2024.05.04. | Nagyillés János
A Török örömök sorozat 23. részében a gyors és egyszerű vöröslencseleves receptjét kapjuk Nagyillés Jánostól…
Egy korábbi receptemben ecseteltem már a vöröslencse pozitív élettani hatásait, amelyek ebben a receptben a gyorsaság és az egyszerűség korántsem elhanyagolható előnyével párosulnak. A török levesek közül sokban mindkét szempont érvényesül.
Hozzávalók:
A leveshez
- 1 evőkanál napraforgóolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 sárgarépa
- 1 vizespohár (2 dl) vöröslencse
- 1 liter víz
- só, ízlés szerint
A sűrítéshez
- 1 evőkanál napraforgóolaj
- 1 evőkanál liszt
- 1 evőkanál török paprika-salça vagy piros arany
- 1 teáskanál édesnemes vagy csípős őrölt paprika
- bors, ízlés szerint
- 1 dl víz
Elkészítése:
1. Hideg vízben átmossuk a vöröslencsét.
2. Az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk egy kanál napraforgóolajon. Ha megpirult, vékony karikára vagy apró kockára vágott sárgarépát adunk hozzá, sózzuk, majd felöntjük egy liter vízzel. A lencse gyorsan megfő, ezért vágjuk vékonyra a sárgarépát, így nagyjából egyszerre puhul meg a lencsével.
3. Amikor minden megfőtt, botmixerrel az egészet pürésítjük.
4. A félkész krémlevesünkhöz már csak egy paprikakrémes sűrítő rántást kell adnunk. Ehhez egy evőkanál napraforgóolajon egy evőkanál liszttel világos rántást készítünk. Hozzáadunk egy evőkanál török paprika-salçát, vagyis paprikakrémet vagy egy evőkanál piros aranyat. (A török salça vagy paprikából, vagy paradicsomból készül, az előbbi piros arannyal, az utóbbi a magyar paradicsompürével helyettesíthető. A török paprika-salça készítési módja azonban más, mint a piros aranyé: a török változat nem tartalmaz sót, szemben a piros arannyal. Ha az utóbbit használjuk, mint én is ebben a levesben, vigyázzunk a sózással.)
5. A paprikakrémes rántáshoz adunk még egy teáskanál őrölt édes vagy csípős paprikát, valamint borsot, felöntjük egy deci vízzel, és amikor sűrűsödni kezd, a krémlevesbe keverjük. Még egyszer felforraljuk, és ezzel kész is a krémlevesünk.
Tálaláskor citromlevet csepegtetünk bele, de jól megy hozzá némi római kömény is. Cikkekre vágott, kissé megsózott hagymával is fogyasztható, némi pirítóssal.
Fotó:
Nagyillés János