A mozzarella Olaszországból indult hódító útjára, és ma már a világ minden pontján kedvelt alapanyag. De vajon jól ismerjük? Íme 7 tény, amit lehet, hogy eddig nem tudtál róla…
- Honnan ered a mozzarella elnevezés?
A mozzarella szó az olasz „mozzare”, vagyis vágás szóból ered, utalva arra, hogy készítésekor vékonyra szelt sajtszalagokat gyúrnak össze. A krónikák szerint ezt a szót először Bartolomeo Scappi, a pápa főszakácsa használta 1570-ben, de már a 12. században is kínálták „mozza”-nak nevezett friss sajttal a zarándokokat a Campania tartománybeli Capua monostorában.
- Hogyan készül?
A mozzarella hivatalosan a hevített, gyúrt, ún. pasta filata sajtok közé tartozik. A pasztőrözött tejet 34-36 fokra melegítik, hozzáadják a baktériumkultúrát és az enzimeket, amelyek rövid idő alatt megalvasztják. Az összeállt alvadékot késekkel apróra szabdalják, majd a savót leválasztják – és ezzel el is készült a gomolya, a mozzarella alapanyaga. Ezt a gyúró-szálazó gép 85 fokos vízben dagasztja, sóoldatban lehűl, majd formázóhenger alakítja a megfelelő méretűre és formájúra a darabokat. Csomagoláskor a sajt rugalmas, szálas jellegének megőrzése érdekében a zacskóba vizet is kell tenni.
- Hol és miből készül a „mozzarella di buffala campana”?
Az eredetvédett „mozzarella di buffala campana” csak Olaszország déli-középső részén, és kizárólag bivalytejből készülhet.
- Mennyi idő alatt készül el ez a sajtféleség?
A mozzarella valóban gyorsan elkészíthető: a reggel az üzembe érkező tej délutánra már fogyasztásra alkalmas sajttá áll össze. Voltaképpen ezt használja ki az egyik olasz hajóstársaság is, tengerjárói fedélzetén ugyanis a konyhában maguk állítják elő a felszolgált mozzarellákat.
- Mire használható fel a kicsapódó tejsavó?
Egy kiló mozzarella készítéséhez 10 liter tejre van szükség. Azonban a készítésekor kicsapódó tejsavó sem vész kárba: újrahevítve és leszűrve ebből nyerhető ki a ricotta. Kiváló fehérje- és kalciumforrás, amelyet nem érlelnek és nem is ízesítenek, tartósítószert nem tartalmaz, épp ezért kiválóan tud idomulni voltaképpen bármilyen alapanyaghoz.
- Milyen ételekhez használható fel?
Legelterjedtebb felhasználási módja a pizza, és persze a bazsalikommal-paradicsommal összekombinált caprese saláta. Sokoldalúságának köszönhetően azonban jól mutat levesbetétként, húsok és zöldségek kísérőjeként. Lágy íze számos fűszerrel párosítható, sósan és édesen egyaránt.
- Hol találunk jól használható receptgyűjteményt?
A Szarvasi Mozzarella több mint 25 éve gyártja a kedvelt olasz sajtfajtákat. Naponta közel 100 ezer liter tej érkezik az üzemükbe, amelyből a mozzarellák számos változata mellett mascarpone és ricotta is készül. A cég azonban a kedvelt alapanyagok felhasználásához is segítséget nyújt kezdő és haladó otthoni szakácsoknak.
Weboldalán komoly receptgyűjtemény mutatja be a mozzarella és egyéb friss sajtok változatos felhasználási módjait, a reggelitől a vacsoráig, az előételektől a desszertekig terjedő kínálatban.
Ráadásként pedig álljon itt a caprese receptje:
Caprese, vagyis mozzarella paradicsommal. Olasz klasszikus, amit jobb helyeken bivalymozzarellával készítenek, de azért ne essünk kétségbe, a tehéntejes változat is tökéletesen megfelelő. Viszont a friss bazsalikomból ne engedjünk, az adja a fogás lelkét. Pár perc alatt elkészül, remek előétel, de egy pohár hozzá illő borral akár ízletes, gyors ebéd is válhat belőle.
Hozzávalók 2 személyre:
- 1 csomag mozzarella
- 3 nagyobb paradicsom
- 1 marék friss bazsalikomlevél
- 4 evőkanál olívaolaj
- só, bors ízlés szerint
- 3-4 friss salátalevél (elhagyható) és pirítós a tálaláshoz
Elkészítés:
- A paradicsomot megmossuk, a mozzarellát lecsöpögtetjük, és mindkettőt kb. 3 mm vastag karikákra vágjuk.
- A salátaleveleket megmossuk, durvára tépkedjük, és elhelyezzük egy tányér alján.
- A paradicsomkarikákat a salátaágyra terítjük, megsózzuk és megborsozzuk őket.
- A mozzarellakorongokat a paradicsomkarikákra helyezzük, aztán az egészet meglocsoljuk olívaolajjal.
- A friss bazsalikomleveleket pazarul az ételre szórjuk, aztán jöhet még egy kis frissen őrölt bors.
- Friss pirítóssal kínáljuk.
Fotó:
Szarvasi Mozzarella