2024.09.16. | Nagyillés János
Aki szereti a vöröslencse-levest, ezt a tovább gazdagított változatot is szeretni fogja: a neve aşçıbaşı çorbası, vagyis a „konyhafőnök levese”. Nagyillés János tálalja a Török örömök sorozat 36. részében…
Ha egy kicsit hűvösebb az idő, nincs jobb egy forró levesnél. A konyhafőnök levesének a vörös lencse adja a lelkét, elkészítése gyors és egyszerű.
Hozzávalók:
- 1 evőkanál vaj
- 2 evőkanál napraforgóolaj
- 1 hagyma
- 1 evőkanál liszt
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 1 vizespohár (2 dl) lencse
- 6-7 vizespohár (12-14 dl) csirkeleves (a csirkemell második főzőleve)
- fél vizespohár cérnametélt
- 1 fél csirkemell
- 1 paradicsom
- 1-1 teáskanál fekete bors, menta, kakukkfű
- csili vagy csilipehely, ízlés szerint
- apróra vágott petrezselyem
- só
Elkészítése:
1. A fél csirkemellet megfőzzük a vízben. Én az első felhabzás után a levet leöntöm róla, leöblítem, majd a fenti mennyiségű vízzel fejezem be a főzését. A levet nem öntjük ki: a levest ezzel engedjük majd fel.
2. A felhevített vajra és olajra rádobjuk az apróra vágott hagymát, sózzuk, és közepes lángon puhára pároljuk. Ekkor kerül rá a liszt és a paradicsompüré. Amikor az elegy homogén, ráöntjük az átmosott vörös lencsét, borsot, mentát és kakukkfüvet – valamint a csilit, ha csípősre fűszerezzük.
3. Összemelegítjük, majd a csirkelével felengedjük. Mikor a lencse megpuhult, a levest pürésítjük, és hozzákeverjük a rostjaira tépett fél csirkemellet.
4. Hagyjuk, hogy egyet rottyanjon, és hozzáadjuk az apró kockára vágott, előzőleg hámozott paradicsomot, ezzel csak 1-2 percig forraljuk, majd a forró levesbe keverjük a cérnametéltet. A vékony tészta a forró lében magától megfő, ezzel már ne forraljuk, hiszen így a nyers paradicsom friss textúrája is javarészt megmarad.
Finomra vágott petrezselyemmel megszórva, forrón tálaljuk. Aki szereti a csípőset, tehet hozzá csilit vagy csilipelyhet.
Fotó:
Nagyillés János