2024.12.26. | Nagyillés János
Hogy mi a hibeş? Lényegében a humuszhoz hasonló krém, csak nincs benne csicseriborsó. Tökéletes kiegészítője egy jó reggelinek, de akár előételként is tálalhatjuk. Ezt a receptet hozta most Nagyillés János a Török örömök sorozat 50. részében…
Ha az ünnepek alatt együtt reggelizik a család, mindenkinek figyelmébe ajánlom a hibeşt (ejtsd: hibes). Tartalmas és egészséges, a napindító étkezés kitűnő kiegészítője, de mezeként, vagyis előételként is fogyasztják. Antalyai specialitás, azon a területen főtt burgonyára és szemes babra, illetve párolt zöldbabra öntve is kínálják. Lényegében a humuszhoz hasonló fogásról van szól, azzal a különbséggel, hogy csicseriborsót nem tartalmaz, és az ízesítése is eltér tőle némiképp.
Hozzávalók:
- 2 dl tahini
- 2 citrom leve
- 1-2 gerezd fokhagyma, lereszelve
- 1 dl víz
- 1 teáskanál édesnemes őrölt paprika
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál római kömény
A tetejére:
- 1-2 evőkanál olívaolaj
- édesnemes őrölt paprika
Elkészítése:
1. A tahinit keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a két citrom levét, és robotgéppel vagy masszív habverővel átkeverjük. A citromlé hatására az olajos szezámmassza megkeményedik. Amikor ez megtörténik, hozzáadjuk a vizet, és simára keverjük. Ha túl keménynek találjuk, adhatunk még hozzá valamennyi vizet, majd beletesszük az 1-2 gerezd (ízlés szerint) reszelt fokhagymát, a sót, az édesnemes őrölt paprikát, valamint a római köményt, és homogénre keverjük.
2. A kész krém tetején kis mélyedést alakítunk ki, ebbe egy-két kanál olívaolajat teszünk, a tetejére pedig édesnemes őrölt paprikát szórunk.
Kenyérrel, friss zöldségekkel tálaljuk. Mi virágkenyeret sütöttünk hozzá.
Figyelem: az elkészült krém kissé savanykás; ha valaki nem rajong a savanyú ízekért, csökkentheti a citromlé mennyiségét.
Török örömök 49. rész: Tojásos ramadáni pita – yumurtalı Ramazan pidesi
Fotó:
Nagyillés János