Taskent, Almati, Biskek

2022.10.03. | Vargha Márk
„Üzbegisztán, Kazahsztán, na és aztán, hát aztán!” – mondogattuk óvodás korunkban, és nem is nagyon tudtunk többet ezekről az országokról. Vargha Márk nyáron az üzbég, a kazah és a kirgiz fővárosban járt, és sok mindenen elcsodálkozott…


Amikor nyár elején többeknek elmondtam, hogy nyár végén bő egyhetes hivatalos útra Közép-Ázsiába indulok, a barátaim nem tudták hová tenni magukban ezt a régiót, és bevallom, én sem tudtam, hogy milyen fokú kultúrsokk vár rám. Most már tudom, és meg is osztom a Borsmenta olvasóival.

Almati, ortodox templom - borsmenta.hu
Ortodox templom Almatiban

Meglehet, Közép-Ázsia még mindig nem tartozik a legfontosabb Európán kívüli turisztikai célterületek közé, de éppen ezért izgalmas. Pálmafákra, tengerre, intenzív fűszerezésre itt ne számítsunk, felfedeznivaló azonban bőven akad úgy is, ha csak kevés időnk van, és a legkevésbé izgalmas három nagyvárosba látogatunk el, ahogy én is tettem. Rengeteg jó és bizarr élményben volt részem (utóbbiak majd a következő részben) és igen, ha nem is beszélt mindenki angolul, ahogy mondani szokás, kézzel-lábbal, no meg orosz szótöredékekkel sikerült megértetnem magam mindenkivel. Ugyanakkor nem feledhetjük: a volt Szovjetunió területén jártam, ahol a pártfőtitkárokból Üzbegisztánban és Kazahsztánban autokraták lettek, akiknek újabb és újabb autokraták az utódaik, Kirgizisztán pedig a térség egyetlen demokráciája, ahol ugyanakkor évtizedenként akár többször is kitör a forradalom. Az államok berendezkedése meghatározta a beszédtémákat, ugyanakkor az ottlét élvezetéből szinte semmit sem vont le, nem beszélve arról, hogy sötétben is teljes biztonsággal mertem közlekedni mindenhol.


Három hasonló és különböző város

Üzbegisztán fővárosában, Taskentben kezdtem, ahová isztambuli átszállással repültem. Innen a kazahsztáni nagyvárosba, Almatiba vitt egy repülőgép, majd a kirgiz fővárosban, Biskekben landoltam, ahonnan 13 hosszú és gyötrelmes óra után értem vissza Budapestre, ismét Isztambulon át.

Almati repülőtere - borsmenta.hu
Almati repülőtere

A taskenti repülőtéren a beléptetés, a pénzváltás és a SIM kártya megvásárlása után az ember csomagja az ott elhelyezett gázpalack miatt nem fér a taxi csomagtartójába. Miután kihajtunk az itt jellemző kétszer négy sávos utak egyikére, feltűnőek a dús lombú fák, a tökéletesen gondozott gyep, a hézagmentes térkövezés. Egyfajta időutazás ez szocialista és kortárs épületek között. Korábbi építményt nem érdemes keresnünk, hiszen 1966-ban egy földrengés romba döntötte a várost. 20-ból 19 autó fehér, középkategóriás és kicsit sem piszkos (!) Chevrolet. Az autómosás, akárcsak a gyeplocsolás itt nemzeti sport, a közlekedés kaotikus, a sávok tájékoztató jellegűek, a zebráknál az autósok rövid dudaszóval jelzik a mögöttük haladóknak, miért lassítottak le. A nagymértékű motorizáció rossz levegőminőséget hoz magával, egyébiránt a város élhető, a szálloda ablakából pedig különösen zöldnek tetszik a szmogfelhő alatt.

Almati Taskenthez hasonlóan fejlett és szmogos, de európaibbnak tetszik a karaktere és változatosabbnak látszik az építészete. Klasszikus belváros/óváros itt sincs, egy ortodox templom a legfőbb látnivaló egy park közepén. Viszont hetekbe telne az összes nyugati jellegű éttermet és bárt mind kipróbálni, a választék egész egyszerűen fantasztikus. Konferenciát tartani és utána a résztvevőkkel hajnalig mulatni – nehezen lehetne jobb helyet ajánlani Almatinál erre a célra. Kétségtelen előnye továbbá az üzbég metropoliszhoz képest a kazahnak, hogy festői környezetben fekszik: a Tien-San 6 ezer méternél is magasabb csúcsai már a repülőtéri útról látszanak. A sztrádán suhanva sokadszorra szégyenkeznünk kell magunkban a Ferihegyi gyorsforgalmi miatt: nem csupán tükörsima a burkolata, hanem több ezer tő, a villanyoszlopokra rögzített ládákban nyíló és öntözött muskátli kísér a városba. 

Almati látképe - borsmenta.hu
Almati látképe

Biskek volt az igazi kultúrsokk: itt a taxis a hiéna kategóriába csúszott, a rendes ár dupláját fizettem, az útburkolatra ugyan panasz nem lehetett itt sem, de látszott a szegénység: muskátlis villanyoszlopok helyett bádogviskók, gondozatlan zöldterületek, por. A szmog minden eddiginél sűrűbb volt, a város elrendezése szélsőségesen koncepciótlannak tűnt. A sofőr alig találta meg a szállodát, plusz fél órát kóvályogtunk, volt idő nézelődni és borzongani. A szálloda ablakából a naplemente narancs csíkját befátyolozó füst látványa azt sejtette, hogy valamiféle disztópia szereplője lettem. Enni, inni, szórakozni, vásárolni, azaz élni azonban itt is lehet, sőt… Már másnap reggel a Manasz, az eposzi hős lovas szobra által meghatározott főtéren sétálva jobb lett a hangulatom, több gondozottabb parkba is betévedtem, rengeteg szobrot szemrevételeztem (annyi volt, mint a gomba). Mire megéheztem, már késésben voltam, ezért örültem a jó cappuccinónak és a valamiért itt kifejezetten népszerű nyugati gyorsételnek, az olaszkolbászos pizzaszeletnek.


Enni Közép-Ázsiában

Szóval, mint említettem, itt mindent lehet. Aki kellőképpen kalandvágyó, de szereti a biztonságot és legfőképpen: bírja a magyar diaszpóra teljes hiányát, bátran ki is költözhet, akár évekre. A helyiek – a kerekszemű, leginkább a törökökre hasonlító, mezőgazdász üzbégek, az ovális arcú, vágott szemű nomád kazahok és a kerek arcú, még vágottabb szemű nomád kirgizek – nem csak tudják, kik vagyunk mi, magyarok, hanem a vélt rokonság okán igazán pozitívan állnak hozzánk.

Taskenti kenyerek - borsmenta.hu
Taskenti kenyerek

Ami az ételeket illeti, azok nagyon hasonlók az egész régióban. Leszámítva azt, hogy a magyar gyomornak talán nem elég bátor a fűszerezés (ezt nagy bólogatások közepette állapítottuk meg közösen egy koreai lánnyal, aki minden nap kimcsivel álmodik), kifejezetten jókat lehet enni. Samsa (töltött batyu), manti (derelye), remek levesek, saláták, nyársak és persze a plov (rizses hús), utóbbi egyfajta közös nevezőként a magyar–szerb határtól a kirgiz–kínai határig, vagy talán még azon is túl. De a legjobb éttermekben, mint a taskenti Caravan vagy a biskeki Pispek, van pár nyugati fogás is, például jó szaftosra készített bolognai tagliatelle. Elképesztően jók a kovászolt savanyúságok a paradicsomtól a patisszonig, az üzbég sárgadinnye pedig mennyei, mézédes, és nem fogható a magyarhoz (sem). A gyümölcsök és a zöldségek általában is nagyon jó minőségűek, szóval, ha valaki ódzkodna a húsoktól (ne tegye, mert jó éttermekben kizárt az ételmérgezés), akkor egy hétig biztosan elél itt rajtuk.

Inni Közép-Ázsiában


Biskeki kvaszárusnő

Taskentben és Almatiban kifejezetten selymes vodkával kísértem az étkezésekhez fogyasztott helyi söröket, Biskekben viszont mart az ital, így csak fertőtlenítési céllal gurult le a torkomon. Kultúrája van a koktéloknak, de Almatiban szép számban láttam borbárokat is. Almati élelmiszerüzleteiben, ahol egyébként megdöbbentő az árubőség, a legolcsóbbak a legközelebbről érkező grúz borok, de Bordeaux-tól Kamptalig válogathatunk. Ha a lehető legkellemesebb környezetben szeretnénk italt fogyasztani, a posztszovjet térség Magyarországon sajnos ismeretlen intézményeit válasszuk: a tágas bárokat. Felejthetetlen élmény Almati központjában a fekete falú, de trófeákkal, késő reneszánsz portrék replikáival, arany jón oszlopfővel feldobott enteriőrű Tangiers Lounge fekete bőrkanapéin órákig vízipipázni, és nem gondolni semmire – vagy éppen mindenre. Vékony magyar pénztárcával kevés helyen érezhetjük ennyire uraknak magunkat a világban…

Taskenti étterem - borsmenta.hu
Étterem Taskentben

(folytatjuk)
 
Fotó:
Vargha Márk

Utazunk

Puskás Panni Szicíliában járt, és evett…

2022.01.12. | Puskás Panni
Puskás Panni, író, a Revizor kritikai portál újságírója 2021 nyarán egy hónapot Szicíliában töltött. Gasztronómiai élményeiről háromrészes sorozatban mesél a Borsmenta olvasóinak. Ez az…
Utazunk

Ahol a madár se… 1. rész

2022.06.03. | Vargha Márk
Felvidéki bányavárosok
Vannak csodás helyek a világban, amelyek valamiért kívül esnek a magyar turisták többségének radarján. Vargha Márk minisorozatában ezeket térképezzük fel. Jöjjenek elsőként a felvidéki…
Utazunk

Ahol a madár se… 2. rész

2022.06.13. | Vargha Márk
Ó-Zéland
Vannak csodás helyek a világban, amelyek valamiért kívül esnek a magyar turisták többségének radarján. Vargha Márk minisorozatának második részében Hollandia délnyugati csücskében időzü…
Utazunk

Ahol a madár se… 3. rész

2022.06.28. | Vargha Márk
Moldova
„Nincs ott semmi különös, mégis visszamennék” – írja Moldováról a cikk szerzője, Vargha Márk, aki azért bolyongott a Cricova borászat 120 kilométeres pincerendszerében, és nem ez volt a…
Utazunk

Ahol a madár se… 4. rész

2022.07.07. | Vargha Márk
Észak-Mezopotámia
Sorozatunk befejező részében kilépünk Európából, és Törökországba utazunk. Vargha Márk Észak-Mezopotámia csodálatos településeit, a „mesés Kelet” városait fedezi fel nekünk…
Utazunk

Öt jó dolog New Yorkban

2022.09.16. | Vargha Márk
A város, amely sosem alszik. Vargha Márk kollégánk nyáron New Yorkban töltött egy hetet, és felfedezett nekünk néhány izgalmas helyet. Íme 5 tipp annak, aki ellátogat a Nagy Almába…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (5) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (8) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (113) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (30) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (120) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (5) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (21) laposa birtok (5) leves (29) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (16) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (33) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (96) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (275) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (51) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (21) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (53) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (242) tokaj (155) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (45) török (41) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (84) utazási tippek (46) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (99) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (10) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)