Bolyongás Indiában 4. rész

2023.01.11. | Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára
Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára indiai útinaplójának 4. részében megérkezünk India legnagyobb területű államába, Rádzsasztánba, ahol először Dzsaipur látnivalóival ismerkedünk…


Dzsaipuri couchsurfinges szállásadónk egy elfoglalt üzletember, aki szobát ad nekünk a hoteljében. Gyorsan megiszunk vele egy kávét a hotelszobából átalakított irodájában, közben percenként elintéz egy telefont, beszalad hozzá a kisfia és a felesége, az egész család a hotelben él.
 
Sodor a tömeg

Bolyongás Indiában 4. rész - Dzsaipur - borsmenta.hu


Első napunkon beverekedjük magunkat a Pink city nevű városrészbe, ami egy – valóban – rózsaszínre és vörösesre festett homokkőből épült negyede Dzsaipurnak. Albert herceg és Viktória királynő 1876-os indiai látogatásának tiszteletére festette ki az akkori maharadzsa. Füldugóban sétálunk végig az autóút mellett húzódó piacsor végtelen portikuszainak üzletei között. Elhaladunk a város minden képeslapon tündöklő nevezetessége, a Hawa Mahal (Szelek Palotája) előtt, amit Dzsaipur városalapítója, Sawai Pratap Singh maharadzsa építtetett háremhölgyeinek 1799-ben. Megállunk egy pillanatra a városi palota homlokzatánál, hogy feltekintsünk kilencszázötven kimunkált ablakára, de továbbsodor a tömeg a kufárok bodegái felé.

Bolyongás Indiában 4. rész - Dzsaipur - borsmenta.hu

Hello, mam’, köszön nekünk mindenki; szia, anya, válaszoljuk. Idegőrlő, hogy folyamatosan beszél hozzánk valaki. Az itteni ingerek felerősítik az absztrakciós és asszociációs érzékeket, minden kiélezettebbé és végletesebbé alakul, a képzelet zsongása sokszor egyenrangúvá válik a valósággal. Ez a szenzuális zűrzavar sok izgalommal jár, de mindenekelőtt nagyon fárasztó. (Olyan, mint a Koyaanisqatsi – Kizökkent világ című film).
 
Pizza és kókuszdió

Bolyongás Indiában 4. rész - Dzsaipur - borsmenta.hu

Dzsaipur Rádzsasztán legnagyobb (3 milliós) városa. A kimerítő mászkálás után később éjjeli sétát teszünk az üres, hűvös, piszkos utcákon. Dzsaipurban kóstolunk először európai ételt Indiában. Margherita pizzát rendelünk, valószerűtlenül rossz, semmi köze a pizzához. Egy görög salátával is megpróbálkozunk, vöröshagymát és sárgarépát kapunk felkockázva indiai fűszerekkel. Leöblítjük a zöld kókuszdió áttetsző, édeskés levével. Az árus a szemünk előtt skalpolja és lékeli meg a gyümölcsöket.
 
Élet az óvárosban

Bolyongás Indiában 4. rész - Dzsaipur - borsmenta.hu

A harmadik napon felszabadító átköltözni Dzsaipur óvárosába, a szellős, ősi Amber townba. Sokáig bolyongunk a lélegzetelállító Amber Palace-ben, az ezeréves, mogul és rádzsputi stílusban épített város fölé magasodó erődben. Homokkőből és márványból épült aranyszínű folyosók, ciszternák, tornyok, terek, falak finom vonulatainak grandiózus összefolyása ez az épület.

Új vendéglátónk, egy félénk, hallgatag húszéves fiú mindenhova elvisz minket robogóval. Az emeletes, üreges, liftcsatornás, de lift nélküli családi házban a szobánk ajtaját nem lehet bezárni. Szemetessel semelyik háztartásban nem találkozni, mindent le kell dobni az utcára: mogyoróhéjat, zsebkendőt, csikket, a tehenek megeszik. Van valami olaszos a család létezésében, nem biztos, hogy mindenki egyformán örül az ottlétünknek. (Valójában semmi olaszos nincs bennük. Mi ez a kényszer, hogy mindent hasonlítgassunk valami ismerőshöz? Egyébként Dzsaipur beceneve India Párizsa.) A fiú egyik este hosszasan, töredezetten szabadkozik a szülei miatt, kínosnak érzi hagyománytiszteletüket, konzervativizmusukat, számunkra ezek a működések nehezen átláthatóak.

Bolyongás Indiában 4. rész - Dzsaipur - borsmenta.hu

Egy rázós robogózás után felmászunk a Sagar tótól a várost körülvevő ezeréves lépcsős fal egyik tornyához. A falból szúrós növények merednek. Hosszan ülünk és nézünk minden irányba. Sehol senki, csak fehér testű, fekete pofájú, hosszú farkú hanuman langurok, a majomisten élő reinkarnációjának tartott majmok, meg egy félmeztelen férfi a tó egyik díszített kiszögellése mellett. A tóban két krokodil úszkál. Megállunk egy lépcsőfokon, és nézzük a sárga dombokat. Eszméletlen vonzerővel bíró terek ezek. Amber town egyetlen kis kifőzdéjében bekapunk egy parathát, majd felsétálunk a Jaighar Forthoz, Dzsaipur második legnagyobb, csak gyalog megközelíthető, régen a várost a fal részeként védő erődjéhez. Az úton mindenhol magukat kis gödrökbe összehajtogatott homokszínű kutyák. Eszi őket a leopárd, mint kiderül.

Bolyongás Indiában 4. rész - Dzsaipur - borsmenta.hu
 
Vonatút az éjszakában

Dzsaipur és Udaipur közt az éjjeli vonatúton a Die schöne Müllerin hallgatása közben indiai gyerekek játszanak a lábunknál. Percenként új porréteg rakódik a tárgyakra a beáramló piszoktól. A plafonon vagononként háromszáz ventilátor teper. Az 500-700 méter hosszú vonat mentén leszaladunk az éjszakába keresni valami ételt. Rizses sárga cuccal futunk vissza, a nyitott vonatajtóban esszük, miközben megyünk. Minden ajtó lifeg, nem szokás becsukni – legalább mozgásban van az ürülékszag, nem csak pihen.

Bolyongás Induában 4. rész - Dzsaipur - borsmenta.hu

(folytatjuk)


A szerzőkről: Törley-Havas Sára 25 éves, egy éve vette át dramaturg diplomáját a Freeszfe-n. Sahin-Tóth Sára 22 éves, negyedéves zenés színházrendező szakos hallgató ugyanott. Mindketten először járnak Európán kívül. India mellett hirtelen felindulásból döntöttek, nem is nagyon tudnak egzakt választ adni a miérteket firtató kérdésekre.
 
Fotó:
Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára

Utazunk

Kalandozás Kolumbiában – Medellín

2022.02.04. | Gubán Ica és Miklós
A Gubán házaspár elutazott Kolumbiába, és úti élményeiket folytatásokban küldik a Borsmenta olvasóinak. Az első részben Kolumbia második legnagyobb városát, Medellínt fedezzük fel velük…
Utazunk

Kalandozás Kolumbiában – Medellín és környéke

2022.02.06. | Gubán Ica és Miklós
A Gubán házaspár elutazott Kolumbiába, és úti élményeiket folytatásokban küldik a Borsmenta olvasóinak. A második részben folytatjuk Medellín felfedezését, de ki is mozdulunk a városból…
Utazunk

Kalandozás Kolumbiában – Cartagena

2022.02.09. | Gubán Ica és Miklós
A Gubán házaspár elutazott Kolumbiába, és úti élményeiket folytatásokban küldik a Borsmenta olvasóinak. A harmadik, befejező részben Cartagenát fedezzük fel velük… 
Utazunk

Bolyongás Indiában

2022.12.02. | Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára
Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára indiai útinaplója – 1. rész
Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára nekivágott Indiának. A két huszonéves magyar lány élményeit folytatásokban közöljük. Az első részben Delhivel ismerkedünk…
Utazunk

Bolyongás Indiában 2.

2022.12.09. | Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára
Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára indiai útinaplója – 2. rész
Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára nekivágott Indiának. A két huszonéves magyar lány élményeit folytatásokban közöljük. A második részben elhagyjuk Delhit, és felmegyünk a hegyekbe…
Utazunk

Bolyongás Indiában 3.

2022.12.16. | Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára
Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára indiai útinaplója – 3. rész
Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára indiai útinaplójának 3. részében visszatérünk Delhibe. Múzeumba, könyvtárba megyünk, és élvezzük a város különleges, egyszerre vonzó és taszító atmo…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (10) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (69) bornapló (14) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (17) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (117) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (129) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (10) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (6) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (17) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (14) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (16) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (60) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (17) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (9) pannonhalmi borvidék (5) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (287) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (25) sör (46) sós (113) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (18) tesztelünk (252) thummerer (4) tokaj (160) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (114) tokaji aszú (47) török (49) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (6) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) vegán (4) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai pincészet (10) zweigelt (4)