2023.08.04. | Klich Zsuzsa
Az áfonyalekvár zseniális találmány. Édes, egészséges és sokoldalúan felhasználható a konyhában. Az elkészítése nem ördöngösség, és nem kell mellette órákig állni, míg elkészül. Íme a recept…
A hangafélék családjába tartozó áfonya mifelénk sajnos nem igazán terem, de a nyári időszakban szerencsére könnyű rábukkanni a piacon. Legyen az kék, piros vagy fekete, sokoldalúan felhasználható a konyhában, finom és egészséges. Tele van K- és C-vitaminnal, elősegíti a bélrendszer hatékony működését, és a szervezetünk fontos rostokhoz jut általa. Nagyon magas az antioxidáns-tartalma, nagy a tápértéke, véd a betegségektől, és állítólag még a látásunkat is élesíti.
Már régóta szemeztünk, de a boltok polcain sorakozó, műanyag dobozba csomagolt, kissé bánatos áfonyákat nem volt kedvem megvásárolni. Éreztem, hogy eljön majd az én időm. És így is lett. A piacon egy kedves, csupa gyűrt arcú bácsi árulta, hatalmas rekeszekből, kimérve. Elő is kaptam a saját dobozaimat, és hazavittem egy jó adagot az édes, gyönyörű, mélylila erdélyi fekete áfonyából.
Azonnal tettem egy marékkal a délutáni turmixomba. Mennyei! Másnap reggel a joghurtomat dobtam fel vele, aztán egy részét gondosan megmostam, egy konyharuhán megszárítottam, és kis dobozokba zárva lefagyasztottam, jó lesz későbbre. A többiből pedig lekvár készült.
Hozzávalók:
- 1 kg fekete áfonya
- 30-40 dkg kristálycukor (attól függ, hogy mennyire édes az áfonya)
- 1 citrom
Elkészítése:
1. Az áfonyát szűrőbe tesszük, jól megmossuk, lecsepegtetjük.
2. Egy nagyobb lábosba öntjük, rászórjuk a cukrot, fél napot állni hagyjuk.
3. Felforraljuk, aztán kis lángon rotyogtatjuk egy bő órát. Időnként megkeverjük.
4. Amikor megfelelőnek találjuk az állagát, óvatosan kóstoljuk meg. Ha túlságosan édes, csavarjunk egy kevés citromot bele. Ha jó az íz és jó az állag is (az üvegben még picit sűrűsödik), el is készült.
5. A lekvárt tiszta, csírátlanított üvegekbe töltjük. Szórhatunk a tetejére kevés tartósítószert is, én nem szoktam, mert csak néhány üveggel készítek, és az garantáltan elfogy pár hét alatt, addig pedig biztosan eláll. Az üvegeket szorosan lezárjuk, fejtetőre állítjuk és dunsztban hagyjuk kihűlni.
Ebből a mennyiségből nagyjából 5 kicsi üvegre való lesz.
Kínálhatjuk reggelire a vajas kenyér mellé, mehet turmixba, süteménybe, de puha sajtok, sültek kiegészítőjeként is megállja a helyét.
Fotó:
Klich Zsuzsa