Vissza
Sütőtökös galette
2025.03.17. | Szabó Edit
Ez a sós-édes sütőtökös sütemény az egyszerűség kedvéért készen kapható leveles tésztából készül. Különleges, látványos és nagyon finom…
Van, aki imád tésztákat készíteni, és mindig van is egy adag a mélyhűtőjében – minden eshetőségre. Ez a galette természetesen házilag gyúrt tésztából a legfinomabb, de azért megteszi a boltban vásárolt is. Mi most ez utóbbi utat jártuk, de az eredmény így is meggyőző volt.

Hozzávalók:
- 1 kanadai sütőtök hengeres része, hámozva, felkarikázva, félbevágva
- 1 nagy sárgarépa, hámozva, felkarikázva
- 2 bionarancs reszelt héja és leve
- 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 2 szál zöldhagyma, felkarikázva
- 125 g mascarpone
- 2 evőkanál méz
- 1 tojás
- 1 csokor petrezselyemzöld – vagy koriander annak, aki szereti
- só, bors, ízlés szerint
- durvára vágott mogyoró, fekete szezámmag a tetejére
- 1 csomag boltban kapható leveles tészta

Elkészítése:
1. A sütőt melegítsük elő 200 fokosra.
2. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, és fektessük rá a leveles tésztát.
3. A zöldségeket készítsük elő, hámozzuk meg, karikázzuk fel, tegyük félre felhasználásig. A petrezselyem (koriander) felét vágjuk gorombára, a másik feléről szedjük le a leveleket, és tegyük félre a díszítéshez.
4. Keverjük a mascarponéhoz a narancslé és a méz felét, a zúzott fokhagymát, a felkarikázott zöldhagymát, a durvára vágott petrezselymet, dolgozzuk össze, és kenjük meg vele a leveles tésztát úgy, hogy a szélén körben hagyjunk meg egy 3-4 cm-es sávot.
5. A mascarponés rétegre kerülnek a félkarikára vágott sütőtökszeletek, valamint a sárgarépa-karikák, egyenletesen elosztva.
6. A maradék narancslevet keverjük össze a maradék mézzel, és a levet csorgassuk a zöldségekre, majd a tészta üresen maradt peremét hajtsuk rá a töltelék szélére.

7. A tojást verjük fel, kenjük meg vele a tésztát, szórjuk meg a tetejét durvára vágott mogyoróval és fekete szezámmaggal majd tegyük a süteményt a sütőbe, és süssük kb. 20 percig. Akkor jó, ha a széle megpirul.
8. Hagyjuk egy kicsit kihűlni, és a félretett petrezselyem- vagy korianderlevelekkel díszítve tálaljuk.

Pezsgővel vagy késői szüretelésű édes borral tökéletes párt alkot.