Vissza
Főzünk

A nagyvezír levese – hidiv çorbası

A nagyvezír levese – hidiv çorbası című cikk borítóképe
2025. 01. 30. | Nagyillés János
A nagyvezír levese gyorsan elkészül, húsmentes és finom. Íme a recept Nagyillés Jánostól, a Török örömök sorozat 55. részében…

Ez a leves – mint már a neve is utal rá – a szultáni szeráj egyik fogása volt: a hidiv a nagyvezírre használt perzsa eredetű kifejezés. Teljesen húsmentes, behabart és tojással sűrített, kaporral ízesített, gyorsan elkészülő levesféleség. Elkészítése rendkívül egyszerű – a most következő recept körülbelül 8 adagos.

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 2 nagyobb (vagy 3 közepes) burgonya
  • 2 közepes méretű zsenge cukkini
  • 1 dl napraforgóolaj
  • 1 csokor friss vagy 1 evőkanál szárított kapor
  • tálaláskor ízlés szerint csilipehely

a rántáshoz
  • 2-3 dkg vaj (vagy margarin)
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 dl víz

a tejes sűrítéshez
  • 2 dl tej
  • 1 tojás



Elkészítése:

1.A burgonyát és a sárgarépát meghámozzuk, a cukkinit – ha zsenge – nem szükséges. (Fontos, hogy maggal még nem rendelkező, zsenge cukkinit használjunk a leveshez.)

2.Mindhárom összetevőt lereszeljük egy nagylyukú reszelőn, és 1 dl napraforgóolajon kevergetve átmelegítjük, sózzuk, majd felengedjük annyi vízzel, hogy a zöldség fölött körülbelül két ujjnyi vízréteg legyen.

3.A zöldségeket puhára főzzük, majd botmixerrel pürésítjük.

4.A vajjal vagy margarinnal és a liszttel világos rántást készítünk, amit állandóan kevergetve 1 dl vízzel engedünk fel. Simára keverjük, és rögtön a leveshez adjuk.

5.A tojást felverjük a tejben úgy, hogy teljesen homogén legyen az elegy, majd a forró leveshez adjuk.

6.Megvárjuk, hogy a leves még egyszer felforrjon, de tovább nem forraljuk, hozzáadjuk a kaprot, és a leves el is készült. Aki szereti, fogyasztás előtt csilipehellyel ízesítheti.

Afiyet bal şeker olsun (ejtsd: áfijet bál seker olszun) – széles jó étvágyat hozzá!

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Habart savanyú húsgombócleves – terbiyeli ekşili sulu köfte című cikk borítóképe

Habart savanyú húsgombócleves – terbiyeli ekşili sulu köfte

2024. 11. 21. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 45. rész
A gazdag, tápláló levesek mindig jó szolgálatot tesznek. Nagyillés János most a savanyú húsgombócleves receptjét mutatja meg a Borsmenta magazin olvasóinak a Török örömök sorozat 45. részében…
Főzünk
A konyhafőnök levese – aşçıbaşı çorbası című cikk borítóképe

A konyhafőnök levese – aşçıbaşı çorbası

2024. 09. 16. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 36. rész
Aki szereti a vöröslencse-levest, ezt a tovább gazdagított változatot is szeretni fogja: a neve aşçıbaşı çorbası, vagyis a „konyhafőnök levese”. Nagyillés János tálalja a Török örömök sorozat 36. részében…
Főzünk
Árpatésztás csirkeleves – terbiyeli tavuk çorbası című cikk borítóképe

Árpatésztás csirkeleves – terbiyeli tavuk çorbası

2024. 05. 23. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 26. rész
A terbiyeli tavuk çorbası, vagyis az árpatésztás csirkeleves egyszerűen elkészíthető. Nagyillés János ezt a receptet mutatja be a Borsmenta olvasóinak a Török örömök sorozat 26. részében…
Főzünk
Vöröslencseleves – Kırmızı mercimek çorbası című cikk borítóképe

Vöröslencseleves – Kırmızı mercimek çorbası

2024. 05. 04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 23. rész
A Török örömök sorozat 23. részében a gyors és egyszerű vöröslencseleves receptjét kapjuk Nagyillés Jánostól…
Főzünk
Lebeniye Çorbası – vagyis húsgombócleves gaziantepi módra című cikk borítóképe

Lebeniye Çorbası – vagyis húsgombócleves gaziantepi módra

2024. 04. 04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 19. rész
A Lebeniye Çorbası valójában egy könnyen, gyorsan elkészíthető joghurtos húsgombócleves, amely nem szerepel a török gyorséttermek kínálatában, ezért otthon kell elkészítenünk, ha szeretnénk megkóstolni. Íme Nagyillés János receptje…
Főzünk
Ezogelin Çorbası – Ezogelin-leves című cikk borítóképe

Ezogelin Çorbası – Ezogelin-leves

2024. 02. 29. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 14. rész
Egyszerű lencseleves hús nélkül, maradékok felhasználásával. Ebből is látszik, hogy a török konyha nagyon gazdaságos. Az étel mellé most is jár történet, amit Nagyillés János természetesen meg is oszt velünk…