Kuba – Cayo Santa Maria

2024.03.16. | Gubán Ica és Miklós
Porcukor finomságú hófehér homok, türkizkék víz, csodálatos korallzátonyok… Kubai sorozatunk 5. részében a Gubán házaspár megérkezik Cayo Santa Maria szigetére… 


Hát, ezek a kubaiak tudják, hogy hová kell konferenciát szervezni. A szigetet a Királykert fehér rózsájának is nevezik. A világ legjobb strandjai között tartják számon, 13 km porcukor finomságú fehér homokos part, türkizkék, kristálytiszta víz. A hőmérsékletét nem érdemes kérdezni, a válasz az, hogy meleg. Az UNESCO a sziget nagy részét bioszféra-rezervátummá nyilvánította. A sziget körüli korallzátony-rendszer a második legnagyobb a világon, és azt mondják, hogy hemzsegnek benne a halak, a homárok és egyéb más tengeri élőlények. Ezt nem ellenőriztük.
 
Cayo Santa Mariára egy 48 km-es, feltöltött gáton lehet eljutni, a gátat 50 híd töri meg. Az út olyan, mintha a tengerben lebegne.

Kuba – Cayo Santa Maria - Kubai kalandok 5. rész
 
Relax üzemmódba kapcsolva
 
A sziget zárt turistaövezet. Nem nagyon van más, mint all-inclusive luxusszállodák és egy mesterséges falu, Puebla las Dunes, ahol pár ajándékboltot, bárokat és kézműves portékát találunk. Helyi lakosság nincs, kubaiak nem is léphetnek be a szigetre. A dolgozókat busszal szállítják.
Nem volt más dolgunk, mint relax üzemmódba kapcsolva élvezni a tengert, a karibi napot és a hotel kényeztetését. Miklós időnként visszavedlett tudóssá.
 
Kuba – Cayo Santa Maria - Kubai kalandok 5. rész
 
Semmi panaszunk nem lehet a szolgáltatás minőségére, fantasztikus napokat töltöttünk itt, de volt pár megmosolyogtató, olyan „kubai” dolog. Például ha valaki ide látogat, és a Grand Memories hotelt választja, szóljon nekem, és küldök ki 50-60 kiskanalat. Valami rejtélyes okból nincs. A bárban a fantasztikus kávéhoz műanyag villát adnak, amit szépen elmosogatnak.
 
A leveseskanál is kincs, a szépen megterített asztaloknál nincs, de van pár ember, akinek az a dolga, hogy figyelje, ki szedett levest, és annak azonnal felszolgálnak egyet. Ha fagylaltot viszünk az asztalhoz, akkor is pillanatokon belül kapunk evőkanalat.
 
Volt egy karbantartó, aki szerszámosládával a kezében elég gyakran megjelent a medencénél és a tengerparti bároknál. Megszámoltam: a szerszámosba épp 5 üveg sör fér bele. :)
 
Kuba – Cayo Santa Maria - Kubai kalandok 5. rész

A hotel egy nagyon szép parkban terül el, hatalmas kókuszpálmákkal. A kertész minden nap 1-2 talicska kókuszt szüretelt, amit 1 dollárért örömmel felcsapott bárkinek. Időnkét kifogyott pár napig a kóla, de lelkesen igyekeztek meggyőzni, hogy a Cuba Libre narancsos üdítővel is jó. Ok, hát legyen!
 
Az éttermek választéka a kubai emberek számára elképzelhetetlenül széles. Javarészt csirke- és sertéshúsok, frissen grillezve is, kevés hal, köretnek plantin sülve és pürének, többféle batáta, jukka, kukorica, rizs, fekete babos rizs, tésztabár, pizzabár, szendvicsbár, sok-sok gyümölcs, churrospont, sütemény és fagylalt. Az étkezéshez könnyű spanyol vörösborokat kínáltak. Az ásványvizet folyamatosan töltik a szobai minibárban is. A hétéves kubai rum, a Siete Años soha nem fogy ki, tisztán és koktélokban is jólesik.


Kuba – Cayo Santa Maria - Kubai kalandok 5. rész
 
Valahol olvastam vagy hallottam, hogy Kubát a szívünkkel kell nézni. És valóban. A karibi napsütés, a zene lüktetése, a bárok, a szivar, a rum, az 50-es, 60-as évek amerikai autócsodái, a 70-es, 80-as évek Magyarországát idéző Zsigulik, Moszkvicsok, „kispolszkik”, ZIL-ek és a klasszikus gyarmati építészet magával ragadó. Nem egyszerű a kubaiak élete, de úgy tűnik, az emberek határtalan életigenléssel, egymás iránti nyitottsággal igyekeznek felülemelkedni a gondokon. Az a kis szelet, amit az országból láttunk, tényleg izgalmas időutazás volt. Kuba az az ország, ahová szívesen visszamennék, hiszen annyi szépséget tartogat még. Receptre kellene felírni mindenkinek, hogy magunkba szívhassunk egy kis optimizmust.

Az előző részeket itt találja:
1. rész: Kuba – egy másik világ
2. rész: Kuba – Havanna kívül-belül
3. rész: 
Kuba – Hemingway nyomában
4. rész: Kuba - Santa Clara
 
Fotó:
Gubán Ica és Miklós

Utazunk

Kalandozás Kolumbiában – Medellín

2022.02.04. | Gubán Ica és Miklós
A Gubán házaspár elutazott Kolumbiába, és úti élményeiket folytatásokban küldik a Borsmenta olvasóinak. Az első részben Kolumbia második legnagyobb városát, Medellínt fedezzük fel velük…
Utazunk

Kalandozás Kolumbiában – Medellín és környéke

2022.02.06. | Gubán Ica és Miklós
A Gubán házaspár elutazott Kolumbiába, és úti élményeiket folytatásokban küldik a Borsmenta olvasóinak. A második részben folytatjuk Medellín felfedezését, de ki is mozdulunk a városból…
Utazunk

Kuba – egy másik világ

2024.02.28. | Gubán Ica és Miklós
Kubai kalandok 1. rész
Emlékeznek még a Gubán házaspárra? Ők azok, akik biciklivel megtették a Budapest–Róma távot. Ezúttal Kubába utaztak, és élményeiket egy 5 részes sorozatban mesélik el a Borsmenta olvasó…
Utazunk

Kuba – Havanna kívül-belül

2024.03.01. | Gubán Ica és Miklós
Kubai kalandok 2. rész
Havanna az ellentétek városa, és mindig közel van a legjobb szivarbolt. Kubai sorozatuk második részében a Gubán házaspár a fővárossal ismerkedik, és közelebbről is szemügyre vesz néhán…
Utazunk

Kuba – Hemingway nyomában

2024.03.08. | Gubán Ica és Miklós
Kubai kalandok 3. rész
Kubai sorozatunk 3. részében a Gubán házaspár városnéző körútra indul, majd belevetik magukat az éjszakába, hogy megnézzék, hol támasztotta a pultot a nagy kalandor, az irodalmi Nobel-d…
Utazunk

Kuba – Santa Clara

2024.03.11. | Gubán Ica és Miklós
Kubai kalandok 4. rész
Kubai sorozatunk 4. részében a Gubán házaspár elhagyja Havannát, és Santa Clara felfedezésére indul. Nem csak a város, az oda vezető út is érdekes…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (120) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)