2022.10.06. | Szabó Edit
Ünnepi évet tart az egerszalóki St. Andrea Borászat. A különleges rendezvények sorában október 15-én a Merengő Egri Bikavéré lesz a főszerep. Íme öt jó ok, amiért feltétlenül oda kell mennünk…
Immár két évtizedes múltra tekint vissza az egerszalóki St. Andrea Borászat. A kis családi vállalkozás a szemünk láttára vált a borvidék és az ország meghatározó birtokává, boraik ma már a világ legtöbb pontján megtalálhatóak, szerénységüknek köszönhetően az alkotók mégsem váltak elérhetetlenné, a hétköznapi halandók számára megközelíthetetlenné. Az egerszalóki birtokközpont ajtaja ma is nyitva áll a látogatók előtt, és ha valaki arra jár, valószínűleg találkozik a család valamelyik tagjával – vagy talán egyszerre többükkel is, hiszen szinte ott élik az életüket a pince, a borok közelében.
Húsz év nagy idő, és bár az út veszteségekkel volt terhes, visszanézve mégis egyenesnek tűnik. A tehetség, a hit és a kitartó munka olyan gyümölcsöt érlelt, amelyre méltán lehet büszke mindenki, aki létrehozta.
Az ünnepi estek sorában október 15-én a Merengő Egri Bikavér kerül reflektorfénybe. A bor minden évjáratban összetett, gazdag és intenzív: mélységét és bársonyosságát a nyílt kádas erjesztésnek, valamint a hosszú hónapokon át tartó hordós érlelésnek köszönheti. Kékfrankosalapú házasítás, mint minden bikavér, de hogy pontosan mi kerül a cuvée-be, azt az idősebb és az ifjabb Lőrincz György a termés ismeretében dönti el. Általános recept nincs, hacsak az nem, hogy a legjobb legyen. Azt kell elérni, az „egy kicsit jobbat” minden évben.
Önmagában ünnep tehát, amikor egy ilyen bor az asztalra kerül. Ezen az estén azonban nem ez lesz az egyetlen örömforrás.
Miért kell elmennünk a Merengő Ünnepi Gálára?
1. Mert ezen a rendezvényen a Merengő Egri Bikavér négy évjáratát is megkóstolhatjuk. A poharakba kerülő legfiatalabb bor a 2018-as, a legidősebb a legendás 2006-os évjáratban született.
2. Mert az ételeket a borok mellé Berecz Ádám, a sarudi Sulyom étterem séfje készíti, akinek csodálatos kompozícióiról már a Borsmenta stábja is több ízben megemlékezett.
3. Mert a rendezvény díszvendége Gere Attila villányi borász lesz, aki nem érkezik üres kézzel. Legnépszerűbb bora, a Kopar Cuvée 2018-as évjáratát az azonos évjáratú Merengővel lehet majd összekóstolni, a marhacarpaccio mellé.
4. Mert a vacsorához természetesen jó zene is jár. Az élményt Báder Elemér és Gyuris Luca duója teszi még emlékezetesebbé.
5. Mert minden bizonnyal ez lesz az egyetlen hely a földkerekségen, ahol Lőrincz Györgyöt, a pincészet birtokigazgatóját a Merengő palack színvilágának megfelelően vörös-fekete-arany színekbe öltözve láthatjuk.
Ja, és persze, hogy lesz pezsgő is!
Boldog születésnapot, St. Andrea!