Vissza

Arab köfte - fellâh köftesi

2025.02.06. | Nagyillés János
A Török örömök sorozat 56. részében ismét egy vegetáriánus fogást ajánl a figyelmünkbe Nagyillés János. Az arab köfte – török nevén fellâh köftesi – ráadásul a pénztárcát is kíméli, olcsó és kiadós…

 
Ha csak két pohár bulgurunk meg egy pohár daránk van, és jól kell lakatnunk tíz-tizenkét embert, készítsük el ezt a köftét (golyó, gombóc)! Magyarul „török bulgurgolyók” néven ismeri, aki ismeri, de nem igazán elterjedt.

Teljesen vegetáriánus, magas kalória- és kalciumtartalmú, laktató, húsmentes, több török régióban is készített, de eredetileg valószínűleg Adanára jellemző egytálétel. A fellâh szó egyiptomi parasztot jelent – az oszmán korban a Mersin és Adana vidékén élő arab földműveseket nevezték fellâhnak, talán ez az oka, hogy másképpen arab köftének, sőt fokhagymás köftének is hívják.

A recept igen egyszerű, csak a köftekészítés kissé időigényes, ha egyedül állunk neki.



Hozzávalók:

a köftéhez:
  • 4 dl apró szemű (köftelik) bulgur
  • 2 dl búzadara
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál török paradicsom-salça vagy sűrű magyar paradicsompüré
  • 1 evőkanál török paprika-salça vagy piros arany (ha piros aranyat használunk, ne feledkezzünk meg a sótartalmáról)
  • 1 teáskanál só
  • fél-1 pohár víz az összegyúráskor
a végén
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál római kömény
a főzőlébe:
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál citromlé
a szószhoz:
  • 1,5 dl olívaolaj
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál török paprika-salça vagy magyar piros arany (a sótartalomról ismét nem elfeledkezve)
  • 4 kisebb paradicsom meghámozva, nagy lyukú reszelőn lereszelve
  • 1-2 csokor petrezselyem, finomra vágva



Elkészítése:

1. Két vizespohár apró szemű bulgurt (török üzletekben köftelik bulgur néven kapható – kávédarálón kuszkuszállagúra darált normál bulgurral helyettesíthető) leöntünk kétszer annyi, vagyis 8 deci forró vízzel.



2. Lefedve állni hagyjuk 10 percig, majd hozzátesszük a búzadarát, a lisztet, a sűrű paradicsompürét és a paprika-salçát – vagy a magyar piros aranyat.



3. Sózzuk és homogénre gyúrjuk, de közben még fél-1 pohár vizet is adunk hozzá, hogy a szemek összetapadjanak. A végén ráütjük a tojást, hozzáadjuk a római köményt, és ezzel újra összegyúrjuk.



4. A masszából nagy cseresznyeszemnyi golyókat készítünk, a közepüket a kisujjunk hegyével benyomjuk. Ebből a mennyiségből körülbelül 150 apró köftét készítünk.



5. Közben a citromlével és némi sóval egy nagy tálban vizet forralunk, a golyókat a forró vízbe öntjük, és az újraforrástól számítva körülbelül 5 percig főzzük. Akkor van kész, amikor a köfték a vízben már lebegni kezdenek. Ekkor a tésztához hasonlóan leszűrjük.



6. A szószt érdemes előre elkészíteni. Az olívaolajban megfuttatjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a török paprika-salçát vagy a magyar piros aranyat, valamint a lereszelt paradicsomot. (Mivel a téli paradicsomok meglehetősen ízetlenek, én ezt most konzerv paradicsompürével helyettesítettem.) A végén sok apróra vágott petrezselymet adunk hozzá, és a forrón a leszűrt köftét az így elkészített szószba forgatjuk.

Forrón tálaljuk.



Megjegyzés: İzmirben fokhagymás joghurtot és némi paprikás olvasztott vajat is tesznek a tetejére, én így készítettem, mert így még finomabb, de enélkül is tálalható.
 
Török örömök 55. rész: A nagyvezír levese – hidiv çorbası
Fotó:
Nagyillés János

Főzünk

Lencseköfte

2023.11.30. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 2. rész
A török konyha bővelkedik húsmentes receptekben. Török örömök című sorozatának 2. részében Nagyillés János azt meséli el, hogyan készítjük az egyik legnépszerűbb zöldségételt, a vörösle…
Főzünk

Patatesli sulu köfte – burgonyás-húsgombócos egytálétel

2024.05.30. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 27. rész
Nagyillés János Török örömök című sorozatának 27. részében egy olyan egytálétel receptjét találjuk, ami hasonlít ugyan a mi gulyásunkhoz, csakhogy húsgombóccal készül…  
Főzünk

Paradicsomos húsgolyó – misket köfte

2024.09.19. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 37. rész
A misket köfte valójában paradicsomos húsgombóc, de persze nem a svéd, hanem a török változat. Igaz, hogy az apró golyók formázása időbe telik, de Nagyillés János receptje megéri a fára…
Főzünk

Gözleme

2024.10.24. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 41. rész
Hogy mi a gözleme? Kelesztés nélkül készített tésztaétel, amit tetszés szerinti töltelékkel tehetünk változatossá. Törökországban főként reggelire fogyasztják, de bármelyik napszakban a…
Főzünk

Habart savanyú húsgombócleves – terbiyeli ekşili sulu köfte

2024.11.21. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 45. rész
A gazdag, tápláló levesek mindig jó szolgálatot tesznek. Nagyillés János most a savanyú húsgombócleves receptjét mutatja meg a Borsmenta magazin olvasóinak a Török örömök sorozat 45. ré…
Főzünk

A nagyvezír levese – hidiv çorbası

2025.01.30. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 55. rész
A nagyvezír levese gyorsan elkészül, húsmentes és finom. Íme a recept Nagyillés Jánostól, a Török örömök sorozat 55. részében…

címkék

amerika (4) aprókertek (32) ausztria (6) az év bortermelője (10) ázsiai (6) bacsó andrás (5) badacsony (51) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (131) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (26) balla géza (8) barta pince (4) beszélgetünk (23) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (59) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (73) bornapló (15) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (296) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (35) bott frigyes (5) bott pince (35) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (239) bujdosó (4) bussay pince (4) cabernet franc (28) cabernet sauvignon (11) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (19) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (24) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (5) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (119) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (13) eper (5) erdőbénye (9) eszterházy (4) eszünk (7) étel (5) étterem (165) etyek (31) etyek budai borvidék (35) etyeki kúria (21) évforduló (4) ezerjó (14) fehérbor (139) fesztivál (47) figula (6) figula pincészet (5) főzünk (15) franc&franc (7) franciaország (10) friss (4) frittmann (7) furmint (94) furmint február (17) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grand tokaj (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (34) gyümölcsös (6) hajós (7) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (9) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsétel (6) húsvét (10) indiai (11) interjú (160) ipacs szabó istván (4) iszunk (18) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) katanapló (4) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (15) késői szüret (7) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (15) kolonics pincészet (5) könnyed (13) könnyű (20) könnyűvér (7) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (61) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (5) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) lelovits tamás (4) leves (37) london (21) luka enikő (5) mád (22) magnamátra (10) magyar bor nagydíj (5) magyar borszakírók köre (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (7) merlot (29) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (18) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (5) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyakas pince (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (8) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (14) pannonhalmi apátsági pincészet (10) pannonhalmi borvidék (6) paulus (5) pázmánd (41) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (98) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (23) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (30) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (27) recept (308) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) sabar borház (4) saláta (14) sanzon (11) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (53) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (30) sör (46) sós (125) spanyolország (20) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (15) steigler pince (6) super 12 (7) sütemény (55) süti (19) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (90) száraz szamorodni (5) szászi birtok (5) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (19) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (24) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (12) taschner kurt (4) tavasz (15) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (18) tesztelünk (278) thummerer (4) tokaj (167) tokaj oremus szőlőbirtok (9) tokaj-hegyalja (120) tokaji aszú (47) tolnai borvidék (4) török (60) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (7) utazás (87) utazási tippek (47) utazunk (49) vacsora (13) váli péter (4) vega (18) vegán (4) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (37) villányi borvidék (105) vörösbor (170) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai kata (9) zsirai pincészet (15) zweigelt (4)