Vissza
Arab köfte - fellâh köftesi
2025.02.06. | Nagyillés János
A Török örömök sorozat 56. részében ismét egy vegetáriánus fogást ajánl a figyelmünkbe Nagyillés János. Az arab köfte – török nevén fellâh köftesi – ráadásul a pénztárcát is kíméli, olcsó és kiadós…
Ha csak két pohár bulgurunk meg egy pohár daránk van, és jól kell lakatnunk tíz-tizenkét embert, készítsük el ezt a köftét (golyó, gombóc)! Magyarul „török bulgurgolyók” néven ismeri, aki ismeri, de nem igazán elterjedt.Teljesen vegetáriánus, magas kalória- és kalciumtartalmú, laktató, húsmentes, több török régióban is készített, de eredetileg valószínűleg Adanára jellemző egytálétel. A fellâh szó egyiptomi parasztot jelent – az oszmán korban a Mersin és Adana vidékén élő arab földműveseket nevezték fellâhnak, talán ez az oka, hogy másképpen arab köftének, sőt fokhagymás köftének is hívják.
A recept igen egyszerű, csak a köftekészítés kissé időigényes, ha egyedül állunk neki.
.jpg)
Hozzávalók:
a köftéhez:
- 4 dl apró szemű (köftelik) bulgur
- 2 dl búzadara
- 3 evőkanál liszt
- 1 evőkanál török paradicsom-salça vagy sűrű magyar paradicsompüré
- 1 evőkanál török paprika-salça vagy piros arany (ha piros aranyat használunk, ne feledkezzünk meg a sótartalmáról)
- 1 teáskanál só
- fél-1 pohár víz az összegyúráskor
- 1 tojás
- 1 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál citromlé
- 1,5 dl olívaolaj
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál török paprika-salça vagy magyar piros arany (a sótartalomról ismét nem elfeledkezve)
- 4 kisebb paradicsom meghámozva, nagy lyukú reszelőn lereszelve
- 1-2 csokor petrezselyem, finomra vágva
- só
.jpg)
Elkészítése:
1. Két vizespohár apró szemű bulgurt (török üzletekben köftelik bulgur néven kapható – kávédarálón kuszkuszállagúra darált normál bulgurral helyettesíthető) leöntünk kétszer annyi, vagyis 8 deci forró vízzel.
.jpg)
2. Lefedve állni hagyjuk 10 percig, majd hozzátesszük a búzadarát, a lisztet, a sűrű paradicsompürét és a paprika-salçát – vagy a magyar piros aranyat.
.jpg)
3. Sózzuk és homogénre gyúrjuk, de közben még fél-1 pohár vizet is adunk hozzá, hogy a szemek összetapadjanak. A végén ráütjük a tojást, hozzáadjuk a római köményt, és ezzel újra összegyúrjuk.
.jpg)
4. A masszából nagy cseresznyeszemnyi golyókat készítünk, a közepüket a kisujjunk hegyével benyomjuk. Ebből a mennyiségből körülbelül 150 apró köftét készítünk.
.jpg)
5. Közben a citromlével és némi sóval egy nagy tálban vizet forralunk, a golyókat a forró vízbe öntjük, és az újraforrástól számítva körülbelül 5 percig főzzük. Akkor van kész, amikor a köfték a vízben már lebegni kezdenek. Ekkor a tésztához hasonlóan leszűrjük.
.jpg)
6. A szószt érdemes előre elkészíteni. Az olívaolajban megfuttatjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a török paprika-salçát vagy a magyar piros aranyat, valamint a lereszelt paradicsomot. (Mivel a téli paradicsomok meglehetősen ízetlenek, én ezt most konzerv paradicsompürével helyettesítettem.) A végén sok apróra vágott petrezselymet adunk hozzá, és a forrón a leszűrt köftét az így elkészített szószba forgatjuk.
Forrón tálaljuk.
.jpg)
Megjegyzés: İzmirben fokhagymás joghurtot és némi paprikás olvasztott vajat is tesznek a tetejére, én így készítettem, mert így még finomabb, de enélkül is tálalható.
Török örömök 55. rész: A nagyvezír levese – hidiv çorbası
Fotó:
Nagyillés János