11) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (17) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (20) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (5) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (119) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (13) eper (5) erdőbénye (9) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (35) etyeki kúria (20) évforduló (4) ezerjó (14) fehérbor (133) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (11) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (87) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (6) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (158) ipacs szabó istván (4) iszunk (17) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (15) késői szüret (7) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (15) kolonics pincészet (5) könnyed (5) könnyű (20) könnyűvér (7) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (60) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (5) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (35) london (21) luka enikő (4) mád (20) magnamátra (10) magyar bor nagydíj (5) magyar borszakírók köre (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (29) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (18) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyakas pince (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (14) pannonhalmi apátsági pincészet (10) pannonhalmi borvidék (6) paulus (5) pázmánd (41) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (98) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (27) recept (297) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (11) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (29) sör (46) sós (118) spanyolország (20) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (15) steigler pince (5) super 12 (7) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (90) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (19) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (18) tesztelünk (264) thummerer (4) tokaj (165) tokaj oremus szőlőbirtok (9) tokaj-hegyalja (115) tokaji aszú (47) tolnai borvidék (4) török (55) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (7) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (16) vegán (4) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (101) vörösbor (162) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai kata (6) zsirai pincészet (13) zweigelt (4)