Vissza
Főzünk

Bableves füstölt hússal és csipetkével

Bableves füstölt hússal és csipetkével című cikk borítóképe
2025. 01. 27. | Szabó Edit
Ez a bableves kicsit könnyebb, mint az, amit hajdanán a nagymamánk tálalt, mégis felidézi a gyerekkorunkat, hiszen benne van minden régi íz…

Csodák nincsenek. Ez a leves bizony sokáig készül, nem lehet egyik pillanatról a másikra az asztalra tenni, viszont jó hír, hogy másnap, sőt még harmadnap is finom – már ha marad belőle.

Okosan tesszük, ha a babot már a főzés előtti estén beáztatjuk, így könnyebben megpuhul.

Hozzávalók:

a leveshez

40 dkg tarkabab
30 dkg füstölt tarja
1 fej vöröshagyma, finomra vágva
1 evőkanál libazsír
3 gerezd fokhagyma, áttörve
2 babérlevél
10 szem fekete bors
1 szál nagyobb sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 csokor petrezselyemzöld
1,5 dl tejföl
só, ízlés szerint


a csipetkéhez

1 tojás
10 dkg liszt
1 mokkáskanál só

Elkészítése:

1. A babot a főzés előtti estén tálba tesszük, átmossuk, és annyi hideg vizet engedünk rá, amennyi kétszer ellepi. Letakarjuk, ázni hagyjuk.

2. A tarját fazékba tesszük, hideg vizet öntünk rá, beledobjuk a borsot és a babérlevelet, és kis lángon addig főzzük, amíg majdnem megpuhul. Ez 2-3 órán át is eltarthat.

3. Amikor a tarja már egy órája fő, egy másik lábosban a libazsíron üvegesre pirítjuk a hagymát, hozzátesszük az áttört fokhagymát, azzal is pirítjuk egy rövid ideig – aki pirospaprikával szeretné főzni, most adja hozzá, az a hagyományos változat, de mi nem teszünk bele –, majd a tarja főzőlevéből rákanalazunk 3 kanállal, és hagyjuk, hogy a hagyma tovább süljön-párolódjon a lében.

4. Amikor a kevés levet teljesen elfőtte, hozzáadjuk a beáztatott babot – a maradék áztatóvizet tegyük félre –, finoman sózzuk meg, szedjünk át a tarjáról annyi levet, hogy a babot kétszer ellepje, fedjük le, és kezdjük el főzni.

5. Amíg a bab és a hús fő, készítsük el a csipetkét, majd tisztítsuk meg és vágjuk fel a répákat.

6. A csipetkéhez a tojást üssük fel, adjuk hozzá a sót és a lisztet, keverjük össze, és amikor már kezd a tészta összeállni, gyúrjuk homogén cipóvá, csomagoljuk fóliába, hogy ne száradjon ki, és pihentessük 20-30 percig.

7. A zöldségeket megtisztítjuk és feldaraboljuk. (Én általában keresztben elvágom 3-4 egyforma darabra, majd a hasábokat hosszában elfelezem, vagy ha nagyon vastag a répa, akkor negyedelem.) Ha a bab már nagyjából félig megfőtt, mellé tesszük a zöldségeket is.

8. A csipetke tésztáját lisztes felületre tesszük, és lisztes ujjal kis darabokat szaggatunk belőle. A darabkákat kicsit megsodorjuk és lisztes tálba dobjuk, hogy ne ragadjanak össze.

9. Ha már minden puha – a bab is, a zöldségek is, a hús is –, akkor a húst a maradék főzőlével együtt hozzáadjuk a babhoz, összekeverjük, összefőzzük, majd hozzáadjuk a csipetkét, és ezzel is összefőzzük. Akkor jó, ha a csipetkék feljönnek a leves tetejére.

10. Amíg a csipetke fő, egy kisebb tálban kikeverjük a tejfölt, majd a kész levest lehúzzuk a tűzről, hőkiegyenlítéses módszerrel hozzáadjuk a tejfölt, beleszórjuk a finomra vágott petrezselymet, egy pillanatra még visszatesszük a tűzre, hogy újra felforrjon, és már tálalhatjuk is. A puhára főtt húst tálalás előtt felvághatjuk kisebb kockákra, úgy könnyebb adagolni.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Egyszerű krumplileves című cikk borítóképe

Egyszerű krumplileves

2023. 10. 25. | Szabó Edit
Gyors, olcsó, egyszerű, finom. Ez a krumplileves könnyen a család kedvencévé válhat…
Főzünk
Tejfölös fejtettbab-leves című cikk borítóképe

Tejfölös fejtettbab-leves

2023. 09. 27. | Szabó Edit
Nyáron hidegen, télen melegen, sok kaporral, pici ecettel: a fejtettbab-leves gyerekkorunk egyik kedvence volt, főleg ha utána palacsinta következett…
Főzünk
Palócleves című cikk borítóképe

Palócleves

2023. 07. 21. | Szabó Edit
Itt a zöldbabszezon, főzzünk palóclevest! A legenda szerint Gundel János készítette el először Mikszáth Kálmán születésnapjára 1892-ben. Az étel lelkét a zsenge zöldbab és a friss kapor adja. Íme a recept…
Főzünk
Lencseleves füstölt csülökkel című cikk borítóképe

Lencseleves füstölt csülökkel

2021. 01. 02. | Szabó Edit
Január elsején kötelező fogás, de egy jó lencselevesnek bármikor örülünk. Íme a csalhatatlan recept…
Főzünk
Korhelyleves csülökkel című cikk borítóképe

Korhelyleves csülökkel

2020. 01. 04. | Klich Zsuzsa
Úgy tartják, a másnapos gyomornak valóságos áldás. A korhelyleves a legnépszerűbb téli egytálételeink egyike; gazdag, savanykás, és nem csak január elsején készíthető…
Főzünk
Zöldborsóleves édesen, nokedlivel című cikk borítóképe

Zöldborsóleves édesen, nokedlivel

2019. 06. 03. | Klich Zsuzsa
Éljen a június, éljen a zöldborsóleves! Íme egy klasszikus recept, amolyan nagymama-féle. Ez az az íz, amit imádtunk gyerekkorunkban, és amit a mi gyerekeink is imádnak. Aki egyszer megkóstolta, nem tud leszokni róla, de szerencsére nem is kell…