2021.06.07. | Borsmenta
Tudtátok, hogy az Y generációnak saját bora is van? Szinkronban az élet újraindulásával a Villányi borvidék közösségi bisztróborának legújabb évjárata is készen áll, hogy meghódítsa a könnyedebb hangulatú vörösek kedvelőit…
A Covid-19 ugyan nem kímélte a márkát, ahogyan a HORECA-szektort sem: a bisztrókba, éttermekbe, romkocsmákba szánt vörösbor majdnem egy teljes évre karanténba került. Szinkronban az élet újraindulásával a közösségi bisztróbor, a REDy legújabb évjárata is elindult, hogy meghódítsa a könnyedebb hangvételű vörösek kedvelőit.
Na de mi is az a REDy?
A Villányi borvidék 4 évvel ezelőtt hívta életre a REDy-t. A közösségi összefogás jegyében, a piaci trendekhez igazodva a termelők elhatározták, hogy egy olyan bort kívánnak megalkotni, amely a borvidék könnyed, mosolygós arcát mutatja meg a borkedvelő közönségnek. A REDy a Villányi borvidék „Y” generációs közösségi bisztróbora, amely nem csak könnyed, de gyümölcsös, fiatalos, bulis, vagány és izgalmas is egyben. A REDy egy portugieseralapú házasítás, amelyben megjelenhetnek egyéb más, Villányban honos fajták is. A portugieser aránya 51-66 %, a hazai fajtáké (blauburger, kadarka, kékfrankos és zweigelt) 20-49%, míg a nemzetközi fajták aránya 0-14% lehet.
A cél minden esetben egy illatában piros és fekete bogyós gyümölcsös, enyhe hordóhasználattal megtámogatott, fűszeres, lendületes, fiatalos bor. A borokat megjelenés előtt külön eredetvédelmi bizottság minősíti – akárcsak a cabernet franc-okat. Aki megkapja a minősítést, használhatja a nevet és az egységes arculatot.
A negyedik évjárat
Így, hogy ma már a 4. életévét tapossa, korántsem mondható újszülöttnek a Villányi borvidék „legkisebb gyermeke”. Az idősebb testvér, a nagy testű Villányi Franc, a borvidék zászlóshajója már nyolcéves lesz idén, hiszen ezt a minősítést először a 2014-ben szüretelt szőlőből származó borokra lehetett kérni. A Franc, a borvidék ékköve classicus, premium és super premium kategóriában nem csak itthon, de külföldön is egyre népszerűbb: visszatérő vendég a ProWeinon, nemrég járt Lengyelországban, és a svájci borkedvelők is hamarosan hozzájuthatnak egy webshopnak köszönhetően. „Villány két arca”-ként tökéletesen egészítik ki egymást a REDy-vel a hazai rendezvények standjain, a könnyed, gyümölcsös és az érett, hordós borokat egyaránt kedvelők nagy örömére.
Nem csak a 20 éveseké a világ, ahogy a REDy se csak és kizárólag az Y generációt célozza meg. Ez a bor mindenkié, aki szeretne egy kis fiatalos vidámságot csempészni a dolgos hétköznapokba, vagy egy könnyed, minőségi vöröset keres a hétvégi kerti partihoz.
Évről évre csiszolódik a stílus, köszönhetően a közös kóstolásoknak, ahol a termelők egymást segítik véleményükkel a finomhangolásban. A 4. széria is igazi élménnyel kecsegtet, főleg ha az egész sort egyben végig tudja kóstolni az ember egy-egy rendezvény alkalmával, és erre ezen a nyáron már lehetőség is lesz.
Idén is teljes mellszélességgel a borok mögött állnak az alkotóik:
- Teleki Villány (Csányi Pincészet)
- Gere Tamás & Zsolt Pincészete
- Günzer Tamás Pincészete
- Hárságyi Pince
- Maczkó Róbert Pincészete
- Mokos Pincészet
- Vinatus Pince
- Weimert Pincészet
A Villányi borvidék termelői izgatottan várják a koccintani vágyókat a Győri Bornapokon vagy a Szegedi Borfesztiválon, a Fishing on Orfűn vagy a Gourmet Fesztiválon, de Villány tárt karokkal vár minden vendéget a Rozé vagy majd kicsit később a Vörösbor Fesztivál alkalmával is, és természetesen az év minden napján, hiszen a Villányi borvidék ma már igazi négyévszakos desztináció!
Fotó:
Villányi borvidék