Vissza
Nyuszimézes húsvétra
2023.04.08. | Fülöp Timi
Nyuszik, virágok, répák, tojások – és mind mézeskalácsból! Fülöp Timi színes édességeivel vidámmá válik a húsvét, és a készítésébe a gyerekek is besegíthetnek!
Legyen bármilyen ünnep, születésnap, névnap, karácsony vagy húsvét, szeretek ajándékba saját készítésű finomságokat vinni. Mivel most a húsvétra készülök, elmondom, hogy mi van az ajándékcsomagban:
- medvehagymapesztó – ami ugyanúgy készül, mint a bazsalikomos változat. A receptért katt IDE!;
- saját készítésű gyömbéres fűszerkeverék – aki olvasta a gyömbér-shot receptjét, tudja, hogy miről van szó;
- sárgarépás mézeskalács.

Hozzávalók:
A tésztához:
- 5 evőkanál méz
- 150 g vaj
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
- csipetnyi reszelt citromhéj
- 500 g liszt
- 1 nagyobb sárgarépa, reszelve
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 nagy tojás
- 150 g nádcukor vagy barna cukor
A cukormázhoz:
- 2 db tojásfehérje
- 400 g porcukor
- 4 teáskanál friss citromlé

Elkészítése:
1. Alacsony tűzön felolvasztjuk a mézet és a vajat, majd hozzáadjuk a mézeskalács fűszerkeveréket és a reszelt citromhéjat.
2. A lisztet, a szódabikarbónát és a sárgarépa-reszeléket jól összekeverjük.
3. A tojást és a cukrot habosra verjük, majd mindhárom masszát óvatosan összekeverjük. Puha, omlós tésztát kapunk.
4. A tésztát fóliába csomagoljuk vagy letakarjuk egy konyharuhával, és betesszük a hűtőbe, amíg elkészítjük a mázat.
5. (A mázból dupla adagot készítettem, mert nemcsak rajzolni, hanem festeni is szerettem volna.) A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni, közben – néhány kisebb adagban – hozzáadjuk a porcukrot, aztán tovább verjük nagyjából még 8 percig. A végén belekeverjük a friss citromlevet. Ha színesíteni akarjuk a mázat, akkor válasszuk szét annyi adagra, amennyi színt szeretnénk, adjuk hozzá az ételfestéket, keverjük össze, majd tegyük a hűtőbe, amíg kiszaggatjuk a tésztát.
6. A tésztát két részre osztjuk, nagyjából 3 mm vastagságúra nyújtjuk, és különböző húsvéti formákkal kiszaggatjuk.
7. 180 fokra előmelegített sütőben 8-12 percig sütjük. (A sütés ideje függ a sütőtől is, figyeljük folyamatosan, és vigyázzunk, hogy ne égjenek meg.)
8. Ha kihűltek a mézeskalácsok, jöhet a díszítés a színes mázzal.

Imádnivaló a folyamat is, a végeredmény is!
Fotó:
Fülöp Timi