2021.08.19. | Szabó Edit
Ha akarjuk, könnyű ebéd, ha akarjuk, előétel: a sárgadinnye és a sonka tökéletes párost alkot a tányéron…
Jól lehűtve a legfinomabb nyári csemegék közé tartozik, ám azt kevesen tudják, hogy a sárgadinnyének számtalan gyógyhatása ismert. Rengeteg benne a béta-karotin, ezért kiváló gyulladáscsökkentő, élénkíti a veseműködést, hatékony ellenszere a köszvénynek és a reumának, tele van A- és C-vitaminnal, de van benne kálium, foszfor, kalcium, vas, nátrium, magnézium, króm, réz, cink, szóval jutott bele jócskán a szervezetünk számára nélkülözhetetlen nyomelemekből.
Persze amikor felvágunk egy sárgadinnyét, és megcsapja az orrunkat az a jellegzetes, édeskés illat, akkor kevésbé fontos, hogy mennyire egészséges, csak arra gondolunk, hogy milyen finom.
Nagyanyám például puha kenyérrel ette, azóta tudom, hogy a sárgadinnye édessége kiváló ellenpontja a sós ételeknek. Nem is csodálkoztam, amikor először találkoztam a sonkás változattal. Ez a fogás nyaranta szinte állandó vendég a konyhánkban, látványos, ízletes és megunhatatlan. Tökéletes, gyors ebéd, de vacsorák előételeként is bevált. Gyöngyözőbort szoktunk kínálni hozzá.
Hozzávalók:
- 1 érett sárgadinnye
- 15 dkg pármai sonka, szeletelve
- egy marék bazsalikomlevél
- frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint
- 5 dkg feta sajt (elhagyható)
Elkészítése:
1. A jól behűtött sárgadinnyét félbevágjuk, a magját kikaparjuk. Cikkekre szeljük, levágjuk a héját, és tetszés szerint elrendezzük egy tányéron.
2. A sonkaszeleteket rátekerjük a dinnyecikkekre, megszórjuk fekete borssal, hanyagul rászórjuk a bazsalikomleveleket, és már tálalhatjuk is.
Van, aki kevés olívaolajjal is megspricceli, mi nem szoktuk, ellenben néhány kocka feta sajtot mindig adunk mellé. Jól behűtött száraz vagy félszáraz gyöngyözőborral kínáljuk, ami lehet fehér vagy akár rozé is.
Borajánlatunk: Árvay Családi Pincészet: BubiZZ! 2019