Vissza

Szivarbörek – sigara böreği

2025.03.20. | Nagyillés János
A szivarbörek vagy sigara böreği a török konyha egyik jól ismert előétele, de sós csemegeként is gyakran kerül az asztalra. Nagyillés János most ezt tálalja nekünk a Török örömök sorozat 62. részében…

 
A sigara böreği jelentése valójában cigarettabörek, csak a szivar jobban hangzik. A másik neve kalem böreği, azaz tollbörek. A török konyha egyik kedvelt előétele, illetve snackje. Ha városnéző túrán vagyunk Törökországban, és nem akarjuk hosszas éttermi étkezéssel vesztegetni az időnket, bármikor betérhetünk egy börekeshez, ahol sok-sok pékáru közül válogathatunk: a húskedvelők és a hús nélküli étrendet követők is megtalálják itt a számításukat. Öblítsük le a böreket egy-két pohár ayrannal: a kettő együtt tökéletesen felkészít a kulturális kalandok folytatására.

Mai börekünk cigarettára vagy szivarra emlékeztető formájáról kapta a nevét, a vékonyra nyújtott és megtöltött tésztát ugyanis henger alakúra tekerik. Bár ennél sokkal régebbi múltra tekint vissza, első írásos receptje 1872-ben jelent meg egy francia nyelvű szakácskönyvben „Cigara beurrek à la Turque” néven. Az étel elkészítése nagyon egyszerű, főleg ha van otthon kész tésztánk (erről egy következő receptben bővebben). A hagyományos verziót itthon túróval töltik (törökül lor peyniri – ha török üzletben keressük, ez a neve, de a magyar túró tökéletesen megfelel a célnak). Ehhez az enyhén sózott túrót egy nagy csokor apróra metélt petrezselyemmel keverjük el, és ezt a tölteléket tekerjük bele a lentebb leírandó módon a tésztába. Spenóttal is készíthetjük, ehhez a megmosott és darabokra tépett spenótot túróval kell összekeverni, és ízlés szerint sózni.

Senkit sem lep meg, ha azt mondom, hogy a töltelékek palettája a kezdetek óta bővült: én most a darált húsos és a burgonyás változatot mutatom meg.
 


Hozzávalók – 10 burgonyás és 12 darált húsos börekhez:
 
  • 20-22 téglalapra vagy háromszögre vágható mennyiségű réteslap vagy török yufka
 
a darált húsos töltelékhez
  • 20 dkg darált hús (a borjút az igazi, de lehet más is)
  • 1 evőkanál fenyőmag
  • 1-2 evőkanál vaj vagy margarin
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • bors, só
 
a burgonyás töltelékhez
  • 2 nagyobb burgonya
  • őrölt paprika, bors, só (ízlés szerint erőspaprika)
 
a kenéshez
  • 2 tojás
  • 2 dl szénsavas víz
  • 1 dl napraforgóolaj
 


Elkészítése:


1. A húsos börekhez a darált húst megpirítjuk a vajon. Egy idő után hozzáadjuk a fenyőmagot, és vele együtt pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, végül levesszük a tűzről, és hozzákeverjük az apróra vágott petrezselymet.



2. A burgonyáshoz a megtisztított, kockára vágott krumplit sós vízben megfőzzük, összetörjük, majd belekeverjük a fűszereket. Erős paprika is mehet a töltelékbe, ízlés szerint.



3. A réteslap megkenéséhez a tojásokat habosra verjük, hozzákeverjük a napraforgóolajat és a szénsavas vizet – nem tragédia, ha csak sima vizünk van –, és a réteslapot vagy a török yufkát a képen látható módon kiterítve, vékonyan megkenjük a keverékkel, majd megtöltjük a tetszés szerinti töltelékkel, és – akár háromszög, akár téglalap alakú tésztánk van – feltekerjük.



4. A receptírók egy része serpenyőben, olajban süti ki a böreket, én ragaszkodnék az alacsonyabb zsiradékbevitelhez, ezért a sütőben való sütést választottam. Ehhez helyezzük egy alkalmas méretű tepsiben a rudacskákat egymás mellé, kenjük meg alaposan a tojásos kenőkénkkel, és tegyük be 200 fokos előmelegített sütőbe, légkeverés nélkül. Amikor szépen megpirult, a sigara böreği elkészült.



5. Friss saláta, valamilyen zöldséges vagy joghurtos meze is jó hozzá. Én cacıkkal tálaltam. Kínáljunk mellé egy finom ayrant!

Borsmenta-tipp: ha vendégségre készülünk, a böreket (bármelyik fajtát) előre is meg lehet csinálni, mert jól eláll lefagyasztva, így később gyorsan elkészíthető.

 
Török örömök 61. rész: Gőzölt kebab – islim kebabı
Fotó:
Nagyillés János

Főzünk

Börek rétestésztából

2024.06.06. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 28. rész
Mi bureknek hívjuk, Törökországban börek a neve, és a Földközi-tenger keleti partvidékének minden pontján ismerik. Nagyillés János most a darált húsos változatot mutatja meg az olvasókn…
Főzünk

Ayran

2024.06.20. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 30. rész
A törökök joghurtitala, az ayran télen-nyáron jólesik, de a hőségnapokon egyszerűen nélkülözhetetlen. Íme Nagyillés János receptje a Török örömök sorozat 30. részében…
Főzünk

Gözleme

2024.10.24. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 41. rész
Hogy mi a gözleme? Kelesztés nélkül készített tésztaétel, amit tetszés szerinti töltelékkel tehetünk változatossá. Törökországban főként reggelire fogyasztják, de bármelyik napszakban a…
Főzünk

Hibeş

2024.12.26. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 50. rész
Hogy mi a hibeş? Lényegében a humuszhoz hasonló krém, csak nincs benne csicseriborsó. Tökéletes kiegészítője egy jó reggelinek, de akár előételként is tálalhatjuk. Ezt a receptet hozta…
Főzünk

Török hústorta – kayseri yağlaması

2025.01.09. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 52. rész
Török örömök sorozatunk 52. részében jöjjön egy látványos húsos étel. A török hústorta, avagy kayseri yağlaması a kayseri regionális konyha specialitása. Elkészítését Nagyillés János tö…
Főzünk

Hússal töltött ropogós tésztatekercs – sosyete mantısı

2025.02.20. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 58. rész
Hogy mi az a mantı? A török konyha népszerű tésztaétele, amit Nagyillés János magyar rétestésztából készít el a Török örömök sorozat 58. részében. Íme a recept…

címkék

amerika (4) aprókertek (32) ausztria (6) az év bortermelője (10) ázsiai (6) bacsó andrás (5) badacsony (52) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (131) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (26) balla géza (8) barta pince (4) beszélgetünk (23) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (60) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (74) bornapló (15) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (296) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (35) bott frigyes (5) bott pince (35) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (240) bujdosó (4) bussay pince (4) cabernet franc (28) cabernet sauvignon (11) cava (10) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (19) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (24) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (5) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (119) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (13) eper (5) erdőbénye (9) eszterházy (4) eszünk (7) étel (5) étterem (165) etyek (31) etyek budai borvidék (35) etyeki kúria (21) évforduló (4) ezerjó (14) fehérbor (143) fesztivál (47) figula (6) figula pincészet (5) főzünk (15) franc&franc (7) franciaország (10) friss (4) frittmann (7) furmint (98) furmint február (17) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grand tokaj (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (34) gyümölcsös (6) hajós (7) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (9) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (5) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsétel (6) húsvét (10) indiai (11) interjú (161) ipacs szabó istván (4) iszunk (18) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) katanapló (4) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (15) késői szüret (7) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (15) kolonics pincészet (5) könnyed (13) könnyű (20) könnyűvér (7) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (61) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (5) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) lelovits tamás (4) leves (37) london (21) luka enikő (5) mád (22) magnamátra (10) magyar bor nagydíj (5) magyar borszakírók köre (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (7) merlot (29) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (18) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (5) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyakas pince (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (8) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (14) pannonhalmi apátsági pincészet (10) pannonhalmi borvidék (6) paulus (5) pázmánd (41) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (98) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (23) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (30) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (27) recept (312) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) sabar borház (4) saláta (14) sanzon (11) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (53) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (30) sör (46) sós (125) spanyolország (21) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (15) steigler pince (6) super 12 (7) sütemény (56) süti (19) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (91) száraz szamorodni (5) szászi birtok (5) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (19) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (24) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (12) taschner kurt (4) tavasz (15) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (18) tesztelünk (282) thummerer (4) tokaj (169) tokaj oremus szőlőbirtok (10) tokaj-hegyalja (124) tokaji aszú (47) tolnai borvidék (4) török (63) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (7) utazás (87) utazási tippek (47) utazunk (49) vacsora (13) váli péter (4) vega (18) vegán (4) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (37) villányi borvidék (105) vörösbor (170) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai kata (10) zsirai pincészet (16) zweigelt (4)