2024.12.05. | Nagyillés János
A gyümölcsléből készült zselék nagyon népszerűek Törökországban. Nagyillés János most a citromos változatot mutatja meg nekünk a Török örömök 47. részében…
Az oszmán konyha legkönnyebb édességei a gyümölcslevekből készült zselék (pelte) voltak, a keményítővel zselésített gyümölcsleveket napközben, frissítőként szolgálták fel. Ráadásul nemcsak gyümölcsléből, hanem fűszerekkel vagy virágokkal illatosított vízből is készítették őket. Törökországban számtalan citrusféle terem, ezért mostanában főleg ebből készítik, de ki lehet próbálni bármilyen gyümölcs frissen facsart levével. A citrusos fajtákat így, szilveszter közeledtével akár másnaposság ellen is be lehet készíteni a hűtőnkbe.Hozzávalók (6-8 főre):
- 1300 ml víz
- 5 citrom leve
- 250 g cukor
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 60 g keményítő – az összesen 1300 ml vízből kivett 200 ml vízben feloldva
Elkészítése:
1. A recept egyszerűbb már nem is lehetne. A citromok levét kifacsarjuk, a lébe reszeljük az egyik citrom kezeletlen héját, majd hozzáadjuk a cukrot, összekeverjük, és forralni kezdjük.
2. Az 1300 ml vízből kivett 2 dl-ben feloldjuk a keményítőt, és félretesszük.
3. A citromleves keveréket pár percig forraljuk, majd hozzákeverjük a keményítőt, és amikor újra felforrt, azonnal tálkákba és poharakba töltjük.
4. A tetejét díszíthetjük tejszínhabbal és citromfűvel vagy mentával, de izgalmas ízkombinációt ad némi szeletelt mandula, pisztácia vagy mazsola is.
5. A teljes dermedésig a hűtőbe tesszük, és hidegen kínáljuk.
Borsmenta-tipp 1: mivel a zselé alapverziója kizárólag citromból készül, az íze édes-savanyú. Ha valaki szelídíteni szeretné, egy-két citromot nyugodtan cseréljen ki ugyanannyi, kisebb narancsra.
Borsmenta-tipp 2: a zselénk gluténmentes lesz, ha búzakeményítő helyett rizs- vagy kukoricakeményítőt használunk.
Török örömök 46. rész: Kalburabastı, az igazi oszmán sütemény
Fotó:
Nagyillés János