2023.03.30. | Szabó Edit
Különleges, egyszerűen elkészíthető és ellenállhatatlan. Ennek a lisztmentes máktortának bérelt helye lesz a családi ünnepeken!
Mióta egy régi szakácskönyvben rábukkantam erre a receptre, nálunk nincs ünnep máktorta nélkül. Nemrég egy nemzetközi társaságban ültünk születésnapot, és ezzel az édességgel kedveskedtem az ünnepeltnek. Hihetetlen sikere volt, az indiai, a japán, a kínai, az amerikai, a német, az angol, a finn és a görög vendégek mind sorba álltak repetáért, és a torta percek alatt elfogyott.
Én időnként készítek hozzá egy édes, gyümölcsös öntetet, de anélkül is tökéletesen megállja a helyét, és a délutáni kávé mellé éppúgy illik, mint a vacsoraasztalra.
Hozzávalók:
- 7 tojás – szétválasztva
- 18 dkg barna cukor (lehet fehér is, abból kevesebb is elég)
- 1-2 zacskó vaníliás cukor – attól függ, mennyire szeretjük az édes ízeket
- 20 dkg darált mák
- 20 dkg puha vaj
- 1 citrom vagy lime reszelt héja
- 1 csipet só
- mogyorónyi reszelt gyömbér (elhagyható)
- 1 evőkanál porcukor, mentalevelek, idénygyümölcsök a díszítéshez
Az öntethez:
- Egy marék szamóca, málna, meggy, áfonya, ribizli, fekete ribizli vagy bármilyen édes idénygyümölcs – legalább kétféle
- 3-4 evőkanál méz
- 1 narancs leve
Elkészítése:
1. Vajjal gondosan kikenünk egy tortaformát, és a légkeveréses sütőt beállítjuk 180 fokra. (Ha alsó-felső sütéssel dolgozunk, legyen 190 fokos a sütőnk.)
2. A tojásokat különválasztjuk, a sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mákot és a forma kikenése után megmaradt puha vajat, és az egészet krémes masszává dolgozzuk. (Nem biztos, hogy a barna cukor elolvad, de ne aggódjunk, a sütés megoldja ezt a problémát, és a kész torta nem fog ropogni a fogunk alatt.) Ha kész, hozzákeverjük a citromhéjat és – ha teszünk bele – a mogyorónyi reszelt gyömbért is.
3. A fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a mákos masszához adjuk. Finom mozdulatokkal elegyítsük, hogy a hab ne törjön teljesen össze.
4. A masszát a kikent tortaformába simítjuk, sütőbe tesszük, és 45-50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e, és ha a tészta már nem ragad a tűre, kivehetjük a sütőből.
5. Hagyjuk a formában kihűlni – egy kicsit össze fog esni –, könnyebb vele utána dolgozni.
Az öntet elkészítése:
Amíg a torta sül, elkészítjük az öntetet. Másfél deci vizet felforralunk, hozzákeverjük a mézet, majd az édes masszába tesszük a felkockázott idénygyümölcsöket. Nagyjából egy-két percig forraljuk, majd levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Amikor már csak langyos, belefacsarjuk egy narancs levét. Ha nem elég édes, cukorral, vaníliás cukorral még édesíthetjük, de nem kell, hogy nagyon geil legyen. Az a jó, ha a narancs savasságából is érzünk egy picit az ízben.
Tálalás:
A tortát kivesszük a formából, megszórjuk porcukorral, felszeleteljük, és az öntettel tálaljuk – de anélkül is tökéletes. Díszíteni nem szükséges, de ha szeretnénk, használjunk hozzá idénygyümölcsöket és mentalevelet, nagyon jól áll neki.