Indítsuk mátrai borokkal a tavaszt!

2025.02.12. | Szabó Edit
A téli hónapok vörösboros időszaka után az ember alig várja, hogy az első tavaszi napfény a poharába csalogasson egy kis üde, gyümölcsös fehéret vagy rozét. Megnéztük, hogy mit találunk ebben a kategóriában a nagyrédei Bárdos Pincészet kínálatában…

 
Férje halála után az özvegy, Bárdos Elvira ült a borászat ügyvezetői székébe. Ilyen jellegű tapasztalata ugyan nem volt, de a férjével, Tamással korábban mindent megbeszéltek, ezért Elvira pontosan ismerte a borászat működését, a pénzügyekkel pedig tökéletesen tisztában volt, hiszen a vállalkozás könyvelését évek óta ő vitte. Tudta, hogy ez teljesen más lesz, hiszen egy 10 hektáros birtok ügyeit intézni, a szőlőről gondoskodni, a borokat elkészíteni és eladni nem egyszerű, de ez volt Tamás hagyatéka, és Elvirának eszébe sem jutott feladni.



A borok ízvilága jottányit sem változott, hiszen azokért ma is a régi harcostárs, Kovácsik Krisztián felel, de Elvira is elvégezte a szőlész-borász felnőttképzést a gyöngyösi főiskolán, mert szerette volna jobban érteni, hogy mi miért történik. Az iskolában nemcsak borászatot, hanem vállalatvezetést is tanult, így mára ezeket az akadályokat is könnyebben veszi egy kicsit.



A birtok központja Nagyrédén található, az ültetvények pedig a környező lankákon. A modern feldolgozórészleg egyelőre csak félgőzzel működik. Elvira döntése, hogy nem használják ki a teljes kapacitást, inkább a biztonságos értékesítést tartja szem előtt, hiszen fontos, hogy tőkeerős legyen a borászat.



A Mátra elsősorban a friss, illatos, könnyű fehérborairól vált ismertté, és a Nagyréde környéki ültetvények tökéletes szőlőt érlelnek ehhez. A legnagyobb kedvenc az Irsai Olivér és a sauvignon blanc, de olaszrizlingből, chardonnay-ból és furmintből is készül prémium minőségű bor a pincészetnél. Azért a vörösboros polcra is jut egy-két tétel, és az Imperial nevű vörös cuvée már régóta népszerű a vásárlók körében.

Összesen 18-féle bort palackoznak, ez talán sok is, de Elvira elsődleges célja jelenleg az, hogy a piac igényeit kövesse. Nem diktálni, hanem kiszolgálni akar, ahhoz viszont ragaszkodik, hogy az elkészített borok a saját kategóriájukban a legmagasabb minőséget képviseljék. Keresi a kitörési pontokat, azokat a lehetőségeket, amikor apró, de finom villanásokkal felhívhatják magukra a figyelmet.



Kóstoló a Bárdos Pincészet boraiból

Közeleg a tavasz, hamarosan eljön az az idő, amikor az ember szívesen kortyol egy pohár könnyű, kellemesen lehűtött fehér- vagy rozébort. Körülnéztünk hát a Bárdos Pincészet kínálatában, és kiválasztottuk azt az öt tételt, amit a tavaszi napfényben – vagy akár a nyári melegben is – szívesen csapra vernénk. Van közöttük, amit bag in boxban értékesítenek – ez elsősorban kerti mulatságok, nagy baráti összekövetelek favoritja lehet –, de van gyöngyöző és rozé is, hogy minél szélesebb spektrumot bemutathassunk ebből a kategóriából. Íme:

1.Gyöngyözőbor 2022



A pincészet évek óta készíti ezt a kedves, játékos, kifejezetten üde, fiatalos bort, aminek minden évjáratban rizlingszilváni adja az alapját, és mellé időnként zenit, máskor tramini kerül. A cél az, hogy frissítő legyen, száraz érzetet keltsen, de néhány grammnyi maradék cukor kerekítse a kortyot.

Az általunk kóstolt 2022-es évjáratú gyöngyözőbor kedves, ananászos illattal nyit, az egzotikus és mediterrán gyümölcsös jegyek váltakozva jelennek meg: egyszer kicsit citrusosnak és nektarinosnak, máskor licsisnek és passiógyümölcsösnek érezzük, és jól áll neki az az őszibarackos, enyhén szegfűszeges karakter is, ami csak egy kis idő után bontakozik ki.

A gyöngyözés élénk, de nem kitartó, a buborékok nem karcosak, de
nagyobbacskák – tudjuk, hozzáadott szén-dioxiddal készült gyöngyözőbor van a poharunkban, nem champagne.  

Ízben visszatérnek az illatban ígért aromák: a citrusok mellett a fehér húsú őszibarack íze érezhető leginkább, és végül egy kis finom kesernyésség, hogy az ember kívánja a következő kortyot. Az utóíz közepesen hosszú, barackos és kesernyés, a gyöngyözés viszont nem kitartó, ezért érdemes inkább többször keveset tölteni a pohárba, folyamatosan frissítve az italt.

Jó érzékkel összeállított, kellemes gyöngyözőbor, frissítő és kedves. Bármilyen alkalomra bedobhatjuk, sikerünk lesz vele. Üdvözlőitalnak ideális, de étel mellé is kínálhatjuk, a salátától a sült csirkéig nagyon sok mindenhez passzol.

Ételajánlat: Sült csirkecomb almával és körtével


2.Favory Cuvée 2024



Bag in boxba csomagolt bor, 5 literes kiszerelésben kapható, rizlingszilváni és zenit házasítása. A színe halvány citromsárga, az illata kedves, citromos, citromhéjas, egy kis mandarinnal, zöldfűszerekkel, amiből a citromfű érződik ki legjobban. A képet némi fehér borsosság és egy leheletnyi citrommagos kesernyésség árnyalja.

Kóstolva üde és könnyed, nagyon jól iható. A cseppek lassan csorognak le a pohár falán, úgy tűnik, hogy ez a bor komolyabb beltartalmi értékekkel rendelkezik, mint a bag in boxos tételek többsége. Ízében citrom és citromfű, körte, fanyar őszibarack, kivi, cukordinnye, carambola jegyei vonulnak fel, aztán jön itt is a fehér bors és réti fűszerek sokasága. Az utóíze közepesen hosszú, finoman kesernyés, citromos zöldteás.

Kellemes, selymes a korty, a savak energikusak, de nincs bennük semmi vadság, épp csak jól tartanak. Egyszerű, de nagyon jól elkészített bor. Melegben nem szentségtörés szódával felhúzni, de tisztán is remek welcome drink, ha pedig az ebéd vagy a vacsora mellé szánjuk, sült hal vagy tenger gyümölcsei mellé töltsük pohárba.

Ételajánlat: Aranydurbincs sütőben

 
3.Sauvignon Blanc 2024



Ettől a bortól senki ne várja a fajta új-zélandi, macskapisis, passiógyümölcsös világát, mert ez egy hamisítatlanul mátrai sauvignon blanc, amit a fajtára jellemző, bodzavirágos, vágott füves karakter mellett egy kis finom ásványos sósság tesz különlegessé.

A színe halvány citromsárga, az illatban a bodzás jegyeket egyfelől egy kis őszibarackos édesség, másfelől gyógynövényes fanyarság kíséri, és ott van a sósság, a harmadik pólus, ami igazán egyedivé és nagyon vonzóvá teszi ezt az illatot.

A korty telt és lédús, az ízben először a citrusok jelennek meg, egy kis citromhéjas kesernyésséggel, de ettől ne ijedjen meg senki, ez egy kellemes, igazán jóleső, frissítő kesernyésség.

Ez a bor nem hízeleg, azt adja, amije van. Egyenes vonalvezetésű, határozott, jó savú, jó arányú sauvignon blanc, bármikor kinyitható, nem kell hozzá alkalomra várni. Akár tisztán, akár fröccsnek jólesik, de ha a terített asztalra tennénk, csirkés saláták, fehér húsú halak, tenger gyümölcsei mellé kínáljuk.

Ételajánlat: Fokhagymás garnéla spárgával


4.Rosé 2024



A Bárdos Pincészetet sokan a rozéi miatt szerették meg, nem véletlenül. Akár tisztán cabernet sauvignonból készül, akár házasítást zárnak rozéként palackba, valahogy mindig eltalálják, hogy üde, lendületes, gyümölcsös bor legyen az eredmény.

Ez is olyan, arányos és gyümölcsös. Már a színe is szép: halvány lazac, de a benne lévő narancsos csillanások kifejezetten kíváncsivá teszik az embert. A kedves, szamócás-málnás illat nem meglepő, ez a legtöbb jól elkészített rozé sajátja, csakhogy ebben nyoma sincs az édességnek, nincs benne semmi behízelgés, sőt! Inkább a csípős-borsos hangulat az erőssége, és ez az enyhe fűszeresség nagyon jól áll neki, szépen ellenpontozza a cseresznyés, piros és fekete ribizlis, csipkebogyós, gránátalmás gyümölcsösséget.

Kóstolva kis kedves, de kissé fanyar, amit nagyon szeretünk benne. Ahogyan az illatban már éreztük, a májusi cseresznyés, piros ribizlis ízvilág is enyhe fűszerességgel párosul. Minden a helyén van benne, olyan, amilyennek egy jó, tartalmas rozénak lennie kell. Az utóíze közepesen hosszú, ribizlis, borsos.

Ételajánlat: Cseresznyés saláta

 
5.Ottonel muskotály (édes) 2023



Sokan vannak, akik az édes borokat nem becsülik. Márpedig rosszul teszik, mert a szépen elkészített, természetes cukortartalmú édes boroknak igenis megvan a helye a gasztronómiában és a családi asztalon is. Lezárhatunk velük egy étkezést, de akár egy nehéz nap végén is segítenek oldani a felhalmozott stresszt. Ez az ottonel muskotályból készült édes bor aranyló színnel csábít, és gazdag beltartalmának köszönhetően lassan mozdul a pohárban. Illata üde, szőlővirágos, őszibarackos, ugyanakkor kellemesen fűszeres, és van benne egy finom mentás hűvösség, ami elegánssá tesz az egyébként édes illatot.

Kóstolva édes és könnyed. Jól iható és nagyon szerethető, mert az amúgy sem túláradó édességet a korty végén kellemes kesernyésség enyhíti. Kiegyensúlyozott bor, remek sav-cukor aránnyal, nincs benne semmi behízelgés, semmi túlzás. Az ember egy nehéz nap végén boldogan kortyol belőle, és mindjárt szebb lesz a világ. Nem kell rajta sokat gondolkodni, nem arra készült. Nincsenek benne filozófiai mélységek, de nem is várjuk el tőle. Ez a bor örömöt hordoz és boldogságot ad, egy korty napfény a narancs, a grépfrút, a sárgadinnye, a licsi, az ananász, a szegfűszeg, az őszibarack, a kivi és a citromfű aromáival.  Az utóíze közepesen hosszú, kellemesen édes, gyümölcsös. Ha valaki az adatokra is kíváncsi lenne: az 58,8 g/l cukortartalmat 5,31 g/l sav ellensúlyozza, az alkohol pedig kifejezetten mértéktartó – ez egyébként szinte a Bárdos Pincészet mindegyik fehérborára igaz –, mindössze 11%-os.

Ételajánlat: Csirkecurry
 
Öt bor, öt különböző, de nagyon koherens világ. Aki megkóstolja őket, látni fogja, hogy a megfizethető luxus igenis létezik.
 
Fotó:
Szabó Edit -
Borsmenta - honlap
Vető Gábor

Beszélgetünk

A Mátra rejtett kincs

2020.10.31. | Pesti Eszter-Szabó Edit
Beszélgetés Kerekes Tamással
Gyöngyöstarján csuda hely, a kis mátrai településen szinte minden második ház borászatot rejt. Itt nőtt fel Kerekes Tamás, aki gépészmérnöki diplomával a zsebében kezdte készíteni termé…
Tesztelünk

Bárdos Pincészet: Müller Thurgau-Tramini Gyöngyözőbor 2019

2021.08.20. | Szabó Edit
Egy kedves nyári pillanat, egy vadvirágos rét, egy mosoly a vízparton, egy szikrázó naplemente. A Bárdos Pincészet gyöngyözőjébe mindez belefér, és ennél még sokkal több is…  
Vendégoldal

Itt a MyMátra!

2022.05.09. | Borsmenta
A Mátrai borvidék közösségi bora friss és illatos, akár a tavasz. A vadonatúj házasítás a MyMátra nevet kapta, és a Mátrai Május rendezvényen mutatkozott be…
Beszélgetünk

Valami mást akartam

2022.05.14. | Pesti Eszter-Szabó Edit
Beszélgetés Juhász Renével
Juhász René focistának készült, de egy sportsérülés teljesen megváltoztatta az életét. Így nyert magának a borszakma egy elhivatott szakembert, a Mátrai borvidék pedig egy felelősen gon…
Tesztelünk

Bárdos Pincészet: Sauvignon Blanc 2021

2022.09.11. | Szabó Edit
A Bárdos Pincészet sauvignon blanc-ját a fajtára jellemző aromavilág mellett a finom mátrai ásványosság teszi különlegessé. Szárnyas húsból készült ételek mellé ajánljuk…
Beszélgetünk

Neked – cabernet franc Bárdos Tamás emlékére

2024.02.10. | Szabó Edit
Beszélgetés Bárdos Elvirával
Ötödik éve már, hogy a mátrai újborok versenye Bárdos Tamás nevét viseli. A józan gondolkodású, céltudatos szakember fiatalon hunyt el, életműve nem teljesedhetett ki. Alakját feleségév…

címkék

amerika (4) aprókertek (32) ausztria (6) az év bortermelője (10) ázsiai (6) bacsó andrás (5) badacsony (51) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (131) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (26) balla géza (8) barta pince (4) beszélgetünk (23) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (59) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (73) bornapló (15) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (296) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (35) bott frigyes (5) bott pince (35) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (239) bujdosó (4) bussay pince (4) cabernet franc (28) cabernet sauvignon (11) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (19) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (24) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (5) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (119) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (13) eper (5) erdőbénye (9) eszterházy (4) eszünk (7) étel (5) étterem (165) etyek (31) etyek budai borvidék (35) etyeki kúria (21) évforduló (4) ezerjó (14) fehérbor (139) fesztivál (47) figula (6) figula pincészet (5) főzünk (15) franc&franc (7) franciaország (10) friss (4) frittmann (7) furmint (94) furmint február (17) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grand tokaj (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (34) gyümölcsös (6) hajós (7) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (9) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsétel (6) húsvét (10) indiai (11) interjú (160) ipacs szabó istván (4) iszunk (18) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) katanapló (4) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (15) késői szüret (7) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (15) kolonics pincészet (5) könnyed (13) könnyű (20) könnyűvér (7) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (61) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (5) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) lelovits tamás (4) leves (37) london (21) luka enikő (5) mád (22) magnamátra (10) magyar bor nagydíj (5) magyar borszakírók köre (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (7) merlot (29) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (18) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (5) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyakas pince (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (8) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (14) pannonhalmi apátsági pincészet (10) pannonhalmi borvidék (6) paulus (5) pázmánd (41) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (98) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (23) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (30) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (27) recept (309) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) sabar borház (4) saláta (14) sanzon (11) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (53) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (30) sör (46) sós (125) spanyolország (20) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (15) steigler pince (6) super 12 (7) sütemény (55) süti (19) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (90) száraz szamorodni (5) szászi birtok (5) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (19) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (24) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (12) taschner kurt (4) tavasz (15) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (18) tesztelünk (278) thummerer (4) tokaj (167) tokaj oremus szőlőbirtok (9) tokaj-hegyalja (120) tokaji aszú (47) tolnai borvidék (4) török (61) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (7) utazás (87) utazási tippek (47) utazunk (49) vacsora (13) váli péter (4) vega (18) vegán (4) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (37) villányi borvidék (105) vörösbor (170) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai kata (9) zsirai pincészet (15) zweigelt (4)