2021.04.19. | Szabó Edit
A sült csirkeszárny sokak kedvence, de csak akkor az igazi, ha belül szaftos, kívül ropogós. Íme két variáció, egyik jobb, mint a másik…
Lehet csípős, mézes, fokhagymás, rozmaringos, a csirkeszárnynál az a lényeg, hogy ropogósra süljön. Tálalhatjuk salátával, rizzsel, de ha már úgyis meleg a sütő, összedobhatunk egy tepsis krumplit is, és megsülnek együtt.
Mézes-fokhagymás csirkeszárny
Hozzávalók:
- 1 kg csirkeszárny
- 1 lime leve
- 3 gerezd fokhagyma, zúzva
- 2 evőkanál méz
- 3 kanál olívaolaj
- só, bors, csilipaprika, ízlés szerint
- olívaolaj a sütéshez
Elkészítése:
1. A csirkeszárnyakat megmossuk, papírtörlővel letöröljük
2. Az olívaolajból, a mézből, a lime levéből, a zúzott fokhagymából, az ízlés szerint adagolt sóból, borsból és csilipaprikából pácot készítünk.
3. A szárnyakat a pácba forgatjuk, jó alaposan bedörzsöljük vele a húst, és néhány órára hűtőbe tesszük, hogy jól átvegye az ízeket.
4. A tepsit kikenjük olívaolajjal, belefektetjük a bepácolt szárnyakat, és lefedjük. Ha nincs fedeles tepsink, alufóliával is lezárhatjuk. 170 fokon sütjük 40 percig, majd a sütőt 200 fokosra állítjuk, és a fóliát levéve a szárnyak mindkét oldalát 10-10 perc alatt ropogósra sütjük.
Tetszés szerinti körettel tálaljuk.
Csirkeszárny libazsírban
Hozzávalók:
- 1 kg csirkeszárny
- 3 evőkanál libazsír
- só, bors, ízlés szerint
Elkészítése:
1. A csirkeszárnyakat megmossuk, papírtörlővel letöröljük, majd sóval-borssal alaposan bedörzsöljük.
2. A tepsit kikenjük libazsírral, és a maradék zsírba beleforgatjuk a sózott-borsozott szárnyakat. Kézzel is segíthetünk, az a lényeg, hogy mindenhol érje.
3. A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A szárnyakat a tepsibe sorakoztatjuk, lefedjük vagy alufóliával letakarjuk, és 40 perc alatt puhára sütjük. Ha már megpuhult a hús, 200 fokra emeljük a hőfokot, levesszük a fóliát, és a szárnyak mindkét oldalát 10-10 perc alatt pirosra sütjük.
4. Ha krumplit is készítünk hozzá, akkor vegyünk elő egy másik tepsit, és azt is kenjük ki libazsírral. A krumplit tisztítsuk meg, vágjuk karikára, majd sózzuk meg, forgassuk meg puha zsírban (én egyszerűen zsíros kézzel szoktam egy kicsit megdörzsölni a krumplikarikákat), és rakjuk le egymás mellé a tepsibe úgy, hogy a karikák egy kicsit fedjék egymást. 30-40 percig lefedve süssük a szárnnyal együtt, aztán vegyük le róla a fóliát, és hagyjuk, hogy megpiruljon.
Megjegyzés: se a sütők nem egyformák, se a szárnyak, így elképzelhető, hogy egy picivel hosszabb ideig kell fedve sütni, vagy egy picivel tovább tart, míg rendesen megpirul. Ha szükséges, süssük néhány perccel hosszabb ideig, hadd legyen igazán ropogós.
Borajánlatunk: Éliás Birtok: Olaszrizling 2017