Vissza
Főzünk

Arab köfte - fellâh köftesi

Arab köfte - fellâh köftesi című cikk borítóképe
2025. 02. 06. | Nagyillés János
A Török örömök sorozat 56. részében ismét egy vegetáriánus fogást ajánl a figyelmünkbe Nagyillés János. Az arab köfte – török nevén fellâh köftesi – ráadásul a pénztárcát is kíméli, olcsó és kiadós…

Ha csak két pohár bulgurunk meg egy pohár daránk van, és jól kell lakatnunk tíz-tizenkét embert, készítsük el ezt a köftét (golyó, gombóc)! Magyarul „török bulgurgolyók” néven ismeri, aki ismeri, de nem igazán elterjedt.

Teljesen vegetáriánus, magas kalória- és kalciumtartalmú, laktató, húsmentes, több török régióban is készített, de eredetileg valószínűleg Adanára jellemző egytálétel. A fellâh szó egyiptomi parasztot jelent – az oszmán korban a Mersin és Adana vidékén élő arab földműveseket nevezték fellâhnak, talán ez az oka, hogy másképpen arab köftének, sőt fokhagymás köftének is hívják.

A recept igen egyszerű, csak a köftekészítés kissé időigényes, ha egyedül állunk neki.

Hozzávalók:

a köftéhez:

  • 4 dl apró szemű (köftelik) bulgur
  • 2 dl búzadara
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál török paradicsom-salça vagy sűrű magyar paradicsompüré
  • 1 evőkanál török paprika-salça vagy piros arany (ha piros aranyat használunk, ne feledkezzünk meg a sótartalmáról)
  • 1 teáskanál só
  • fél-1 pohár víz az összegyúráskor
a végén
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál római kömény
a főzőlébe:
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál citromlé
a szószhoz:
  • 1,5 dl olívaolaj
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál török paprika-salça vagy magyar piros arany (a sótartalomról ismét nem elfeledkezve)
  • 4 kisebb paradicsom meghámozva, nagy lyukú reszelőn lereszelve
  • 1-2 csokor petrezselyem, finomra vágva

Elkészítése:

1.Két vizespohár apró szemű bulgurt (török üzletekben köftelik bulgur néven kapható – kávédarálón kuszkuszállagúra darált normál bulgurral helyettesíthető) leöntünk kétszer annyi, vagyis 8 deci forró vízzel.

2.Lefedve állni hagyjuk 10 percig, majd hozzátesszük a búzadarát, a lisztet, a sűrű paradicsompürét és a paprika-salçát – vagy a magyar piros aranyat.

3.Sózzuk és homogénre gyúrjuk, de közben még fél-1 pohár vizet is adunk hozzá, hogy a szemek összetapadjanak. A végén ráütjük a tojást, hozzáadjuk a római köményt, és ezzel újra összegyúrjuk.

4. A masszából nagy cseresznyeszemnyi golyókat készítünk, a közepüket a kisujjunk hegyével benyomjuk. Ebből a mennyiségből körülbelül 150 apró köftét készítünk.

5.Közben a citromlével és némi sóval egy nagy tálban vizet forralunk, a golyókat a forró vízbe öntjük, és az újraforrástól számítva körülbelül 5 percig főzzük. Akkor van kész, amikor a köfték a vízben már lebegni kezdenek. Ekkor a tésztához hasonlóan leszűrjük.

6.A szószt érdemes előre elkészíteni. Az olívaolajban megfuttatjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a török paprika-salçát vagy a magyar piros aranyat, valamint a lereszelt paradicsomot. (Mivel a téli paradicsomok meglehetősen ízetlenek, én ezt most konzerv paradicsompürével helyettesítettem.) A végén sok apróra vágott petrezselymet adunk hozzá, és a forrón a leszűrt köftét az így elkészített szószba forgatjuk.

Forrón tálaljuk.

Megjegyzés: İzmirben fokhagymás joghurtot és némi paprikás olvasztott vajat is tesznek a tetejére, én így készítettem, mert így még finomabb, de enélkül is tálalható.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
A nagyvezír levese – hidiv çorbası című cikk borítóképe

A nagyvezír levese – hidiv çorbası

2025. 01. 30. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 55. rész
A nagyvezír levese gyorsan elkészül, húsmentes és finom. Íme a recept Nagyillés Jánostól, a Török örömök sorozat 55. részében…
Főzünk
Habart savanyú húsgombócleves – terbiyeli ekşili sulu köfte című cikk borítóképe

Habart savanyú húsgombócleves – terbiyeli ekşili sulu köfte

2024. 11. 21. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 45. rész
A gazdag, tápláló levesek mindig jó szolgálatot tesznek. Nagyillés János most a savanyú húsgombócleves receptjét mutatja meg a Borsmenta magazin olvasóinak a Török örömök sorozat 45. részében…
Főzünk
Gözleme című cikk borítóképe

Gözleme

2024. 10. 24. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 41. rész
Hogy mi a gözleme? Kelesztés nélkül készített tésztaétel, amit tetszés szerinti töltelékkel tehetünk változatossá. Törökországban főként reggelire fogyasztják, de bármelyik napszakban az asztalra kerülhet…
Főzünk
Paradicsomos húsgolyó – misket köfte című cikk borítóképe

Paradicsomos húsgolyó – misket köfte

2024. 09. 19. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 37. rész
A misket köfte valójában paradicsomos húsgombóc, de persze nem a svéd, hanem a török változat. Igaz, hogy az apró golyók formázása időbe telik, de Nagyillés János receptje megéri a fáradságot…
Főzünk
Patatesli sulu köfte – burgonyás-húsgombócos egytálétel című cikk borítóképe

Patatesli sulu köfte – burgonyás-húsgombócos egytálétel

2024. 05. 30. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 27. rész
Nagyillés János Török örömök című sorozatának 27. részében egy olyan egytálétel receptjét találjuk, ami hasonlít ugyan a mi gulyásunkhoz, csakhogy húsgombóccal készül…
Főzünk
Lencseköfte című cikk borítóképe

Lencseköfte

2023. 11. 30. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 2. rész
A török konyha bővelkedik húsmentes receptekben. Török örömök című sorozatának 2. részében Nagyillés János azt meséli el, hogyan készítjük az egyik legnépszerűbb zöldségételt, a vöröslencsés köftét…