2025.01.20. | Szabó Edit
Ez a krumplilepény hétköznapi alapanyagokból készül, egyszerű és finom; egy pohár érlelt fehérborral kínálva viszont fejedelmi vacsora válhat belőle…
Krumpli, hagyma, tejföl, sajt, fűszerek. Semmi nincs túlbonyolítva, úgy jó, ahogy van. Pillanatok alatt összeállítható, és igaz, hogy 45 percig sül, de addig legalább meg lehet kóstolni a bort, amit kínálunk mellé. Így a várakozás percei is kellemesek lesznek. Mi érleltebb fehérbort, hárslevelűt vagy juhfarkot választanánk, de persze egy finom teával is nagyszerű lesz.
Hozzávalók:
- 6 közepes méretű burgonya
- 1 nagyobb vöröshagyma fele, finomra vágva
- 1,5 dl tejföl
- 10 dkg reszelt sajt
- 3 dkg vaj
- 1 kávéskanál kakukkfű
- 1 mokkáskanál bors
- 1 kávéskanál só – vagy igény szerint több, ahogy szeretjük
Elkészítése:
1. A sütőt beállítjuk 180 fokra, alsó-felső sütésre.
2. A krumplit egy nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd hozzákeverjük a sót, a kakukkfüvet és a borsot.
3. Egy sütőedényt 1 dkg vajjal kikenünk, ráhalmozzuk a reszelt krumplit, és egyenletesen eligazgatjuk.
4. A maradék 2 dkg vajat felolvasztjuk, hozzákeverjük a tejfölt, valamint a finomra vágott vöröshagymát és az egészet egyenletesen rákenjük a reszelt krumplis rétegre.
5. Végül rászórjuk a reszelt sajtot, figyelve, hogy mindenhová jusson, és már mehet is a sütőbe. Akkor kész, ha szépen megpirult, ez általában 40-45 percet vesz igénybe.
6. Friss salátával vagy savanyúsággal tálaljuk.
Borajánlat: Zsirai Pincészet: Nagy-Somlói Juhfark 2020