2021.06.21. | Borsmenta
A magyar borstílusokat jól reprezentáló 18 tételes kóstolósort mutattak be Vilniusban, az Agrármarketing Centrum (AMC) által szervezett borpiaci üzletfejlesztési eseményen…
Bikavér, leányka, egri csillag, tokaji aszú… A Magyarország vilniusi nagykövetségével együttműködésben megvalósult, nemzetközi márkaépítést támogató Hungarian Wine Business Program ötödik rendezvényén a tradicionális magyar fajtákból készült borokat kedvelték leginkább a borászati szakemberek, de a kóstolósor minden tételének akadtak rajongói.
Az utazási korlátozások miatt hibrid formában megszervezett rendezvényen a mesterkurzus résztvevői már személyesen jelen lehettek, a magyar borászatok képviselői pedig online mutatták be pincészetüket. A kóstolón Bükk, Eger, Pannonhalma, Sopron, Szekszárd, Tokaj és Villány borai mutatkoztak be a litván importőröknek, disztribútoroknak, sommelier-knek és szakújságíróknak. A szakmai közönség 18 boron keresztül szerezhetett személyes betekintést a magyar borvidékek változatos kínálatába.
„A litván piac nyitott az újdonságokra, Magyarország pedig sok egyedi, helyi szőlőfajtával és jó ár-érték arányú borokkal rendelkezik. Több magyar borvidéknek is nagyszerű természeti adottságai és komoly múltja van. Nemzetközi szemmel nézve emellett erősségének számítanak az olyan divatos szőlőfajták is, mint például a cabernet franc, de az ország nyertese lehet a szerte a világon hódító, pezsgő iránti kereslet növekedésének is, melynek kapcsán Somló és Tokaj nevét is jegyezni kell” – nyilatkozta az eseményhez tartozó mesterkurzus egyik előadója, dr. Arūnas Starkus. A szakember, aki a Vyno žurnalas bormagazin főszerkesztője, a Litván Sommelier Iskola alapítója és több kiemelkedő boros rendezvény szervezője, hozzátette: „Magyarország sok értékkel rendelkezik, személyesen és szakmailag is abban bízom, hogy az ország egyedi édes borainak kvalitásaira több litván sommelier is felfigyelt, és ennek eredményével majd a borlapokon találkozhatunk.”
A Hungarian Wine Business Program 2020 őszén indult, a világjárvány miatt online előadások, tárgyalások megszervezésével. Az eddigi tapasztalatok alapján Németországban, Csehországban, Finnországban és Oroszországban a résztvevők nem csak jelentős érdeklődést mutattak a magyar borok iránt, de közvetlen kapcsolat is kialakult a disztribútorok és a borászatok között, sőt egy-egy nagyobb megrendelést is befutott. Az is jó hír, hogy az első csehországi bemutató résztvevői már javában szervezik a következő, sommelier-knek szóló eseményt.
Fotó:
Agrármarketing Centrum