Vissza

Habart savanyú húsgombócleves – terbiyeli ekşili sulu köfte

2024.11.21. | Nagyillés János
A gazdag, tápláló levesek mindig jó szolgálatot tesznek. Nagyillés János most a savanyú húsgombócleves receptjét mutatja meg a Borsmenta magazin olvasóinak a Török örömök sorozat 45. részében…

 
Ezt a levest – mint állandó tanácsadóm, Figen barátnőm felhívta rá a figyelmemet – anne usulü terbiyeli ekşili köftének, azaz a mama savanyú húsgombóclevesének is nevezik. Eredetileg Adana, Antep és Maraş környéke, vagyis Dél-Délkelet-Anatólia helyi konyhájához tartozik, de ma már egész Törökországban kedvelik és készítik.

Savanykás, citromlével kevert, tojássárgájával habart húsgombóclevesről van szó – az elkészített adag 6-8 személyes, és garantált siker lesz a hideg téli estéken. Csak úgy, magában sem fog csalódást okozni, de jó, ha török szokás szerint kenyérrel és salátával tálaljuk – a télen hozzáférhető zöldségek közül bármit kínálhatunk hozzá a karikára vágott lila hagymától a fehér vagy fekete retekig, ízlés szerint.



Hozzávalók:

a húsgombóchoz:
  • 500 g sovány darált hús (borjú vagy csirke is lehet)
  • 3 evőkanál rizs
  • 1 hagyma, lereszelve
  • 1 teáskanál őrölt fekete bors
  • só, ízlés szerint
  • a húsgombócok beforgatásához 2 evőkanál liszt
 
a leveshez:
  • 1 pohár (2 dl) vízben főtt csicseriborsó – a kb. 2 dl főzőlével együtt
  • 1 sárgarépa, felkockázva vagy karikára vágva
  • 1 nagyobbacska burgonya, felkockázva
  • 1 dl olívaolaj
  • só, ízlés szerint
  • 1 liter víz (ha előfőzött csicseriborsót használnunk, akkor 1,2 liter)
 
a habaráshoz:
  • 1 tojássárgája
  • fél citrom leve
 
a főzés végén apróra vágott petrezselyem



Elkészítése:
 
1. Kezdjük a húsgombóccal!
Adjuk a darált húshoz a rizst, a reszelt hagymát, a sót és a borsot, keverjük alaposan össze, gyúrjuk intenzíven legalább öt percen keresztül, majd tegyük félre.

2. Folytassuk a levessel!
Az olívaolajon megpirítjuk a felaprított sárgarépát, és közben meg is sózzuk, hogy levet engedjen.



3. Amikor már érződik az illata, hozzáadjuk a felkockázott krumplit és az előfőzött csicseriborsót a levével, valamint a vízzel együtt, és az egészet puhára főzzük.
A felaprított hozzávalók ideális méretéhez tudnunk kell, hogy a több összetevős török leveseknél egy-egy evőkanálba minden összetevőből férnie kell egy-kettőnek, beleértve a húsgombócot is – ez a leves úgynevezett „tane tane” állapota.



4. Míg a leves fő, befejezzük a húsgombócokat: az imént említett „tane tane” jelleg érdekében nagy cseresznyeszemnél alig nagyobb gombócokat formálunk.



5. Ha az összes gombóc elkészült, alkalmas edényben 2-3 evőkanál lisztbe forgatjuk, majd a levesbe pottyantjuk mindegyiket. Addig főzzük közepes lángon, amíg a gombócokba kevert rizsszemek nem kezdenek kinyílni.



6. Közben egy tojássárgáját kikeverünk, hozzáadjuk egy fél citrom levét, és a levesből kiszedett lével óvatosan felengedjük és felmelegítjük a masszát – így nem fog összeállni, mikor a főzés végén hozzákeverjük a leveshez.



7. A levest 20 percig állni hagyjuk, majd finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.



Borsmenta-tipp: érdemes egyszerre 0,5 kg csicseriborsót megvásárolni, beáztatni, majd puhára főzni, és kisebb zacskókban eltenni a fagyasztóba. Így mindig rendelkezésre áll egy adag, ha szükségünk van rá, és nem hosszabbodik meg jelentősen az ételek főzési ideje a csicseriborsó miatt.
 
Török örömök 44. rész: Lokma
Fotó:
Nagyillés János

Főzünk

Lebeniye Çorbası – vagyis húsgombócleves gaziantepi módra

2024.04.04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 19. rész
A Lebeniye Çorbası valójában egy könnyen, gyorsan elkészíthető joghurtos húsgombócleves, amely nem szerepel a török gyorséttermek kínálatában, ezért otthon kell elkészítenünk, ha szeret…
Főzünk

Vöröslencseleves – Kırmızı mercimek çorbası

2024.05.04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 23. rész
A Török örömök sorozat 23. részében a gyors és egyszerű vöröslencseleves receptjét kapjuk Nagyillés Jánostól…
Főzünk

Árpatésztás csirkeleves – terbiyeli tavuk çorbası

2024.05.23. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 26. rész
A terbiyeli tavuk çorbası, vagyis az árpatésztás csirkeleves egyszerűen elkészíthető. Nagyillés János ezt a receptet mutatja be a Borsmenta olvasóinak a Török örömök sorozat 26. részébe…
Főzünk

Patatesli sulu köfte – burgonyás-húsgombócos egytálétel

2024.05.30. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 27. rész
Nagyillés János Török örömök című sorozatának 27. részében egy olyan egytálétel receptjét találjuk, ami hasonlít ugyan a mi gulyásunkhoz, csakhogy húsgombóccal készül…  
Főzünk

A konyhafőnök levese – aşçıbaşı çorbası

2024.09.16. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 36. rész
Aki szereti a vöröslencse-levest, ezt a tovább gazdagított változatot is szeretni fogja: a neve aşçıbaşı çorbası, vagyis a „konyhafőnök levese”. Nagyillés János tálalja a Török örömök s…
Főzünk

Paradicsomos húsgolyó – misket köfte

2024.09.19. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 37. rész
A misket köfte valójában paradicsomos húsgombóc, de persze nem a svéd, hanem a török változat. Igaz, hogy az apró golyók formázása időbe telik, de Nagyillés János receptje megéri a fára…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (10) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (69) bornapló (14) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (17) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (5) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (117) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (34) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (14) fehérbor (131) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (10) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (6) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (17) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (14) késői szüret (7) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (16) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (60) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (17) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (18) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyakas pince (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (9) pannonhalmi borvidék (5) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (27) recept (288) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (25) sör (46) sós (113) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (90) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (18) tesztelünk (254) thummerer (4) tokaj (160) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (114) tokaji aszú (47) török (50) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (7) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (15) vegán (4) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai pincészet (10) zweigelt (4)