Vissza

Patatesli sulu köfte – burgonyás-húsgombócos egytálétel

2024.05.30. | Nagyillés János
Nagyillés János Török örömök című sorozatának 27. részében egy olyan egytálétel receptjét találjuk, ami hasonlít ugyan a mi gulyásunkhoz, csakhogy húsgombóccal készül…
 


Tekintettel arra, hogy a magyar gasztronómiai hagyományokon nevelkedtünk, ennek a hagyományos török fogásnak a műfaját illetően joggal vagyunk bizonytalanok: egy gulyás típusú egytálételről van szó, amiben azonban a gulyással ellentétben nem húskocka, hanem húsgombóc van. Levesnek nem mondhatjuk, mert a húsgombócok lisztezésének következményeképpen egy sűrű állagú lé a végeredmény: törökül „sulu” – tehát lével rendelkező köfte.
 
Az elkészítés végtelenül egyszerű és gyors: a legmacerásabb fázis az apró húsgombócok elkészítése, de ennek is rá lehet jönni a nyitjára.

Patatesli sulu köfte – burgonyás-húsgombócos egytálétel - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 27. rész
 
Hozzávalók:
 
A „leves”-hez:
2 evőkanál napraforgóolaj
1 nagyobb fej hagyma
2 evőkanál sűrített paradicsom
3 közepes burgonya, kockára vágva
só, paprika, csilipehely
1 liter víz
 
A köftéhez:
20 dkg apróra darált hús (a marhahús a legjobb, de mással is működik, a húsimádók 25-30 dkg-ot is tehetnek bele)
2 evőkanál aprószemű bulgur
3 fokhagyma, lereszelve
só, bors, csilipehely
 
Patatesli sulu köfte – burgonyás-húsgombócos egytálétel - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 27. rész

Elkészítése:

 
A leveshez aprítsuk fel a vöröshagymát, és pirítsuk üvegesre a napraforgóolajon. Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, és ha összepárolódott, mehet hozzá a kockára vágott krumpli. Sózzuk, paprikázzuk felengedjük kb. egy liter vízzel, és lefedve, kis lángon hagyjuk főni.
 
Patatesli sulu köfte – burgonyás-húsgombócos egytálétel - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 27. rész

A húsgolyók elkészítése
: a darált húshoz adjuk az apró szemű bulgurt, egy kevés csilipelyhet (kihagyható, ha nem szeretjük a csípőset), sót, paprikát, borsot, belereszelünk 3 gerezd fokhagymát, és az egészet összedolgozzuk, majd 15 percre állni hagyjuk.
Egy laposabb tál aljába lisztet szórunk. A két tenyerünk között olyan kicsi húsgombócokat készítünk a húsos keverékből, amekkorát csak tudunk. Minimum kettő férjen el egy evőkanálban, de az sem baj, ha három.
 
Patatesli sulu köfte – burgonyás-húsgombócos egytálétel - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 27. rész

A húsgombócokat a lisztbe forgatjuk, és a majdnem készre főtt burgonyás leveshez adjuk.
 
Ezután közepes lángon addig főzzük az ételt, míg a húsgombócok el nem készülnek. Ha túl sűrű a végeredmény, némi vízzel hígítjuk.
 
Tálaláskor szórjuk meg petrezselyemmel. Mivel én nagy joghurtfan vagyok, joghurtot is szoktam tenni a tetejére tenni.
 
Ha vendégségre készítjük ezt a főételt, nyugodtan meg lehet főzni előző nap, az állás és a melegítés éppoly jót tesz neki, mint a töltött káposztának, de biztos, hogy egy kicsit majd hígítani kell.
 
Patatesli sulu köfte – burgonyás-húsgombócos egytálétel - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 27. rész

Borsmenta-tipp
: ha nincs aprószemű bulgur, a normál bulgurt daráljuk le kávédarálóval.
 
:
Fotó:
Nagyillés János

Főzünk

Palócleves

2023.07.21. | Szabó Edit
Itt a zöldbabszezon, főzzünk palóclevest! A legenda szerint Gundel János készítette el először Mikszáth Kálmán születésnapjára 1892-ben. Az étel lelkét a zsenge zöldbab és a friss kapor…
Főzünk

Tejfölös fejtettbab-leves

2023.09.27. | Szabó Edit
Nyáron hidegen, télen melegen, sok kaporral, pici ecettel: a fejtettbab-leves gyerekkorunk egyik kedvence volt, főleg ha utána palacsinta következett…
Főzünk

Egyszerű krumplileves

2023.10.25. | Szabó Edit
Gyors, olcsó, egyszerű, finom. Ez a krumplileves könnyen a család kedvencévé válhat…
Főzünk

Ezogelin Çorbası – Ezogelin-leves

2024.02.29. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 14. rész
Egyszerű lencseleves hús nélkül, maradékok felhasználásával. Ebből is látszik, hogy a török konyha nagyon gazdaságos. Az étel mellé most is jár történet, amit Nagyillés János természete…
Főzünk

Vöröslencseleves – Kırmızı mercimek çorbası

2024.05.04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 23. rész
A Török örömök sorozat 23. részében a gyors és egyszerű vöröslencseleves receptjét kapjuk Nagyillés Jánostól…
Főzünk

Árpatésztás csirkeleves – terbiyeli tavuk çorbası

2024.05.23. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 26. rész
A terbiyeli tavuk çorbası, vagyis az árpatésztás csirkeleves egyszerűen elkészíthető. Nagyillés János ezt a receptet mutatja be a Borsmenta olvasóinak a Török örömök sorozat 26. részébe…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (125) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)