Vissza
Hagyományos gulyásleves
2025.03.10. | Szabó Edit
Valljuk be, időnként nosztalgikus hangulatba kerülünk, és vágyunk a gyerekkori családi ebédek hangulatára, ízeire. Nos, ilyenkor kell megfőzni ezt a hagyományos gulyáslevest…
A gulyáslevessel éppúgy áll a helyzet, mint a lecsóval vagy a halászlével. Nincs belőle két egyforma, és mindenki a saját receptjére esküszik. Van, aki marhahúsból, van, aki sertésből készíti, de akár így, akár úgy, biztos, hogy zsírral indítjuk. Íme a mi változatunk:
Hozzávalók:
- 40 dkg marhalábszár vagy 40 dkg sertéscomb, felkockázva
- 3 közepes burgonya
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- negyed zellergumó vagy egy hosszabb szál angolzeller
- 2 evőkanál sertészsír
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 babérlevél
- 1 kávéskanál őrölt vagy egész kömény
- 2 evőkanál pirospaprika
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 2 liter víz
- só, bors, ízlés szerint

Elkészítése:
1. A vöröshagymát finomra vágjuk, és egy nagyobb fazékban a felolvasztott zsíron párolni kezdjük. Figyelünk, hogy ne égjen meg – dobhatunk rá egy kis sót is, hogy levet engedjen –, és közben megtisztítjuk a zöldségeket. A répákat és az angolzellert kisebb hasábokra vagy karikára, a krumplit és – ha azt teszünk bele – a zellergumót kockára vágjuk.
2. Ha a hagyma megpárolódott, rátesszük a felkockázott húst, és fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a paradicsompürét, a pirospaprikát és a köményt, egy kicsit az egészet újra lepirítjuk, majd felöntjük kb. 2 liter langyos vízzel. Beledobjuk a babérlevelet, és lassú tűzön főzni kezdjük.
3. Ha felforrt, a krumpli kivételével beletesszük a felaprított zöldségeket, és addig főzzük, míg a hús meg nem puhul. Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a krumplit, és az egészet puhára főzzük.
4. Forrón tálaljuk, csípős paprikát is kínálhatunk mellé.

Egy másik gulyás recept: Székely–magyar gulyás