Vissza
Főzünk

Ropogós csirkeszárnyak

Ropogós csirkeszárnyak című cikk borítóképe
2021. 04. 19. | Szabó Edit
A sült csirkeszárny sokak kedvence, de csak akkor az igazi, ha belül szaftos, kívül ropogós. Íme két variáció, egyik jobb, mint a másik…

Lehet csípős, mézes, fokhagymás, rozmaringos, a csirkeszárnynál az a lényeg, hogy ropogósra süljön. Tálalhatjuk salátával, rizzsel, de ha már úgyis meleg a sütő, összedobhatunk egy tepsis krumplit is, és megsülnek együtt.

Mézes-fokhagymás csirkeszárny

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkeszárny
  • 1 lime leve
  • 3 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 2 evőkanál méz
  • 3 kanál olívaolaj
  • só, bors, csilipaprika, ízlés szerint
  • olívaolaj a sütéshez

Elkészítése:

1. A csirkeszárnyakat megmossuk, papírtörlővel letöröljük

2. Az olívaolajból, a mézből, a lime levéből, a zúzott fokhagymából, az ízlés szerint adagolt sóból, borsból és csilipaprikából pácot készítünk.

3. A szárnyakat a pácba forgatjuk, jó alaposan bedörzsöljük vele a húst, és néhány órára hűtőbe tesszük, hogy jól átvegye az ízeket.

4. A tepsit kikenjük olívaolajjal, belefektetjük a bepácolt szárnyakat, és lefedjük. Ha nincs fedeles tepsink, alufóliával is lezárhatjuk. 170 fokon sütjük 40 percig, majd a sütőt 200 fokosra állítjuk, és a fóliát levéve a szárnyak mindkét oldalát 10-10 perc alatt ropogósra sütjük.

Tetszés szerinti körettel tálaljuk.

Csirkeszárny libazsírban

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkeszárny
  • 3 evőkanál libazsír
  • só, bors, ízlés szerint


Elkészítése:

1. A csirkeszárnyakat megmossuk, papírtörlővel letöröljük, majd sóval-borssal alaposan bedörzsöljük.

2. A tepsit kikenjük libazsírral, és a maradék zsírba beleforgatjuk a sózott-borsozott szárnyakat. Kézzel is segíthetünk, az a lényeg, hogy mindenhol érje.

3. A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A szárnyakat a tepsibe sorakoztatjuk, lefedjük vagy alufóliával letakarjuk, és 40 perc alatt puhára sütjük. Ha már megpuhult a hús, 200 fokra emeljük a hőfokot, levesszük a fóliát, és a szárnyak mindkét oldalát 10-10 perc alatt pirosra sütjük.

4. Ha krumplit is készítünk hozzá, akkor vegyünk elő egy másik tepsit, és azt is kenjük ki libazsírral. A krumplit tisztítsuk meg, vágjuk karikára, majd sózzuk meg, forgassuk meg puha zsírban (én egyszerűen zsíros kézzel szoktam egy kicsit megdörzsölni a krumplikarikákat), és rakjuk le egymás mellé a tepsibe úgy, hogy a karikák egy kicsit fedjék egymást. 30-40 percig lefedve süssük a szárnnyal együtt, aztán vegyük le róla a fóliát, és hagyjuk, hogy megpiruljon.

Megjegyzés: se a sütők nem egyformák, se a szárnyak, így elképzelhető, hogy egy picivel hosszabb ideig kell fedve sütni, vagy egy picivel tovább tart, míg rendesen megpirul. Ha szükséges, süssük néhány perccel hosszabb ideig, hadd legyen igazán ropogós.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Zöldséges-csirkés tortillatekercs című cikk borítóképe

Zöldséges-csirkés tortillatekercs

2020. 12. 21. |
Egyszerű, gyors, abbahagyhatatlan. Aki 20 perc alatt mennyei vacsorát szeretne varázsolni az asztalra, válassza ezt a zöldséges-csirkés tortilla receptet…
Főzünk
Mogyorós csirkecurry című cikk borítóképe

Mogyorós csirkecurry

2019. 10. 28. |
Egyszerű, gyors, egzotikus, és bár nem autentikus, az illatos fűszerek miatt mégis a konyhánkba varázsolja Indiát. Mogyorós csirkecurry – kezdő háziasszonyoknak is!
Főzünk
Csirkecomb sajtos bundában című cikk borítóképe

Csirkecomb sajtos bundában

2019. 03. 15. |
Vendégek jönnek, és nincs egy megbízható recepted? Próbáld ki ezt a sajtos bundában sült csirkecombot! Az egész elkészül másfél óra alatt, és amíg sül a csirke, a köretre és a salátára is jut időd…
Főzünk
Wokban sült csirkemell zöldségekkel című cikk borítóképe

Wokban sült csirkemell zöldségekkel

2017. 07. 05. |
Gyors, könnyű nyári vacsora a zöldségek szerelmeseinek. Bő fél óra alatt elkészül az egész, és tényleg nagyon finom. Egy pohár fehérbor illik mellé…
Főzünk
Tejben sült csirkecomb című cikk borítóképe

Tejben sült csirkecomb

2017. 06. 08. |
Frissítő, könnyű nyári étel, egy pohár fehérborral ünnepé varázsolja a legzordabb hétköznapokat is…
Főzünk
Sült csirkecomb almával és körtével című cikk borítóképe

Sült csirkecomb almával és körtével

2016. 12. 22. |
Alma, körte, csirke, friss fűszerek. Ebből az ételből a tél közepén is ránk mosolyog a napsugár...