2024.01.15. | Vargha Márk
Kíváncsian figyeljük fiatal borászatok munkáját, és örömmel számolunk be eredményeikről. A Borsmenta csapata nemrég a Gonda Borászat borait vette górcső alá…
A borászatról
A réges-régóta mezőgazdasággal foglalkozó Gonda családot korábban juhsajtjáról és bárányhúsáról ismerték, ám a gyapjas állatok patájának nyoma ma már másutt, mégpedig néhány boruk palackján tűnik fel. Az állattenyésztésről ugyanis a bortermelés felé tolták el a hangsúlyt. Tokaj-Hegyalja egyik legfestőibb településén, Erdőbényén – egy hagyományos kőházban – és Miskolcon, az avasi pincesoron egyaránt megtaláljuk őket. Fél hektárjuk van a bodrogkeresztúri Lapis-dűlőben, másfél a Lepényben és kettő a Danszállásban. A technológiai váltás 2014-re datálódik, az első csendes borok 2016-ra, az első must és pezsgő 2019-re.
A Gonda-borok a Borjour Magnumon és az Avasi Borangoláson is kifejezetten ízlettek, így elfogadtuk Gonda Péter ajándékát – egy-egy palackot a teljes szortimentből. A borokat a borsmenta.hu szerkesztősége egy derűs őszi estén kóstolta végig a Fill the Winebox borbárban.
A tesztelt borok
MuscNat pét-nat
Opálos citromszín. Finoman parfümös, érett, de nem édes, nem tolakodó illatában körte, birsalma, naspolya. Kóstolva lendületes, sok apró buborékkal, mindenféle édesség nélkül. Sárga muskotályos ízjegyek nyomokban sem érezhetők, pedig a Borjouron szakajtónyi barackot és trópusi gyümölcsöt hozott. Sőt, a korty most egy ponton ki is üresedik. Bár összességében még így is élvezhető, inkább egy népszerű üdítőitalra emlékeztet, mintsem gyalogpezsgőre. Úgy látszik, nem tett jót neki az idő, a következőt majd frissebben kell meginni.
Bublé sárga muskotály habzóbor
Opálos halvány citromszín. Visszafogott citromos cukorkás illat. Ízben nem túl bonyolult: erősen citromos és nyári almás jegyeket mutat. Szerethető, mindennapi fogyasztásra való bor, a terített asztalon leginkább egy ananászos csirke kísérője lehet.
Don Borisz pezsgő 2020
Halvány citromszín. 80% hárslevelű és 20% furmint összjátéka, 5 gramm/literes cukortartalma extra brut kategóriába helyezi. Illata nagyon visszafogott, ízében a citrusokon, a zöldalmán és az egresen kívül tósztkenyér, kelt tészta és friss mandula is felfedezhető. Nem a nagy ünnepek elegáns itala, ugyanakkor légiességével baráti összejövetelek vendégváró falatkáihoz ideális párosítás. A borász a kisfia, Borisz születése alkalmából készítette, és 24 hónapos finomseprős érlelés után bocsátotta forgalomba. A Borsmenta kóstolóján ez a tétel volt az abszolút favorit.
Sárga muskotály 2022
Halvány citromszín. Reduktív és száraz, 11%-os alkohollal. Nehezen hihető, hogy valamiféle vékony citrusosságon kívül semmi sem érezhető benne, olyasmi pláne nem, ami a fajtára emlékeztetne.
Gonda Dry 2019
Halvány citromszín. Furmint és hárslevelű házasítása, az arányokról nem tudtunk információt szerezni. Illatában törökméz és szegfűszeg, ízében citromos zöldteán kívül mást nem mutat.
BrUNO 2018
Közepes citromszín. A 80% furmintot és 20% hárslevelűt tartalmazó, könnyed, mindössze 12%-os alkoholú ital pörköltes aromái elfedik a finom körtésséget. Tökéletes választás lehet káposztás tészta mellé, és ez nem vicc!
Too Late
Halvány citromszín. Kései szüret, 109 gramm maradék cukorral literenként, nagyobb része hárslevelű, kisebb része furmint. Illatában sok-sok déli- és trópusi gyümölcs. Ízében ugyan ott a hársméz, ám mégis egyfajta „napközis tea” dominál, utóízében pedig egy kis rukkolás csípősség is megjelenik. Egy picivel több savval alighanem élvezhetőbb, szofisztikáltabb ital lett volna belőle, de azért így sem vagyunk megsértve.
Aszú 2019
Közepes aranyszín. Illatában naspolya, füge, datolya, mandarinlekvár. Ízében bebarnult alma és túl sok méz, ezek mellett sajnos több réteg nem kóstolható ki belőle. Édességhangsúlyos, nehéz, a régi iskolát képviselő aszú: korához képest sok olyan jegyet mutat, amelyeknek sokkal később kellene megjelennie.
…és még egy
Tesztünkre a borok mellé egy palack must is érkezett, melyre szívesen emlékezünk vissza. Őszibarack-, ánizs-, fahéj- és mentaízű a szőlőlé, amelyet ősszel is öröm volt fogyasztani, de nyáron mentalevéllel fröccsnek is innánk.
Konklúzió
Mindig izgalmas egy teljes borsoron keresztül megismerni egy borászat munkáját, belátni a „palackok mögé”, felfejteni az üzenetet, a szándékot, vagy legalábbis megpróbálkozni vele. A Gonda
Borászat szortimentje nem aratott osztatlan sikert, de voltak kedvenceink, ami fontos, és mindannyian tudtunk választani egy-két olyan bort a kínálatból, amit bármikor szívesen pohárba töltenénk.
Ezen a kóstolón a buborékos vonal volt a legerősebb, az édes borok között volt, ami tetszett és volt, ami nem, viszont a száraz tételek nem győztek meg bennünket. Az eltökéltség és a makacs hit azonban minden kortyban érezhető, és ez a legfontosabb.
Tokaj nem könnyű borvidék, nagy az elvárás, és ez sokszor súlyos teherként nehezedik a borász vállára. A Gonda Borászaton azt éreztük, hogy munkáját felszabadult örömmel végzi, a borokban nincs görcsösség, nehézkesség, bennük van viszont a felfedezés izgalma, a területével ismerkedő borász kíváncsisága és a vágy, hogy jót alkosson. Kívánjuk, hogy ne veszítse el a lelkesedését, maradjon derűs, szemlélődjön, tapasztaljon, és ezt a borok is meg fogják hálálni.