2021.03.04. | Szabó Edit
Igazi gasztrobor, a szó legnemesebb értelmében. A Csányi Pincészet KőVilla sorozatának cabernet sauvignonja grillételek, marhahúsos fogások kiváló kísérője...
A Kővilla
A Csányi Pincészet szőlőterületeinek egyik festőien szép pontján áll egy régi kőépület, a „Kővilla”. Hogy mikor épült, pontosan nem tudni, de az öregek úgy mondják, hogy már az ő gyerekkorukban is az épület fedett teraszára húzódtak be az eső elől a napszámosok. Nagy idők tanúja; ha beszélni tudna, biztosan sok mindent elmesélne arról, milyen volt az élet régen a villányi szőlőhegyen. A villa szomszédságában találjuk a világhírű alanynemesítő, Teleki Zsigmond szobrát, a szakember ugyanis épp ezen a vidéken kísérletezte ki a filoxérának is ellenállni képes, meszes talajon is jól fejlődő alanyfajtákat. Emlékét a közelben található öreg mandulafasor őrzi, a Kővilla neve pedig rákerült a Csányi Pincészet egyik borcsaládjának címkéire.
A Kővilla sorozat borai nem a testükkel hódítanak, nem az erő, hanem az elegancia, nem a harsányság, hanem a báj a lényegük. Legyen az cabernet sauvignon, cabernet franc vagy bordeaux-i házasítás, magas minőségű, de könnyen iható, gyümölcsös, finoman fűszeres bort rejt a palack.
Az általunk kóstolt 2017-es cabernet sauvignon válogatás tétel, hozzá a szőlőt a vidék leghíresebb termőterülete, a Kopár-dűlő adta.
A Kopár-dűlő
A Villány és Nagyharsány között található Szársomlyó hegy déli lejtőin fekszik Magyarország legdélebbi szőlőültetvénye. A mészkő alapkőzeten vékony a termőréteg, a tőkék kisebb fürtöket nevelnek, ám a gyümölcs zamatosabb, ásványi anyagokban gazdagabb. A napsütéses órák száma rendkívül magas, és a hőingás is kicsi, mivel a kövek éjszaka visszasugározzák a napközben elraktározott meleget. A sajátos mikroklimatikus viszonyoknak köszönhetően a szőlő itt általában két héttel korábban beérik, mint a környező területeken.
A borról
A közepesen intenzív rubinszínű borban narancsos reflexek villannak. Az illat közvetlenül nyitás után rendkívül gyümölcsös: a meggyes, szilvás, málnás, ribizlis jegyek viszik a prímet, mellettük finoman megjelennek a hordófűszerek. Ha megpörgetjük a pohárban, és hagyjuk, hogy egy kicsit melegedjen, egy rövid időre átveszi az uralmat az alkohol, de néhány perc elteltével a bor újra magára talál, és csak úgy ontja magából a gyümölcsös, fekete szirmú virágos, fahéjas, csokoládés illatot.
Másnapra az illat sokat mélyül és gazdagszik, a szilva mellett megjelennek a szedres, a piros ribizli mellett a fekete ribizlis jegyek, de fontos, hogy nem átalakul az illat, hanem rétegződik és gazdagszik. A fűszerek is mind megvannak, de egy kis ánizzsal és némi finom babérossággal kiegészülve.
Közvetlenül a nyitás után kóstolva szinte csak a vaníliát, a hordófűszereket éreztük, de kis pörgetés után már szépen megmutatkozott a bor cigánymeggyes, somos, édesfűszeres világa. A gyümölcsösség másnapra is megmaradt, viszont megjelent az ízben a fekete ribizli, és a bor még simábbá, még könnyebben ihatóvá vált. A tanninok puhák, viszont az alkoholtartalom eléggé magas, melegít.
Jól megkomponált kellemes bor, nem csendes beszélgetésekhez, hanem étel mellé ajánljuk. Marhasült, marhapörkölt, fasírt, csevap kiváló kísérője lehet, de a sonka mellett is jól mutat a húsvéti asztalon.
Fogyasztás előtt dekantáljuk, vagy nyissuk ki néhány órával korábban.
(87 pont)
2021. február 28-án kóstoltuk, nem vakon.
A Borsmenta értékelése :
A bor neve : KőVilla Válogatás Cabernet Sauvignon Kopár szelekció
Termelő : Csányi Pincészet
Termőhely : Villányi borvidék, Kopár-dűlő
Évjárat : 2017
Típus : száraz vörösbor
Fajtaösszetétel : 100% cabernet sauvignon
Alkoholtartalom : 14.5%
Kapható : a pincészet webshopjában
Ára : 4599 Ft
A termelő weboldala : https://csanyipinceszet.hu/
Ételajánlatunk: Fasírt egyszerűen
A pincészet elérhetőségei:
Csányi Pincészet
Cím: 7773 Villány, Ady Endre fasor 2.
Tel.: +36 72 492 141
E-mail: villany@csanyipince.hu