Furmint Február tizenötödször

2025.02.05. | Szabó Edit
Az idei év sem múlhat el a furmint szőlőfajta és a belőle készült bor ünneplése nélkül. Az egész hónapon átívelő programfolyam csúcspontja a Furmint Február Nagykóstoló lesz, amit február 13-án tartanak Budapesten, a Hagyományok Házában…


A borbarátok közül sokan emlékeznek még arra a másfél évtizeddel ezelőtti napra, amikor Kézdy Dániel főszervező és lelkes csapata először hívta olyan speciális kóstolóra a közönséget, ami egyetlen szőlőfajta, az addig kevesek által elismert furmint bora köré épült. A helyszín a Festetics Palota volt, a rendezvényen 30 kiállító mutatta be borait a 250 fős közönségnek. Azóta minden év februárjában megtartották ezt a kóstolót, és egy idő után nemcsak Budapesten, hanem több hazai nagyvárosban, sőt a határokon túl, Londonban, Párizsban, Varsóban, Kolozsváron, Marosvásárhelyen is. A kitartó munka meghozta a gyümölcsét: a furmintot ma már minden hazai borkedvelő jól ismeri, és az európai piacokon is egyre népszerűbb. Az ismertséget azonban nem adják ingyen, és a hírnevet nem elég megszerezni, de meg is kell tartani. Ezért fontos, hogy Kézdy Daniék minden évben megszervezik a borászok és a közönség furmintfókuszú randevúját, és hogy Londonban már hetedszer, Párizsban harmadszor kerül sor a rendezvényre.
 
Furmint Február tizenötödször

Az idei budapesti Nagykóstolón több mint 80 borászat közel 200 furmintját lehet megkóstolni, és a találkozó egyik legfőbb értéke most is az lesz, hogy személyesen a borászok töltik a borokat a vendégek poharába. A rendezvényen a borszakma is szép számmal megjelenik, kereskedők, sommelier-k, szakértők csatlakoznak a programhoz nem csak Magyarországról, de külföldről is.

Furmint Február tizenötödször

A Furmint Február Nagykóstoló a borászok számára is fontos, hiszen egyrészt adott a lehetőség, hogy új üzleti partnereket, értékesítési csatornákat találjanak, másrészt eszmét cserélhetnek a kollégákkal, kóstolhatják egymás borát, beszámolhatnak a tapasztalataikról. Ezért ezeknek a kóstolóknak – noha nagyjából 7-800 fős közönség látogatja a rendezvényt – mindig van valamiféle bensőséges hangulata, sajátos bája, amitől az ember úgy érezheti, hogy a „nagy furmintcsalád” része.

Furmint Február tizenötödször

Kézdy Dániel főszervező célja az, hogy az idei kóstolón a furmint minél több arcát megmutassák a közönségnek, ezért a fajta megjelenik birtok- és dűlőszelektált borként, szárazon és édesen, csendesen és buborékosan, és tokaji borkülönlegességek – szamorodni, aszú – formájában, de készülnek meglepetéssel, érdekességekkel is.  

A borászok többsége a Tokaji borvidékről érkezik, de jönnek a Somlóról, a Balaton-felvidékről, a Mátrából, Sopronból, Pannonhalmáról, sőt a határon túlról is.

Furmint Február tizenötödször
 
A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt, de aki nem tud hozzájuk csatlakozni február 13-án a Hagyományok Házában, az is nyisson otthon egy palack furmintot az ünnep alkalmából!
 
További információk:

Jegyvásárlás: kattints IDE!
Esemény: kattints IDE!
Időpont: 2025. február 13. 16:00-21:00
Helyszín: Hagyományok Háza (Budapest I. kerület, Corvin tér 8.)
 
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal
Borsmenta - honlap

Iszunk

Tanuljuk a nyelvet

2016.02.12. | Szabó Edit
Furmint Február Mádon
  Mád. Kedves település, festőien szép szőlőültetvényekkel, világszínvonalú borokkal. Értő kóstolásukhoz nem elég betérni a legközelebbi vinotékába…  
Iszunk

Helló, hogy vagy, Furmint?

2016.02.25. | Burai László
Ilyennek láttam a 7. Nagy Furmint Február Kóstolót Végéhez közeledik a február, így lassan az intenzív furmintozástól is búcsúznunk kell. 
Beszélgetünk

Megszületett az International Furmint Day!

2017.01.11. | Szabó Edit
Beszélgetés Kézdy Dániellel
A chardonnay, a cabernet franc és a malbec után hamarosan a furmintnak is lesz nemzetközi napja. Mindenki vésse fel jól a naptárjába, hogy el ne felejtse: február 1-jén a furmintot kösz…
Iszunk

Furmint Napok Köveskálon

2019.03.06. | Vargha Márk
A tavalyi nagy siker után az idén ismét megrendezték a köveskáli Furmint Napokat. A Káli-medence gasztrofalujában furmintra hangolt ételek és izgalmas borkóstolók várták az érdeklődőket…
Iszunk

Fantasztikus Furmint Február

2019.03.12. | Németh-Hehl Szilvia
Sok boros rendezvény van hazánkban, de kevés, amit ennyire várunk minden évben. A Furmint Február Nagykóstolóján idén 10. alkalommal tekinthettük át, hogy mit tud az ország, ha erről a…
Iszunk

Itt a 13. Furmint Február Nagy Kóstoló!

2023.01.25. | Nádasi Eszter
Február másodikán több mint 200 furmintból válogathatunk a budai Hagyományok Házában. A 13. Furmint Február Nagy Kóstolót a sokszínűség és a személyesség jegyében rendezik…

címkék

amerika (4) aprókertek (32) ausztria (6) az év bortermelője (10) ázsiai (6) bacsó andrás (5) badacsony (51) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (131) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (26) balla géza (8) barta pince (4) beszélgetünk (23) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (59) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (73) bornapló (15) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (296) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (35) bott frigyes (5) bott pince (35) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (239) bujdosó (4) bussay pince (4) cabernet franc (28) cabernet sauvignon (11) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (19) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (24) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (5) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (119) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (13) eper (5) erdőbénye (9) eszterházy (4) eszünk (7) étel (5) étterem (165) etyek (31) etyek budai borvidék (35) etyeki kúria (21) évforduló (4) ezerjó (14) fehérbor (139) fesztivál (47) figula (6) figula pincészet (5) főzünk (15) franc&franc (7) franciaország (10) friss (4) frittmann (7) furmint (94) furmint február (17) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grand tokaj (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (34) gyümölcsös (6) hajós (7) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (9) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsétel (6) húsvét (10) indiai (11) interjú (160) ipacs szabó istván (4) iszunk (18) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) katanapló (4) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (15) késői szüret (7) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (15) kolonics pincészet (5) könnyed (13) könnyű (20) könnyűvér (7) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (61) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (5) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) lelovits tamás (4) leves (37) london (21) luka enikő (5) mád (22) magnamátra (10) magyar bor nagydíj (5) magyar borszakírók köre (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (7) merlot (29) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (18) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (5) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyakas pince (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (8) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (14) pannonhalmi apátsági pincészet (10) pannonhalmi borvidék (6) paulus (5) pázmánd (41) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (98) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (23) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (30) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (27) recept (309) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) sabar borház (4) saláta (14) sanzon (11) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (53) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (30) sör (46) sós (125) spanyolország (20) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (15) steigler pince (6) super 12 (7) sütemény (55) süti (19) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (90) száraz szamorodni (5) szászi birtok (5) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (19) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (24) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (12) taschner kurt (4) tavasz (15) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (18) tesztelünk (278) thummerer (4) tokaj (167) tokaj oremus szőlőbirtok (9) tokaj-hegyalja (120) tokaji aszú (47) tolnai borvidék (4) török (61) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (7) utazás (87) utazási tippek (47) utazunk (49) vacsora (13) váli péter (4) vega (18) vegán (4) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (37) villányi borvidék (105) vörösbor (170) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai kata (9) zsirai pincészet (15) zweigelt (4)