Vissza
Indítsuk mátrai borokkal a tavaszt!
2025.02.12. | Szabó Edit
A téli hónapok vörösboros időszaka után az ember alig várja, hogy az első tavaszi napfény a poharába csalogasson egy kis üde, gyümölcsös fehéret vagy rozét. Megnéztük, hogy mit találunk ebben a kategóriában a nagyrédei Bárdos Pincészet kínálatában…
Férje halála után az özvegy, Bárdos Elvira ült a borászat ügyvezetői székébe. Ilyen jellegű tapasztalata ugyan nem volt, de a férjével, Tamással korábban mindent megbeszéltek, ezért Elvira pontosan ismerte a borászat működését, a pénzügyekkel pedig tökéletesen tisztában volt, hiszen a vállalkozás könyvelését évek óta ő vitte. Tudta, hogy ez teljesen más lesz, hiszen egy 10 hektáros birtok ügyeit intézni, a szőlőről gondoskodni, a borokat elkészíteni és eladni nem egyszerű, de ez volt Tamás hagyatéka, és Elvirának eszébe sem jutott feladni.
A borok ízvilága jottányit sem változott, hiszen azokért ma is a régi harcostárs, Kovácsik Krisztián felel, de Elvira is elvégezte a szőlész-borász felnőttképzést a gyöngyösi főiskolán, mert szerette volna jobban érteni, hogy mi miért történik. Az iskolában nemcsak borászatot, hanem vállalatvezetést is tanult, így mára ezeket az akadályokat is könnyebben veszi egy kicsit.

A birtok központja Nagyrédén található, az ültetvények pedig a környező lankákon. A modern feldolgozórészleg egyelőre csak félgőzzel működik. Elvira döntése, hogy nem használják ki a teljes kapacitást, inkább a biztonságos értékesítést tartja szem előtt, hiszen fontos, hogy tőkeerős legyen a borászat.

A Mátra elsősorban a friss, illatos, könnyű fehérborairól vált ismertté, és a Nagyréde környéki ültetvények tökéletes szőlőt érlelnek ehhez. A legnagyobb kedvenc az Irsai Olivér és a sauvignon blanc, de olaszrizlingből, chardonnay-ból és furmintből is készül prémium minőségű bor a pincészetnél. Azért a vörösboros polcra is jut egy-két tétel, és az Imperial nevű vörös cuvée már régóta népszerű a vásárlók körében.
Összesen 18-féle bort palackoznak, ez talán sok is, de Elvira elsődleges célja jelenleg az, hogy a piac igényeit kövesse. Nem diktálni, hanem kiszolgálni akar, ahhoz viszont ragaszkodik, hogy az elkészített borok a saját kategóriájukban a legmagasabb minőséget képviseljék. Keresi a kitörési pontokat, azokat a lehetőségeket, amikor apró, de finom villanásokkal felhívhatják magukra a figyelmet.

Kóstoló a Bárdos Pincészet boraiból
Közeleg a tavasz, hamarosan eljön az az idő, amikor az ember szívesen kortyol egy pohár könnyű, kellemesen lehűtött fehér- vagy rozébort. Körülnéztünk hát a Bárdos Pincészet kínálatában, és kiválasztottuk azt az öt tételt, amit a tavaszi napfényben – vagy akár a nyári melegben is – szívesen csapra vernénk. Van közöttük, amit bag in boxban értékesítenek – ez elsősorban kerti mulatságok, nagy baráti összekövetelek favoritja lehet –, de van gyöngyöző és rozé is, hogy minél szélesebb spektrumot bemutathassunk ebből a kategóriából. Íme:
1.Gyöngyözőbor 2022

A pincészet évek óta készíti ezt a kedves, játékos, kifejezetten üde, fiatalos bort, aminek minden évjáratban rizlingszilváni adja az alapját, és mellé időnként zenit, máskor tramini kerül. A cél az, hogy frissítő legyen, száraz érzetet keltsen, de néhány grammnyi maradék cukor kerekítse a kortyot.
Az általunk kóstolt 2022-es évjáratú gyöngyözőbor kedves, ananászos illattal nyit, az egzotikus és mediterrán gyümölcsös jegyek váltakozva jelennek meg: egyszer kicsit citrusosnak és nektarinosnak, máskor licsisnek és passiógyümölcsösnek érezzük, és jól áll neki az az őszibarackos, enyhén szegfűszeges karakter is, ami csak egy kis idő után bontakozik ki.
A gyöngyözés élénk, de nem kitartó, a buborékok nem karcosak, de
nagyobbacskák – tudjuk, hozzáadott szén-dioxiddal készült gyöngyözőbor van a poharunkban, nem champagne.
Ízben visszatérnek az illatban ígért aromák: a citrusok mellett a fehér húsú őszibarack íze érezhető leginkább, és végül egy kis finom kesernyésség, hogy az ember kívánja a következő kortyot. Az utóíz közepesen hosszú, barackos és kesernyés, a gyöngyözés viszont nem kitartó, ezért érdemes inkább többször keveset tölteni a pohárba, folyamatosan frissítve az italt.
Jó érzékkel összeállított, kellemes gyöngyözőbor, frissítő és kedves. Bármilyen alkalomra bedobhatjuk, sikerünk lesz vele. Üdvözlőitalnak ideális, de étel mellé is kínálhatjuk, a salátától a sült csirkéig nagyon sok mindenhez passzol.
Ételajánlat: Sült csirkecomb almával és körtével
2.Favory Cuvée 2024

Bag in boxba csomagolt bor, 5 literes kiszerelésben kapható, rizlingszilváni és zenit házasítása. A színe halvány citromsárga, az illata kedves, citromos, citromhéjas, egy kis mandarinnal, zöldfűszerekkel, amiből a citromfű érződik ki legjobban. A képet némi fehér borsosság és egy leheletnyi citrommagos kesernyésség árnyalja.
Kóstolva üde és könnyed, nagyon jól iható. A cseppek lassan csorognak le a pohár falán, úgy tűnik, hogy ez a bor komolyabb beltartalmi értékekkel rendelkezik, mint a bag in boxos tételek többsége. Ízében citrom és citromfű, körte, fanyar őszibarack, kivi, cukordinnye, carambola jegyei vonulnak fel, aztán jön itt is a fehér bors és réti fűszerek sokasága. Az utóíze közepesen hosszú, finoman kesernyés, citromos zöldteás.
Kellemes, selymes a korty, a savak energikusak, de nincs bennük semmi vadság, épp csak jól tartanak. Egyszerű, de nagyon jól elkészített bor. Melegben nem szentségtörés szódával felhúzni, de tisztán is remek welcome drink, ha pedig az ebéd vagy a vacsora mellé szánjuk, sült hal vagy tenger gyümölcsei mellé töltsük pohárba.
Ételajánlat: Aranydurbincs sütőben
3.Sauvignon Blanc 2024

Ettől a bortól senki ne várja a fajta új-zélandi, macskapisis, passiógyümölcsös világát, mert ez egy hamisítatlanul mátrai sauvignon blanc, amit a fajtára jellemző, bodzavirágos, vágott füves karakter mellett egy kis finom ásványos sósság tesz különlegessé.
A színe halvány citromsárga, az illatban a bodzás jegyeket egyfelől egy kis őszibarackos édesség, másfelől gyógynövényes fanyarság kíséri, és ott van a sósság, a harmadik pólus, ami igazán egyedivé és nagyon vonzóvá teszi ezt az illatot.
A korty telt és lédús, az ízben először a citrusok jelennek meg, egy kis citromhéjas kesernyésséggel, de ettől ne ijedjen meg senki, ez egy kellemes, igazán jóleső, frissítő kesernyésség.
Ez a bor nem hízeleg, azt adja, amije van. Egyenes vonalvezetésű, határozott, jó savú, jó arányú sauvignon blanc, bármikor kinyitható, nem kell hozzá alkalomra várni. Akár tisztán, akár fröccsnek jólesik, de ha a terített asztalra tennénk, csirkés saláták, fehér húsú halak, tenger gyümölcsei mellé kínáljuk.
Ételajánlat: Fokhagymás garnéla spárgával
4.Rosé 2024

A Bárdos Pincészetet sokan a rozéi miatt szerették meg, nem véletlenül. Akár tisztán cabernet sauvignonból készül, akár házasítást zárnak rozéként palackba, valahogy mindig eltalálják, hogy üde, lendületes, gyümölcsös bor legyen az eredmény.
Ez is olyan, arányos és gyümölcsös. Már a színe is szép: halvány lazac, de a benne lévő narancsos csillanások kifejezetten kíváncsivá teszik az embert. A kedves, szamócás-málnás illat nem meglepő, ez a legtöbb jól elkészített rozé sajátja, csakhogy ebben nyoma sincs az édességnek, nincs benne semmi behízelgés, sőt! Inkább a csípős-borsos hangulat az erőssége, és ez az enyhe fűszeresség nagyon jól áll neki, szépen ellenpontozza a cseresznyés, piros és fekete ribizlis, csipkebogyós, gránátalmás gyümölcsösséget.
Kóstolva kis kedves, de kissé fanyar, amit nagyon szeretünk benne. Ahogyan az illatban már éreztük, a májusi cseresznyés, piros ribizlis ízvilág is enyhe fűszerességgel párosul. Minden a helyén van benne, olyan, amilyennek egy jó, tartalmas rozénak lennie kell. Az utóíze közepesen hosszú, ribizlis, borsos.
Ételajánlat: Cseresznyés saláta
5.Ottonel muskotály (édes) 2023

Sokan vannak, akik az édes borokat nem becsülik. Márpedig rosszul teszik, mert a szépen elkészített, természetes cukortartalmú édes boroknak igenis megvan a helye a gasztronómiában és a családi asztalon is. Lezárhatunk velük egy étkezést, de akár egy nehéz nap végén is segítenek oldani a felhalmozott stresszt. Ez az ottonel muskotályból készült édes bor aranyló színnel csábít, és gazdag beltartalmának köszönhetően lassan mozdul a pohárban. Illata üde, szőlővirágos, őszibarackos, ugyanakkor kellemesen fűszeres, és van benne egy finom mentás hűvösség, ami elegánssá tesz az egyébként édes illatot.
Kóstolva édes és könnyed. Jól iható és nagyon szerethető, mert az amúgy sem túláradó édességet a korty végén kellemes kesernyésség enyhíti. Kiegyensúlyozott bor, remek sav-cukor aránnyal, nincs benne semmi behízelgés, semmi túlzás. Az ember egy nehéz nap végén boldogan kortyol belőle, és mindjárt szebb lesz a világ. Nem kell rajta sokat gondolkodni, nem arra készült. Nincsenek benne filozófiai mélységek, de nem is várjuk el tőle. Ez a bor örömöt hordoz és boldogságot ad, egy korty napfény a narancs, a grépfrút, a sárgadinnye, a licsi, az ananász, a szegfűszeg, az őszibarack, a kivi és a citromfű aromáival. Az utóíze közepesen hosszú, kellemesen édes, gyümölcsös. Ha valaki az adatokra is kíváncsi lenne: az 58,8 g/l cukortartalmat 5,31 g/l sav ellensúlyozza, az alkohol pedig kifejezetten mértéktartó – ez egyébként szinte a Bárdos Pincészet mindegyik fehérborára igaz –, mindössze 11%-os.
Ételajánlat: Csirkecurry
Öt bor, öt különböző, de nagyon koherens világ. Aki megkóstolja őket, látni fogja, hogy a megfizethető luxus igenis létezik.