2024.09.26. | Dr. Kaibinger Tamás
Véget ér egy évig tartó utazásunk az Unger Bormanufaktúra és a természetes borok világában. Bornaplója 24., befejező részében dr. Kaibinger Tamás elbúcsúzik az olvasóktól, de a borai által továbbra is velünk marad…



Úton a teljesség felé

A természet körforgása a szőlőben lassan véget ér: úton a teljesedés felé. Járjuk a szőlőt, kóstolunk, beszélgetünk. Minden szőlőfürt külön univerzum, minden szőlőszem egy bolygó. Mint a szorgalmas csillagászok, akik éjjelente a távcső mellett állnak, és magányosan kémlelik távoli galaxisok titkait, úgy kémleljük mi a bor titkát, amely minden szőlőszemben ott rejlik. Kóstoljuk a szemeket, darabokra szedjük és újra összerakjuk azokat, miközben nem érdekelnek a részletek, csak a harmóniát keressük, a teljességet, és hagyjuk, hogy a harmónia megtaláljon minket. A szőlőszemek beszélnek hozzánk. Elképzeljük, milyen bor születik majd belőlük. Mesélnek nekünk a tavaszról, a forró nyárról és erről a furcsa őszről, az üdítő és áztató esőkről, az aszályról, a kövekről és a madarakról, amelyek között eddig éltek, az erdő és a virágok illatáról, a hegyikristály csendes magányáról és a traktor zúgásáról.

Eljött a búcsú ideje - Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 24. rész

A vihar és az eső elvonult. A szőlő jól van. Vártunk néhány napot, hagytuk, hogy újra magára találjon minden ültetvény. Miután többször bejártuk az Ördögárkot, a Csúcsi magasan fekvő sorait és a Kálvária-hegyen lévő ültetvényt, a Fiatal Kálvária esetében éreztük azt, hogy eljött az idő. Előbb szerettünk volna szüretelni, mint tavaly. Idén vajon mit jelent az előbb? Nem tudom. De úgy éreztük, hogy ez a szőlő elérte a potenciálja határát, és nem élvezné már a hideg éjszakákat és a hűvös napokat, amelyek jönnek. Az Ördögnek és a Csúcsinak pedig éppen az kell, hogy kiteljesedjen. 

Közben a pince mélyén különböző tételek erjednek és lassan kiforrnak. Hamarosan préselni kell a narancsbort, palackozni a Pét-Natot, feltárni az egész fürtöt a 10 napja szüretelt Szultánban, hogy szárazra erjedjen, és préselni tudjuk.


Úton a természetes borok felé

Eljött a búcsú ideje - Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 24. rész

Remélem, el tudtam nektek mesélni az elmúlt évben, hogy mit jelent nekünk a természetes bor, ami él, a szőlő, ami nincs egyedül a hegyen, hanem sok más növénnyel él és működik együtt, és megismertétek a Kőszegi-hegy titkait, megszerettétek az ezerarcú kékfrankost, amiből egyedi terroirborok készülnek nálunk. Örülök, hogy elkísértetek minket ezen az úton!

Befejezés

Izgalmas utazás volt az elmúlt egy év, és jó lesz visszanézni majd az írásokat, ha 2023-2024-re gondolok. Az írás kicsit lelassított és gondolkodásra késztetett a szőlőről, a borokról és azokról az élményekről, amelyek értek. Jó volt kicsit megállni, kilépni a jövőből, ahol általában járok, és megérkezni a jelenbe, majd visszanézni, mi is történt az elmúlt két hétben. Aztán vissza a jövőbe.

A Borsmenta hasábjain a bornapló stafétáját örömmel adom át Zsirai Katának, akinek a történetét régóta követem. Öröm lesz olvasni majd az írásait!

Eljött a búcsú ideje - Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 24. rész    

Ezek történtek az elmúlt két hétben. Ha érdekel Titeket, hogy alakul a sorsunk, kövessétek az Unger Bormanufaktúra Insta-oldalát, ahol néha képek segítségével, néha szavakkal mesélünk.
 
:
Fotó:
Unger Bormanufaktúra

Vendégoldal

Képek és gondolatok

2024.05.28. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 18. rész
Van, hogy az ember olyan gondolatokat fogalmaz meg, amelyek mások számára is hasznosak, inspirálóak lehetnek. Dr. Kaibinger Tamás bornaplójának 18. részében tíz ilyen gondolat következi…
Vendégoldal

Együtt kóstolni sokkal jobb!

2024.06.11. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 19. rész
Mi a jó a biodinamikus gazdálkodásban, mitől szép egy dűlőtúra, miért izgalmas egy bor? Egyebek között erről mesél dr. Kaibinger Tamás bornaplója 19. részében, és végül még az is kiderü…
Vendégoldal

A napfény íze

2024.06.25. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 20. rész
Csonkázzunk vagy ne? Hogyan járja át jobban a bogyót a napfény íze? Ezekre a kérdésekre keressük a választ dr. Kaibinger Tamás bornaplójának 20. részében, aztán zarándokútra indulunk Má…
Vendégoldal

Csak előre nézünk

2024.07.09. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 21. rész
Támad a peronoszpóra, a birtokon újabb döntéseket kell hozni, de szerencsére egy laza párizsi hétvége feledteti egy időre a kihívásokat. Francia gasztronómiai és boros élményekről is me…
Vendégoldal

Egyre jobbak a kőszegi borok!

2024.07.23. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 22. rész
Perzselő hőség, koccintás Szent Donátus napján, költészet a szőlőben, nyitott pincék, nyitott emberek – ezen gondolatok köré szerveződik dr. Kaibinger Tamás bornaplójának 22. része… &nb…
Vendégoldal

Fülledt erotika

2024.09.13. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 23. rész
Kőszegre is korán beköszöntött a szüret, van munka bőven, de azért most is kinyílt egy izgalmas bor Demeter Zoltántól, és a Drop Shop kóstolója is hozott maradandó élményeket. Erről mes…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (125) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)