Vissza
Főzünk

Mesés máktorta liszt nélkül

Mesés máktorta liszt nélkül című cikk borítóképe
2023. 03. 30. | Szabó Edit
Különleges, egyszerűen elkészíthető és ellenállhatatlan. Ennek a lisztmentes máktortának bérelt helye lesz a családi ünnepeken!

Mióta egy régi szakácskönyvben rábukkantam erre a receptre, nálunk nincs ünnep máktorta nélkül. Nemrég egy nemzetközi társaságban ültünk születésnapot, és ezzel az édességgel kedveskedtem az ünnepeltnek. Hihetetlen sikere volt, az indiai, a japán, a kínai, az amerikai, a német, az angol, a finn és a görög vendégek mind sorba álltak repetáért, és a torta percek alatt elfogyott.

Én időnként készítek hozzá egy édes, gyümölcsös öntetet, de anélkül is tökéletesen megállja a helyét, és a délutáni kávé mellé éppúgy illik, mint a vacsoraasztalra.

Hozzávalók:

  • 7 tojás – szétválasztva
  • 18 dkg barna cukor (lehet fehér is, abból kevesebb is elég)
  • 1-2 zacskó vaníliás cukor – attól függ, mennyire szeretjük az édes ízeket
  • 20 dkg darált mák
  • 20 dkg puha vaj
  • 1 citrom vagy lime reszelt héja
  • 1 csipet só
  • mogyorónyi reszelt gyömbér (elhagyható)
  • 1 evőkanál porcukor, mentalevelek, idénygyümölcsök a díszítéshez

Az öntethez:

  • Egy marék szamóca, málna, meggy, áfonya, ribizli, fekete ribizli vagy bármilyen édes idénygyümölcs – legalább kétféle
  • 3-4 evőkanál méz
  • 1 narancs leve


Elkészítése:

1. Vajjal gondosan kikenünk egy tortaformát, és a légkeveréses sütőt beállítjuk 180 fokra. (Ha alsó-felső sütéssel dolgozunk, legyen 190 fokos a sütőnk.)

2.A tojásokat különválasztjuk, a sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mákot és a forma kikenése után megmaradt puha vajat, és az egészet krémes masszává dolgozzuk. (Nem biztos, hogy a barna cukor elolvad, de ne aggódjunk, a sütés megoldja ezt a problémát, és a kész torta nem fog ropogni a fogunk alatt.) Ha kész, hozzákeverjük a citromhéjat és – ha teszünk bele – a mogyorónyi reszelt gyömbért is.

3.A fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a mákos masszához adjuk. Finom mozdulatokkal elegyítsük, hogy a hab ne törjön teljesen össze.

4.A masszát a kikent tortaformába simítjuk, sütőbe tesszük, és 45-50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e, és ha a tészta már nem ragad a tűre, kivehetjük a sütőből.

5.Hagyjuk a formában kihűlni – egy kicsit össze fog esni –, könnyebb vele utána dolgozni.

Az öntet elkészítése:

Amíg a torta sül, elkészítjük az öntetet. Másfél deci vizet felforralunk, hozzákeverjük a mézet, majd az édes masszába tesszük a felkockázott idénygyümölcsöket. Nagyjából egy-két percig forraljuk, majd levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Amikor már csak langyos, belefacsarjuk egy narancs levét. Ha nem elég édes, cukorral, vaníliás cukorral még édesíthetjük, de nem kell, hogy nagyon geil legyen. Az a jó, ha a narancs savasságából is érzünk egy picit az ízben.

Tálalás:

A tortát kivesszük a formából, megszórjuk porcukorral, felszeleteljük, és az öntettel tálaljuk – de anélkül is tökéletes. Díszíteni nem szükséges, de ha szeretnénk, használjunk hozzá idénygyümölcsöket és mentalevelet, nagyon jól áll neki.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Mákos-málnás sajttorta című cikk borítóképe

Mákos-málnás sajttorta

2022. 02. 02. |
Fülöp Timi mákos-málnás sajttortája gyönyörű és ellenállhatatlan. Aki szerettei kedvében akar járni, ilyet süt!
Főzünk
Csokitorta liszt nélkül című cikk borítóképe

Csokitorta liszt nélkül

2021. 05. 26. |
A francia csokitorta zseniális desszert. Liszt nélkül készül, és úgy édesség, hogy közben cseppet sem édes…
Főzünk
Sajttorta mascarponéval című cikk borítóképe

Sajttorta mascarponéval

2021. 03. 01. |
Az amerikai klasszikus recept az olaszok zseniális krémsajtjával. Lehet, hogy még nem tudsz róla, de ez lesz életed sajttortája…
Főzünk
Mákos guba című cikk borítóképe

Mákos guba

2021. 01. 02. |
Van, ahol karácsonykor, és van, ahol újévkor kerül az asztalra. A mákos gubának rengeteg változata ismert, de szerintünk ez a legfinomabb…
Főzünk
Világbajnok mákos pite című cikk borítóképe

Világbajnok mákos pite

2019. 11. 29. |
Bár kicsit furának tűnhet, hogy krumpli és zsír is kell hozzá, mégis ez a legnagyszerűbb mákos pite a világon. Nem fojtós, nem száraz, nem ázott – éppen olyan, amilyennek lennie kell!
Főzünk
Mákos pogácsa című cikk borítóképe

Mákos pogácsa

2018. 10. 23. |
Ez a gyorsan összeállítható süti a háziasszonyok álma: a délutáni tea mellé és az esti borozgatáshoz egyaránt tökéletes, ráadásul elkészíteni is egyszerű…