Vissza

Puglia pár percben 3.

2016.05.17. | Szabó Edit
Észak Dél „ellen”
 
Baritól mehetünk északnak vagy délnek, a part mentén rengeteg vonzó kisváros vár felfedezésre. Mindenütt akad pár szép templom, minimum egy impozáns erődítmény, néhány kedves tér, és éhen-szomjan sem maradunk, az biztos.
 

Jó reggelt, Bari! Az előző esti „több mint kiadós” halvacsora után kezdjük egy jó kávéval, mielőtt vonatra vagy buszra szállnánk! Autóval még könnyebben felfedezhetnénk a vidéket, na de mit tegyen, aki nem tud – vagy vakáción nem szeretne – vezetni? Nem beszélve a fajlagos károsanyag-kibocsátásról (óvjuk a Földet!).
 
Vonat tehát. És ha már vonat, miért ne reggelizzünk az állomás előtti tér és a nagy korzó (Sparano) sarkán álló – hogy is kéne nevezni? –„helyen”? A sokszínű Bacio di Latte ugyanis több, mint egy kávézó. Gyümölcs- és zöldséglevek, saláták, szendvicsek és sütemények. A fal, a berendezés és a pult hófehér, és ez kiemeli a bőséges választék szín- és formagazdagságát: a szendvicsek, pék- és cukrászsütemények drappos-aranybarnás-feketés világát az egyik oldalon, a rengeteg zöldség- és gyümölcsféle harsogó zöldjét, sárgáját, pirosát a másikon (de ne feledkezzünk meg a kávé mélybarnájáról sem!). A több helyszínen működő Bacio di Latte kínálata nagyjából mindenütt azonos, de a belső kialakítás nagyon különböző. Itt például, az állomással szemközt a hátsó falon hatalmas „menetrend”: a tipikus kijelzőn az induló és az érkező szerelvények helyett a pultnál rendelhető ételek és italok nevei; az asztalok felett pedig a peronokról ismerős falikaros óra. A hófehér porcelántányér a klasszikus cukrászdák, kioszkok „elvivős” papírtálcájának nehézsúlyú imitációja. Kávé, sütemény, aztán indulás!
 
Mehetünk északnak vagy délnek, a part mentén rengeteg vonzó kisváros vár felfedezésre – nagyot tévedni lehetetlen: mindenütt akad pár szép templom, minimum egy impozáns erődítmény, néhány kedves tér, sok barátságos utca, és éhen-szomjan biztosan nem maradunk. Habár a legtöbb helyet a mohó turista egy-két óra alatt is „kipipálhatja” (és még egyszer: az autó csábítana is erre), talán nem érdemes túl rohanósra venni a tempót, és egymással elfedni az élményrétegeket, hisz akkor épp a mediterrán elengedettség örömére nem sikerül ráéreznünk. A soknál itt is több az elég. Akinek tehát csak pár nap adatik meg (ahogyan nekünk is), jobban teszi, ha eleve lemond a vágyott helyek egy részéről, és kiválaszt néhányat. Mi például a hétvégére megszavaztunk két városkát Baritól északra, kettőt pedig délre.
 
Északon a helyzet…
 
Ezúttal északnak indulunk.
 
Barletta talán a legtávolabbi kisváros, ahová Bariból érdemes egy rövid kirándulást tenni, ha nem az utazással akarjuk tölteni az időt. A szokásos – szinte „kötelező” – városszerkezet: az állomásról kilépve a nem túl szimpatikus „legújabbvároson” gyorsan áthaladva a tizenkilencedik-huszadik század fordulóját idéző, jó hangulatú, tágas „újváros” utcáit keresztezve megérkezünk az óvárosba – ami aztán egészen a tengerig húzódik. Barletta ősi központján némileg szokatlan módon hosszú, széles „főutca” vág keresztül – ennek mentén kanyarognak a kisebb utcák. Itt áll a Szent sír temploma, árkádsora előtt a nevéhez méltóan hatalmas Kolosszus-szoborral. Vasárnap van, az emberek tódulnak a templomba – vagy épp a templom mellé. Amíg a szülők feltehetőleg odabent hallgatják a prédikációt, egy csapat kisiskolás szó szerint a templom (oldal)kapujában rúgja a bőrt. Hagyománytisztelet és felszabadultság. Ugyanez a délies életöröm „csúcsra járatva”: egy óra múlva moccanni sem lehet a főutcán, a végében kiszélesedő téren és a monumentális tengerparti erőd parkjában: ránézésre körülbelül három barlettányi ember tódul ki a szabadba, hogy a napot, a sört, a kávét és a társaságot élvezze.
 
 
Traniról nyugodtan mondhatnánk, hogy épp olyan szép városka épp olyan hangulatos kikötő-öböllel, épp olyan jó kis éttermekkel, mint annyi másik ezen a szerencsés vidéken. És valóban: mindebben nem marad el megannyi versenytársa mögött. Csakhogy Trani mindezeken túl a régió (egész Itália?) egyik legimpozánsabb templomával is büszkélkedhet. A dóm szinte a tengerből nő ki egy kis földnyúlvány csücskén. Nyugalmat, kivételesen békés erőt sugall. Menedéknek, testi-lelki védpontnak tűnik, gazdag díszítés nem hivatott az áhítatot fokozni. A kívülről masszívan egyszerűnek látszó építmény kőfalait belül is csupaszon hagyták. Az oszlopok, síkok, szögletek és ívek, az ablakokon beeső fények és a dinamikusan mozduló árnyékok meghatározta térélmény és látványhatás fenséges. Az altemplom tiszta oszloperdeje is impozáns. A szerencsés turista épp a déli pihenő idejében érkezik, így nem jut be a zárt templomba, és a délutáni nyitásig alkalma nyílik kicsit sétálgatni a környező utcákban, beülni egy – még Olaszországhoz képest is – fantasztikus kávéra abba a tenyérnyi kávézóba, ahol a vécé falán egy réges-régi, magyar nyelvű Unicum-plakát virít.
 
A késő délutáni fényben a kikötő öblös sétányán indulunk az állomás felé, és rettentően sajnáljuk, hogy nincs a gyomrunkban hely egy igazi jó halételnek. Viszont elköszöntünkben még megállhatunk egy kicsit, és élvezhetjük, ahogyan egy ház tövében néhány pár önfeledten tangózik a földre állított lejátszóból megszólaló zenére. Ez is Itália.
 
Irány ismét Bari, maradt ott még nézni- és kóstolnivaló elég.

 

Kapcsolódó Borsmenta-írások:

http://www.borsmenta.hu/utazunk/puglia_par_percben_1

http://www.borsmenta.hu/eszunk/puglia_par_percben_2

http://www.borsmenta.hu/utazunk/puglia_par_percben_4


 
Fotó:
Szabó Edit -














 
Utazunk

Puglia pár percben 1.

2016.04.12. | Szabó Edit
Bari
Bari Reggeli fények, délutáni árnyékok, esti hangulatok, szagok és ízek, kisebb-nagyobb meglepetések: épp, amit várunk, ha rövid időre kiszakadunk az itthoni hétköznapokból.  
Eszünk

Puglia pár percben 2.

2016.04.19. | Szabó Edit
A poliptanya, ahol desszertet nem kértünk   Sokcsillagos élmény nem csillagászati áron. Vigyázat, a nyugalom megzavarására alkalmas tartalom!  
Utazunk

Puglia pár percben 4.

2016.05.24. | Szabó Edit
Lenn délen édes   Monopoli a megunhatatlan hangulatú „mediterránság” mintapéldája, de Polignano a Mare óvárosába is nehéz nem beleszeretni. Ott jártunkkor fürödni még nem igen akar…
Utazunk

Puskás Panni Szicíliában járt, és evett…

2022.01.12. | Puskás Panni
Puskás Panni, író, a Revizor kritikai portál újságírója 2021 nyarán egy hónapot Szicíliában töltött. Gasztronómiai élményeiről háromrészes sorozatban mesél a Borsmenta olvasóinak. Ez az…
Utazunk

Puskás Panni Szicíliában járt, és még többet evett…

2022.01.16. | Puskás Panni
Puskás Panni, író, a Revizor kritikai portál újságírója 2021 nyarán bejárta Szicíliát, és rengeteget evett – de azért volt néhány étel, amire nemet mondott. Íme a Borsmenta sorozatának…
Utazunk

Puskás Panni Szicíliában járt, és nemcsak evett, ivott is…

2022.01.20. | Puskás Panni
Puskás Panni író, a Revizor kritikai portál újságírója 2021 nyarán bejárta Szicíliát, megkóstolta a helyi ételeket, rengeteg édességet evett, az estéket pedig a bárok teraszain töltötte…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (5) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (44) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (290) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (236) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (7) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (112) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (30) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (119) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (5) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (5) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (155) ipacs szabó istván (4) iszunk (14) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (21) laposa birtok (5) leves (29) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (16) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (33) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (96) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (274) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (21) sör (46) sós (110) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (241) tokaj (155) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (45) török (40) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (84) utazási tippek (45) utazunk (47) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)