Vissza
Szivarbörek – sigara böreği
2025.03.20. | Nagyillés János
A szivarbörek vagy sigara böreği a török konyha egyik jól ismert előétele, de sós csemegeként is gyakran kerül az asztalra. Nagyillés János most ezt tálalja nekünk a Török örömök sorozat 62. részében…
A sigara böreği jelentése valójában cigarettabörek, csak a szivar jobban hangzik. A másik neve kalem böreği, azaz tollbörek. A török konyha egyik kedvelt előétele, illetve snackje. Ha városnéző túrán vagyunk Törökországban, és nem akarjuk hosszas éttermi étkezéssel vesztegetni az időnket, bármikor betérhetünk egy börekeshez, ahol sok-sok pékáru közül válogathatunk: a húskedvelők és a hús nélküli étrendet követők is megtalálják itt a számításukat. Öblítsük le a böreket egy-két pohár ayrannal: a kettő együtt tökéletesen felkészít a kulturális kalandok folytatására.Mai börekünk cigarettára vagy szivarra emlékeztető formájáról kapta a nevét, a vékonyra nyújtott és megtöltött tésztát ugyanis henger alakúra tekerik. Bár ennél sokkal régebbi múltra tekint vissza, első írásos receptje 1872-ben jelent meg egy francia nyelvű szakácskönyvben „Cigara beurrek à la Turque” néven. Az étel elkészítése nagyon egyszerű, főleg ha van otthon kész tésztánk (erről egy következő receptben bővebben). A hagyományos verziót itthon túróval töltik (törökül lor peyniri – ha török üzletben keressük, ez a neve, de a magyar túró tökéletesen megfelel a célnak). Ehhez az enyhén sózott túrót egy nagy csokor apróra metélt petrezselyemmel keverjük el, és ezt a tölteléket tekerjük bele a lentebb leírandó módon a tésztába. Spenóttal is készíthetjük, ehhez a megmosott és darabokra tépett spenótot túróval kell összekeverni, és ízlés szerint sózni.
Senkit sem lep meg, ha azt mondom, hogy a töltelékek palettája a kezdetek óta bővült: én most a darált húsos és a burgonyás változatot mutatom meg.
.jpg)
Hozzávalók – 10 burgonyás és 12 darált húsos börekhez:
- 20-22 téglalapra vagy háromszögre vágható mennyiségű réteslap vagy török yufka
a darált húsos töltelékhez
- 20 dkg darált hús (a borjút az igazi, de lehet más is)
- 1 evőkanál fenyőmag
- 1-2 evőkanál vaj vagy margarin
- 1 nagy csokor petrezselyem
- bors, só
a burgonyás töltelékhez
- 2 nagyobb burgonya
- őrölt paprika, bors, só (ízlés szerint erőspaprika)
a kenéshez
- 2 tojás
- 2 dl szénsavas víz
- 1 dl napraforgóolaj
.jpg)
Elkészítése:
1. A húsos börekhez a darált húst megpirítjuk a vajon. Egy idő után hozzáadjuk a fenyőmagot, és vele együtt pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, végül levesszük a tűzről, és hozzákeverjük az apróra vágott petrezselymet.
.jpg)
2. A burgonyáshoz a megtisztított, kockára vágott krumplit sós vízben megfőzzük, összetörjük, majd belekeverjük a fűszereket. Erős paprika is mehet a töltelékbe, ízlés szerint.
.jpg)
3. A réteslap megkenéséhez a tojásokat habosra verjük, hozzákeverjük a napraforgóolajat és a szénsavas vizet – nem tragédia, ha csak sima vizünk van –, és a réteslapot vagy a török yufkát a képen látható módon kiterítve, vékonyan megkenjük a keverékkel, majd megtöltjük a tetszés szerinti töltelékkel, és – akár háromszög, akár téglalap alakú tésztánk van – feltekerjük.
.jpg)
4. A receptírók egy része serpenyőben, olajban süti ki a böreket, én ragaszkodnék az alacsonyabb zsiradékbevitelhez, ezért a sütőben való sütést választottam. Ehhez helyezzük egy alkalmas méretű tepsiben a rudacskákat egymás mellé, kenjük meg alaposan a tojásos kenőkénkkel, és tegyük be 200 fokos előmelegített sütőbe, légkeverés nélkül. Amikor szépen megpirult, a sigara böreği elkészült.
.jpg)
5. Friss saláta, valamilyen zöldséges vagy joghurtos meze is jó hozzá. Én cacıkkal tálaltam. Kínáljunk mellé egy finom ayrant!
Borsmenta-tipp: ha vendégségre készülünk, a böreket (bármelyik fajtát) előre is meg lehet csinálni, mert jól eláll lefagyasztva, így később gyorsan elkészíthető.
Török örömök 61. rész: Gőzölt kebab – islim kebabı
Fotó:
Nagyillés János