Főzünk

Töltött karalábé

Töltött karalábé című cikk borítóképe
2025. 02. 03. | Szabó Edit
A darált hússal töltött karalábé nyári étel ugyan, de zsenge karalábé ma már egész évben kapható, úgyhogy bármelyik évszakban az asztalra varázsolhatjuk a kora nyár ízeit.

Ezt az ételt szinte mindenki rizzsel készíti, de mi bulgurt használtunk, mert rostokban és vitaminokban gazdag, viszont alacsony a zsír- és a kalóriatartalma.

Ha a mennyiségeket kalkuláljuk, számoljunk fejenként egy karalábét, de a darált hússal lehetünk nagyvonalúbbak, mert ami kimarad, abból isteni gombócokat készíthetünk kiegészítésképpen.

Hozzávalók 3 főre:

  • 3 db zsenge karalábé
  • 1 dkg vaj
  • 25 dkg darált sertéshús
  • 3 evőkanál bulgur
  • 1 tojás
  • 1 közepes vöröshagyma fele, finomra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, finomra vágva
  • só, bors, ízlés szerint
  • néhány szál petrezselyem, finomra vágva
  • 2 dl húsleves

a szószhoz
  • 2 dl habtejszín
  • 1 dl zöldségalaplé
  • 2 dkg vaj
  • 1 csokor kapor, finomra vágva

Elkészítése:

1.A karalábékat megmossuk, meghámozzuk. (A héjakból egy kávéskanál sóval és egy kevés borssal zöldségalaplevet főzhetünk, amit használhatunk a későbbiekben a húsleves helyett.)

2.A karalábék kalapját levágjuk, belsejét karalábévájóval kivájjuk. Ez a feladat nagy körültekintést igényel, mert a karalábévájó éles, a karalábé pedig kemény. Vigyázzunk, hogy se a zöldség felületét, se a kezünket ne sértsük meg.

3. A kalapokat és a kivájt részeket éles késsel apróra vágjuk.

4.Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, üvegesre pároljuk benne a finomra vágott fokhagymát és vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a karalábé finomra vágott húsát, és azt is pároljuk 4-5 percig.

5.A darált húst keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a bulgurt, a karalábé megpárolt húsát, beleütjük a tojást, beleszórjuk a finomra vágott petrezselymet, és az egészet alaposan összegyúrjuk, mintha fasírtot készítenénk.

6.A darált húsos keveréket a kivájt karalábékba töltjük, majd a töltött karalábékat elhelyezzük egy tűzálló tálban. A kimaradt töltelékből gombócokat formázunk, és azokat is a tűzálló tálba tesszük.

7.Aláöntjük a húslevest (vagy a karalábé héjából főzött alaplevet), alufóliával lefedjük, és 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a karalábé meg nem puhul. Ehhez általában 45-55 percre van szükség. (Közben figyeljük, nehogy teljesen elpárologjon alóla a folyadék.) Ha puha a karalábé, levesszük az alufóliát, és újabb 15-20 perc sütés következik, hogy a töltelék megpiruljon, de vigyázzunk, nehogy megégjen. A gombócokat időnként forgassuk meg.

8.Amíg a karalábé sül, elkészítjük a szószt. A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, óvatosan hozzákeverjük a tejszínt, majd folytonos keverés mellett hozzáadjuk az alaplevet. Amikor felforrt, belekeverjük a finomra vágott kaprot, sózzuk, borsozzuk és készen is vagyunk. (Van, aki keményítővel sűríti a szószt, mi jobban szeretjük, ha egy kicsit hígabb, de természetesebb.)

9.Tálaláskor egy kis szószt teszünk a tányér aljára, erre ültetjük a töltött karalábét, körülötte elhelyezzük a húsgolyókat, majd meglocsoljuk a mártással és meghintjük vágott petrezselyem és kapor keverékével.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Karnıyarık – töltött padlizsán című cikk borítóképe

Karnıyarık – töltött padlizsán

2024. 01. 25. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 9. rész
A török konyha ritkábban használ húst, mint a magyar, de Nagyillés János most egy húsos ételt hozott nekünk. A karnıyarık elkészítésekor a padlizsánokat darált borjúhússal töltjük meg. Íme a recept…
Főzünk
Nyári karalábéleves című cikk borítóképe

Nyári karalábéleves

2022. 07. 29. | Szabó Edit
A friss, nyári zöldségeknek nincs párja. Ez a karalábéleves fél óra alatt elkészül, és nagyon-nagyon finom! Mutatjuk a receptet…
Főzünk
Tavaszi karalábéleves című cikk borítóképe

Tavaszi karalábéleves

2019. 05. 08. | Klich Zsuzsa
A karalábé a barátunk. Egész évben megtaláljuk a piacon, de azért mégis tavasszal a legjobb, frissen, üdén, édesen. Mi ma levest főztünk belőle…
Főzünk
Töltött-rántott kucsmagomba című cikk borítóképe

Töltött-rántott kucsmagomba

2017. 05. 28. | Szabó Edit
A receptet Gazsó György színművésztől kaptuk, aki szenvedélyes hobbiszakács, és él-hal a kucsmagombáért…
Főzünk
Töltött cukkini című cikk borítóképe

Töltött cukkini

2016. 10. 31. |
Se szeri, se száma azoknak az ételeknek, amelyekben a cukkini főszerepet játszhat. Csak tölteni is ezerféleképpen lehet…
Főzünk
Juhtúróval töltött gombafejek című cikk borítóképe

Juhtúróval töltött gombafejek

2016. 06. 09. | Szabó Edit
Villámgyors, látványos étel, akár vendégváró falatnak is tökéletes, de könnyű vacsoraként is megállja a helyét.