Vissza
Főzünk

Hibeş

Hibeş című cikk borítóképe
2024. 12. 26. | Nagyillés János
Hogy mi a hibeş? Lényegében a humuszhoz hasonló krém, csak nincs benne csicseriborsó. Tökéletes kiegészítője egy jó reggelinek, de akár előételként is tálalhatjuk. Ezt a receptet hozta most Nagyillés János a Török örömök sorozat 50. részében…

Ha az ünnepek alatt együtt reggelizik a család, mindenkinek figyelmébe ajánlom a hibeşt (ejtsd: hibes). Tartalmas és egészséges, a napindító étkezés kitűnő kiegészítője, de mezeként, vagyis előételként is fogyasztják. Antalyai specialitás, azon a területen főtt burgonyára és szemes babra, illetve párolt zöldbabra öntve is kínálják. Lényegében a humuszhoz hasonló fogásról van szól, azzal a különbséggel, hogy csicseriborsót nem tartalmaz, és az ízesítése is eltér tőle némiképp.

Hozzávalók:

  • 2 dl tahini
  • 2 citrom leve
  • 1-2 gerezd fokhagyma, lereszelve
  • 1 dl víz
  • 1 teáskanál édesnemes őrölt paprika
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál római kömény

A tetejére:
  • 1-2 evőkanál olívaolaj
  • édesnemes őrölt paprika



Elkészítése:

1.A tahinit keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a két citrom levét, és robotgéppel vagy masszív habverővel átkeverjük. A citromlé hatására az olajos szezámmassza megkeményedik. Amikor ez megtörténik, hozzáadjuk a vizet, és simára keverjük. Ha túl keménynek találjuk, adhatunk még hozzá valamennyi vizet, majd beletesszük az 1-2 gerezd (ízlés szerint) reszelt fokhagymát, a sót, az édesnemes őrölt paprikát, valamint a római köményt, és homogénre keverjük.

2.A kész krém tetején kis mélyedést alakítunk ki, ebbe egy-két kanál olívaolajat teszünk, a tetejére pedig édesnemes őrölt paprikát szórunk.

Kenyérrel, friss zöldségekkel tálaljuk. Mi virágkenyeret sütöttünk hozzá.

Figyelem: az elkészült krém kissé savanykás; ha valaki nem rajong a savanyú ízekért, csökkentheti a citromlé mennyiségét.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Árpatésztás csirkeleves – terbiyeli tavuk çorbası című cikk borítóképe

Árpatésztás csirkeleves – terbiyeli tavuk çorbası

2024. 05. 23. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 26. rész
A terbiyeli tavuk çorbası, vagyis az árpatésztás csirkeleves egyszerűen elkészíthető. Nagyillés János ezt a receptet mutatja be a Borsmenta olvasóinak a Török örömök sorozat 26. részében…
Főzünk
Csupacsoki sütemény – Çikolatalı pasta című cikk borítóképe

Csupacsoki sütemény – Çikolatalı pasta

2024. 05. 16. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 25. rész
Çikolatalı pasta, vagyis csupacsoki sütemény. Könnyen elkészül és mindenki imádja. Ezt a receptet kapjuk Nagyillés Jánostól a Török örömök sorozat 25. részében…
Főzünk
Revani – szirupos sütemény című cikk borítóképe

Revani – szirupos sütemény

2024. 02. 22. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 13. rész
A revani nevű török klasszikus a szirupos édességek sorába tartozik. Igen, valóban édes, de hát az a dolga! Nagyillés János szerint egyszerű elkészíteni, íme a recept…
Főzünk
Çiçek ekmek – virágkenyér című cikk borítóképe

Çiçek ekmek – virágkenyér

2024. 01. 04. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 6. rész
Sütni jó, és semmi sem finomabb, mint a frissen sült kenyér. Nagyillés Jánosnak nincs sok ideje a tűzhely mellett állni, de a virágkenyér szerencsére pofonegyszerű, és nem csak látványos, de finom is!
Főzünk
Az imám kedvence című cikk borítóképe

Az imám kedvence

2023. 12. 20. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 4. rész
Bizony, ez az a török, padlizsános étel, amitől az imám elájult. De hogy miért? Nagyillés János legfrissebb receptjéhez történet és etimológiai fejtegetés is jár, hogy ne csak a testünk lakjon jól…
Főzünk
Sütlaç – rizspuding című cikk borítóképe

Sütlaç – rizspuding

2023. 12. 07. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 3. rész
Na, ki szereti a tejberizst? Aki a kérdésre igennel válaszolt, annak feltétlenül ki kell próbálnia a török változatot. Íme Nagyillés János receptje…