Főzünk

Paprikás kenyér – biberli ekmek

Paprikás kenyér – biberli ekmek című cikk borítóképe
2025. 01. 02. | Nagyillés János
Íme a török pizza. Vagy legalábbis valami olyasmi. A biberli ekmek, vagyis a török paprikás kenyér látványos, finom és könnyű elkészíteni. Nagyillés János most ezt a receptet ismerteti a Török örömök sorozat 51. részében…

A biberli ekmek (paprikás kenyér) eredetileg Hatay regionális konyhájához tartozott, de terjedésével párhuzamosan sokan sokféleképpen igazítottak az eredeti recepten. A nálunk ismert ételek közül a pizzára hasonlít leginkább, azzal a különbséggel, hogy mivel az ekmek (kenyér, kenyérféle tészta) tetejére kerülő feltét, azaz a paprikás massza az étel névadó jellegzetessége, ezért a paprikás alaptónus nem variálható.

Mivel a kenyér elkészítése egyszerű és nem igényel különösebb konyhai jártasságot, bátran próbálkozhat vele az is, akinek még nincs gyakorlata a főzésben.

Hozzávalók:
a tésztához

  • 400 g liszt (és kelesztés után még amennyit felvesz)
  • fél csomag (5-6 g) szárított élesztő
  • 2,5 dl víz (vagy tej)
  • 1 púpozott kávéskanál cukor
  • 1 teáskanál só

a feltéthez
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 20-25 dkg túró
  • 2 dl olíva- vagy napraforgóolaj
  • 1 evőkanál szárított kakukkfű
  • 1 evőkanál paprikakrém vagy piros arany (ami elhagyható, ha van elég őrölt paprikánk)
  • 3 evőkanál őrölt édesnemes paprika
  • 1 evőkanál szezámmag
  • 1 teáskanál só (ha piros aranyat használunk, akkor kevesebb)




Elkészítése:

1.A sütőnkhöz tartozó legnagyobb tepsit kibéleljük sütőpapírral.

2.Langyos vízben megfuttatjuk az élesztőt a cukorral. A lisztet kelesztőtálba szórjuk, hozzáadjuk a sót, a felfuttatott élesztőt, és lágy tésztát keverünk belőle. Én az eredeti hatayi receptet követtem: az előírt lisztmennyiség inkább keverhető, mint gyúrható tésztát eredményez – de ettől nem kell megijedni.

3.Amikor jól megkelt (ez bő fél órát vesz igénybe), alaposan meglisztezett felületre öntjük, lisztet szórunk rá, és addig gyúrjuk a tésztát a széleit a belseje felé hajtogatva, amíg már elválik a kéztől. Még mindig lágy lesz és formálható. Végül egy nyújtófával egyenletesre simítjuk és a tepsi méretére nyújtjuk.

4.A kinyújtott tésztát elhelyezzük a sütőpapírral bélelt tepsiben, kézzel egyenletesen kihúzogatjuk a tepsi széléig, majd újabb 15 percig pihentetjük, kelesztjük.

5.Míg a tészta kel, elkészítjük a feltétet. Ebben minden nyers, majd a tésztánk tején sül meg. A hagymát apróra vágjuk, megsózzuk, hozzáadjuk a paprikakrémet (salça), ha van otthon. Ha nincs, helyettesíthetjük piros arannyal, de akkor kevesebb só kell hozzá. Beletesszük a fűszerpaprikát (ami persze csípős is lehet, ha valaki azt szereti), a túrót (én negyed kilót használtam, de lehet több is, bár az eredeti recept szerinti 50 dkg-ot egy kicsit soknak gondolom) és az olajat. Aztán jöhetnek a fűszerek és az egyéb kiegészítők: a szezámmag és a szárított kakukkfű. (Az eredeti receptben szerepel még egy evőkanál çörek otu, valamint egy teáskanál szárított korianderlevél is. Más receptekben çörek otu nem volt, és a koriander helyett is egy teáskanál római köményt javasolnak. Bármelyik fűszerezéssel készül, teljesen biztos, hogy nagyon finom lesz.)

6.A feltétet egyenletesen eloszlatjuk a másodszor is megkelt tészta tetején.

7.200 fokra előmelegített sütőben légkeverés nélkül 10 perc alatt kisül; ha úgy látjuk, hogy a tészta közepe táján a massza még lágy, kicsit tovább sütjük.

Borsmenta-tipp 1: van, aki víz helyett tejet használ a tésztához – bátran kipróbálhatjuk, úgy is nagyon ízletes.

Borsmenta tipp 2: napjaink biberli ekmek receptjei már szinte mind a tepsiméretű változatot preferálják, de a formázáskor követhetjük az eredeti metódust is: ebben tenyérnyi kerek lepénykéket formáztak a tésztából.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Hibeş című cikk borítóképe

Hibeş

2024. 12. 26. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 50. rész
Hogy mi a hibeş? Lényegében a humuszhoz hasonló krém, csak nincs benne csicseriborsó. Tökéletes kiegészítője egy jó reggelinek, de akár előételként is tálalhatjuk. Ezt a receptet hozta most Nagyillés János a Török örömök sorozat 50. részében…
Főzünk
Tojásos ramadáni pita – yumurtalı Ramazan pidesi című cikk borítóképe

Tojásos ramadáni pita – yumurtalı Ramazan pidesi

2024. 12. 19. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 49. rész
A magokkal meghintett török lepénykenyér sokak kedvence, ráadásul napokig friss marad. Ezt a receptet árulja most el nekünk Nagyillés János a Török örömök sorozat 49. részében…
Főzünk
Török töltött paprika – biber dolması című cikk borítóképe

Török töltött paprika – biber dolması

2024. 12. 12. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 48. rész
Szeretnétek valami igazán finom, gluténmentes, vegán fogást az asztalra varázsolni? Akkor készítsétek el a török töltött paprikát Nagyillés János tanácsai szerint!
Főzünk
Lokma című cikk borítóképe

Lokma

2024. 11. 14. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 44. rész
A lokmát sokan ismerik, csak kevesen tudják a nevét. Ez az a mámorítóan édes török fánkocska, amit mindenki imád. Íme a recept, ezt hozta most nekünk Nagyillés János a Török örömök 44. részében…
Főzünk
Afyon ekmeği – afyoni kenyér című cikk borítóképe

Afyon ekmeği – afyoni kenyér

2024. 02. 15. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 12. rész
Ezennel kijelentjük, hogy az ópiummal való mindenféle kapcsolat csak a véletlen műve. Az afyoni kenyér a világ legjobb krumplis kenyere, és Nagyillés János el is mondja, hogy kell elkészíteni…
Főzünk
Çiçek ekmek – virágkenyér című cikk borítóképe

Çiçek ekmek – virágkenyér

2024. 01. 04. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 6. rész
Sütni jó, és semmi sem finomabb, mint a frissen sült kenyér. Nagyillés Jánosnak nincs sok ideje a tűzhely mellett állni, de a virágkenyér szerencsére pofonegyszerű, és nem csak látványos, de finom is!