Vöröslencseleves – Kırmızı mercimek çorbası

2024.05.04. | Nagyillés János
A Török örömök sorozat 23. részében a gyors és egyszerű vöröslencseleves receptjét kapjuk Nagyillés Jánostól…


Egy korábbi receptemben ecseteltem már a vöröslencse pozitív élettani hatásait, amelyek ebben a receptben a gyorsaság és az egyszerűség korántsem elhanyagolható előnyével párosulnak. A török levesek közül sokban mindkét szempont érvényesül.

Vöröslencseleves – Kırmızı mercimek çorbası  - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 23. rész
 
Hozzávalók:
 
A leveshez
  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 sárgarépa
  • 1 vizespohár (2 dl) vöröslencse
  • 1 liter víz
  • só, ízlés szerint
 
A sűrítéshez
  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál török paprika-salça vagy piros arany
  • 1 teáskanál édesnemes vagy csípős őrölt paprika
  • bors, ízlés szerint
  • 1 dl víz
 
Vöröslencseleves – Kırmızı mercimek çorbası  - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 23. rész

Elkészítése:

 
1. Hideg vízben átmossuk a vöröslencsét.
 
2. Az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk egy kanál napraforgóolajon. Ha megpirult, vékony karikára vagy apró kockára vágott sárgarépát adunk hozzá, sózzuk, majd felöntjük egy liter vízzel. A lencse gyorsan megfő, ezért vágjuk vékonyra a sárgarépát, így nagyjából egyszerre puhul meg a lencsével.
 
Vöröslencseleves – Kırmızı mercimek çorbası  - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 23. rész

3. Amikor minden megfőtt, botmixerrel az egészet pürésítjük.
 
4. A félkész krémlevesünkhöz már csak egy paprikakrémes sűrítő rántást kell adnunk. Ehhez egy evőkanál napraforgóolajon egy evőkanál liszttel világos rántást készítünk. Hozzáadunk egy evőkanál török paprika-salçát, vagyis paprikakrémet vagy egy evőkanál piros aranyat. (A török salça vagy paprikából, vagy paradicsomból készül, az előbbi piros arannyal, az utóbbi a magyar paradicsompürével helyettesíthető. A török paprika-salça készítési módja azonban más, mint a piros aranyé: a török változat nem tartalmaz sót, szemben a piros arannyal. Ha az utóbbit használjuk, mint én is ebben a levesben, vigyázzunk a sózással.)
 
Vöröslencseleves – Kırmızı mercimek çorbası  - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 23. rész

5. A paprikakrémes rántáshoz adunk még egy teáskanál őrölt édes vagy csípős paprikát, valamint borsot, felöntjük egy deci vízzel, és amikor sűrűsödni kezd, a krémlevesbe keverjük. Még egyszer felforraljuk, és ezzel kész is a krémlevesünk.
 
Vöröslencseleves – Kırmızı mercimek çorbası  - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 23. rész

Tálaláskor citromlevet csepegtetünk bele, de jól megy hozzá némi római kömény is. Cikkekre vágott, kissé megsózott hagymával is fogyasztható, némi pirítóssal.
 
:
Fotó:
Nagyillés János

Főzünk

Çiçek ekmek – virágkenyér

2024.01.04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 6. rész
Sütni jó, és semmi sem finomabb, mint a frissen sült kenyér. Nagyillés Jánosnak nincs sok ideje a tűzhely mellett állni, de a virágkenyér szerencsére pofonegyszerű, és nem csak látványo…
Főzünk

Ezogelin Çorbası – Ezogelin-leves

2024.02.29. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 14. rész
Egyszerű lencseleves hús nélkül, maradékok felhasználásával. Ebből is látszik, hogy a török konyha nagyon gazdaságos. Az étel mellé most is jár történet, amit Nagyillés János természete…
Főzünk

Lebeniye Çorbası – vagyis húsgombócleves gaziantepi módra

2024.04.04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 19. rész
A Lebeniye Çorbası valójában egy könnyen, gyorsan elkészíthető joghurtos húsgombócleves, amely nem szerepel a török gyorséttermek kínálatában, ezért otthon kell elkészítenünk, ha szeret…
Főzünk

Pirinç unlu muhallebi – egyszerű tejpuding

2024.04.11. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 20. rész
Nagyillés János tejpudingja villámgyors, egyszerű, és ha rizsliszttel készül, gluténérzékenyek is fogyaszthatják. A recept mellé most is jár az étel története…
Főzünk

Ispanak borani – spenót-borani

2024.04.18. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 21. rész
Hogy mi a borani? Nincs rá magyar szó, viszont finom. Nagyillés János most a spenótos, húsmentes változatot tálalja nekünk a Török örömök sorozat 21. részében…
Főzünk

Sajtos háromszöglángos

2024.04.25. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 22. rész
A Török örömök sorozat 22. részében egy klasszikus reggeli étel, a mayasız üçgen pişi, vagyis a sajtos háromszöglángos receptjét kapjuk Nagyillés Jánostól. Figyelem! Az étel borkorcsoly…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (125) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)