2023.11.27. | Szabó Edit
Ez a sült csirkecomb a legegyszerűbb étel a világon, viszont látványos és finom, így akár az ünnepi asztalra is kerülhet...
Lemértem: mindössze 10 percig tartott az előkészítés, és már tettem is be a sütőbe. Ha maradt egy kis jus vagy sült zsír az előző sütésből, azt is felhasználhatjuk hozzá, és még ízesebb lesz, de anélkül is nagyon finom.
Hozzávalók 4 személyre:
- 4-5 egész csirkecomb, kettévágva
- 2 nagyobb sárgarépa
- 15-20 szem kelbimbó
- 1 fej fokhagyma, héjastól
- zsiradék (olaj, vaj, zsír, ki mivel szereti) a sütéshez
- só, bors, kakukkfű
Elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 200 fokosra.
2. A csirkét megmossuk, papírtörlővel megtöröljük, majd alaposan besózzuk.
3. A sárgarépát meghámozzuk és 3-4 cm-es darabokra szeljük, a kelbimbó végét levágjuk, a fokhagymát gerezdekre szedjük.
4. Egy tepsit vastagon kikenünk vajjal (zsírral, olajjal), beletesszük a csirkecombokat, mindkét oldalukat meghintjük kakukkfűvel és frissen őrölt borssal, majd egy kicsit beledörzsöljük a zsiradékot is.
5. A fokhagymát, a sárgarépát és a kelbimbót a szépen elrendezett combok köré szórjuk (ha van, most mehet hozzá a maradék jus), ráöntünk 1 dl vizet, alufóliával letakarjuk, és már mehet is a sütőbe.
6. Lefedve sütjük 200 fokon, légkeveréssel 50 percen keresztül, aztán megfordítjuk a húst, újra letakarjuk, és ismét sütjük 20 percig. Végül levesszük róla a fóliát, grillfokozaton sütjük 10 percig, majd megfordítjuk, és jöhet még egy 10 perces grillezés. Ügyeljünk rá, hogy az utolsó körben a combok bőrös része kerüljön felülre.
7. Forrón, ropogósan, a vele sült zöldségekkel tálaljuk, de akinek ez kevés, főzzön hozzá barna rizst vagy bulgurt. (A fokhagymát nyomjuk ki a héjából, és kenjük friss kenyérre. Isteni!)
Egy pohár hűvös hárslevelűvel a legjobb.