Furmint Február tizenötödször
A borbarátok közül sokan emlékeznek még arra a másfél évtizeddel ezelőtti napra, amikor Kézdy Dániel főszervező és lelkes csapata először hívta olyan speciális kóstolóra a közönséget, ami egyetlen szőlőfajta, az addig kevesek által elismert furmint bora köré épült. A helyszín a Festetics Palota volt, a rendezvényen 30 kiállító mutatta be borait a 250 fős közönségnek. Azóta minden év februárjában megtartották ezt a kóstolót, és egy idő után nemcsak Budapesten, hanem több hazai nagyvárosban, sőt a határokon túl, Londonban, Párizsban, Varsóban, Kolozsváron, Marosvásárhelyen is. A kitartó munka meghozta a gyümölcsét: a furmintot ma már minden hazai borkedvelő jól ismeri, és az európai piacokon is egyre népszerűbb. Az ismertséget azonban nem adják ingyen, és a hírnevet nem elég megszerezni, de meg is kell tartani. Ezért fontos, hogy Kézdy Daniék minden évben megszervezik a borászok és a közönség furmintfókuszú randevúját, és hogy Londonban már hetedszer, Párizsban harmadszor kerül sor a rendezvényre.
Az idei budapesti Nagykóstolón több mint 80 borászat közel 200 furmintját lehet megkóstolni, és a találkozó egyik legfőbb értéke most is az lesz, hogy személyesen a borászok töltik a borokat a vendégek poharába. A rendezvényen a borszakma is szép számmal megjelenik, kereskedők, sommelier-k, szakértők csatlakoznak a programhoz nem csak Magyarországról, de külföldről is.
A Furmint Február Nagykóstoló a borászok számára is fontos, hiszen egyrészt adott a lehetőség, hogy új üzleti partnereket, értékesítési csatornákat találjanak, másrészt eszmét cserélhetnek a kollégákkal, kóstolhatják egymás borát, beszámolhatnak a tapasztalataikról. Ezért ezeknek a kóstolóknak – noha nagyjából 7-800 fős közönség látogatja a rendezvényt – mindig van valamiféle bensőséges hangulata, sajátos bája, amitől az ember úgy érezheti, hogy a „nagy furmintcsalád” része.
Kézdy Dániel főszervező célja az, hogy az idei kóstolón a furmint minél több arcát megmutassák a közönségnek, ezért a fajta megjelenik birtok- és dűlőszelektált borként, szárazon és édesen, csendesen és buborékosan, és tokaji borkülönlegességek – szamorodni, aszú – formájában, de készülnek meglepetéssel, érdekességekkel is.
A borászok többsége a Tokaji borvidékről érkezik, de jönnek a Somlóról, a Balaton-felvidékről, a Mátrából, Sopronból, Pannonhalmáról, sőt a határon túlról is.
A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt, de aki nem tud hozzájuk csatlakozni február 13-án a Hagyományok Házában, az is nyisson otthon egy palack furmintot az ünnep alkalmából!
További információk:
Jegyvásárlás:kattints IDE!
Esemény:kattints IDE!
Időpont: 2025. február 13. 16:00-21:00
Helyszín: Hagyományok Háza (Budapest I. kerület, Corvin tér 8.)