Coq au vin – vörösboros kakas

2025.01.13. | Szabó Edit
A vörösboros kakas a kissé macerás, ámde ellenállhatatlan ételek közé tartozik. Érdemes rászánnunk az időt, mert az eredmény mindenért kárpótol…

 
Hol vannak már azok az idők, amikor a fél ország azért járt Villányba, hogy megkóstolhassa Wunderlich Alajos, vagyis Lojzi bográcsban készült kakaspörköltjét, a másik fele meg azért, mert már kóstolta, és újra enni akart belőle! A kis présház a Jammertal-dűlő tetején vendégektől volt hangos, kóstolgattuk Lojzi borát, megváltottuk a világot, és végül talán még zenész is került, aki mindenkinek elhúzta a nótáját a csillagok alatt.

Ez jutott eszembe, amikor az unokahúgom segítségével szert tettem egy kisebb kakasra. Gondolkoztam, mitévő legyek, mert Lojzi receptje szóba se jöhetett. Abba zúza kell, máj meg nyak, amivel az én konyhakész madaram már nem rendelkezett, a bográcsozás pedig eleve megoldhatatlan a negyedik emeleten…



És akkor szembejött velem egy fotó az ismert közösségi oldalon: Szünder Dezső kollégám lefotózta a frissen elkészített vörösboros kakasát. El is kértem tőle a receptet ízibe, ő pedig nem volt rest megosztani velem.

Mikor megláttam a kilométernyi instrukciót, kissé elgyávultam, de aztán erőt vettem magamon, és nekiálltam. Tényleg eltart egy darabig, de lehet közben jó zenét meg rádiót hallgatni, és csak úgy repül az idő! Előre mondom: a kakas nagyon finom lett. Nem sajnálok egyetlen percet sem, amit a konyhában töltöttem, és a két ünnep között egészen biztosan újra nekiállok majd. Köszönöm a receptet, Dezső, és köszönöm, hogy hozzájárultál ahhoz is, hogy megosszam a Borsmenta olvasóival!



Hozzávalók:
  • 1 kisebb, legalább kétéves kakas, nagyjából 2 kg tömegű (az enyém 1,2 kg volt, de szerencsére a recept azzal is működött)
  • 20 dkg kolozsvári szalonna, 2 cm-es kockákra vágva
  • 8 dkg vaj
  • 30 dkg sárgarépa, felvágva
  • 20 dkg gyöngyhagyma
  • 30 dkg gomba
  • 2 nagyobb vöröshagyma, félfőre vágva
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 3 ág kakukkfű, durvára vágva
  • 3 ág rozmaring, durvára vágva
  • 2 ágacska lestyán, durvára vágva
  • 4 egész babérlevél
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 2-3 evőkanál liszt
  • 1-1,5 liter szárnyasalaplé
  • 0,5-0,7 dl vörösbor
  • 1 dl konyak



Elkészítése:

1. A kakast feldaraboljuk. Levágjuk a szárnyat, a combokat, a mellet, a hátat, külön-külön mindent. A combokat aztán még ketté, a mellett legalább négyfelé daraboljuk, és a húsdarabokat lisztbe forgatjuk, majd félretesszük. (Belekerül a bőr és a zsír is a hússal együtt. Ha a nyak és a láb is rajta van az állaton, mehet az is bele, legfeljebb nem kerül majd tányérra, de az íze benne lesz.)

2. Egy nagyobb serpenyőben – amibe majd a hús is belefér – egy mogyorónyi vajon, közepes tűzön megpirítjuk a feldarabolt kolozsvári szalonnát. Kiolvasztjuk a zsírt, a szalonnát kiszedjük és félretesszük.

3. Mehet bele a sárgarépa, amit „legyezőszerűen” vágunk fel úgy, hogy ferdén metsszük, és minden vágás után 90 fokban elfordítjuk a sárgarépát. Ha a sárgarépa megpirult, azt is kivesszük, félretesszük, és mehet bele a gyöngyhagyma. Megpirítjuk, kivesszük, és végül ugyanezt megtesszük a szeletekre vágott gombával is.

4. A visszamaradt zsiradékhoz adunk 5 dkg vajat, felforrósítjuk, és mehetnek bele a lisztbe forgatott kakasdarabok. Ha szükséges, akár több részletben pirítsuk, a lényeg az, hogy megpiruljon. Ha kész, ezt is kivesszük és félretesszük.

5. A zsiradékra dobjuk a félfőre vágott hagymát és a kissé megroppantott 6 gerezd fokhagymát, és párolni kezdjük. Nagyjából 10 perc párolás után mehet hozzá némi só és törött bors, valamint a fűszerek.

6. Ha a hagyma már egészen puha, hozzákeverjük a paradicsompürét, és visszarakjuk az edénybe a húsdarabokat is. Felöntjük annyi szárnyasalaplével, hogy elfedje, és fedő alatt – kis rést hagyva – addig pároljuk, míg a hús meg nem puhul. Ez 2-3 órát általában igénybe vesz, de az állat méretétől és korától függően lehet akár hosszabb is a főzési idő. Az időközben elpárolgó folyadékot vörösborral pótoljuk (megesik, hogy végül elfogy az egész palack).

7. Ha a hús megpuhult, a babérlevelekkel együtt kivesszük a szaftból, óvatosan, hogy ne essen szét. A szaftot kézi mixerrel homogenizáljuk, hozzáadjuk a konyakot, és 5 percig rotyogtatjuk.

8. Közben a maradék 2,5 dkg vajat elkeverjük egy evőkanálnyi liszttel, majd apránként a szószba keverjük, hogy szép fényes legyen. Ha ez is kész, akkor visszatesszük a szaftba a húst, a megpirított zöldségeket, a szalonnakockákat, és még 2 percig intenzíven rotyogtatjuk.



9. Forrón, a benne főtt zöldségekkel tálaljuk, egyéb köretet nem igényel.
 
Vörösbor ajánlatunk az étel mellé: Pannonhalmi Főapátság: Tricollis Vörös 2023
Fotó:
Szabó Edit -

Főzünk

Tepsis csirke almával és rozmaringgal

2016.04.27. | Szabó Edit
Sok háziasszony esküszik a csirkemellfilére, pedig a combfilé szaftosabb, ízletesebb alapanyag. Érdemes kipróbálni…  
Főzünk

Fácánleves

2020.02.03. | Klich Zsuzsa
A fácánleves a legjobb ízű húsleves a világon. Minden bajra orvosság, nincs húsevő ember, aki ne szeretné. Íme a receptünk…  
Főzünk

Vörösboros őzpörkölt

2020.02.10. | Klich Zsuzsa
Készüljön szárnyasból, sertésből, marhából vagy vadból, a pörkölt nemzeti kincs, és mindenki a saját receptjére esküszik. Mi most őzpörköltet főztünk, nem egészen a hagyományos módon. Í…
Főzünk

Ünnepi húsleves gyöngytyúkból

2020.12.08. | Szabó Edit
A gyöngytyúkleves sok családban karácsonyi klasszikus. Elkészítése egyszerű, és bár időigényes, minden várakozást megér. Az íze valóban ünnepi…
Főzünk

Sült csirkecomb egyszerűen

2023.11.27. | Szabó Edit
Ez a sült csirkecomb a legegyszerűbb étel a világon, viszont látványos és finom, így akár az ünnepi asztalra is kerülhet...
Főzünk

Klasszikus marhapörkölt

2024.11.18. | Szabó Edit
A marhapörkölt az identitásunk része. Minden húsevő rajong érte, és valljuk be, jogosan. Íme a klasszikus recept. Testes vörösbor illik hozzá…  

címkék

amerika (4) aprókertek (32) ausztria (6) az év bortermelője (10) ázsiai (6) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (21) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (55) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (70) bornapló (14) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (296) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (35) bott frigyes (5) bott pince (34) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (28) cabernet sauvignon (11) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (17) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (20) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (5) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (119) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (13) eper (5) erdőbénye (9) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (35) etyeki kúria (20) évforduló (4) ezerjó (14) fehérbor (133) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (11) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (87) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (6) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (158) ipacs szabó istván (4) iszunk (17) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (15) késői szüret (7) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (15) kolonics pincészet (5) könnyed (5) könnyű (20) könnyűvér (7) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (60) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (5) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (34) london (21) luka enikő (4) mád (20) magnamátra (10) magyar bor nagydíj (5) magyar borszakírók köre (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (29) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (18) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyakas pince (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (14) pannonhalmi apátsági pincészet (10) pannonhalmi borvidék (6) paulus (5) pázmánd (41) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (98) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (27) recept (296) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (11) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (29) sör (46) sós (118) spanyolország (20) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (15) steigler pince (5) super 12 (7) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (90) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (19) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (18) tesztelünk (264) thummerer (4) tokaj (165) tokaj oremus szőlőbirtok (9) tokaj-hegyalja (115) tokaji aszú (47) tolnai borvidék (4) török (54) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (7) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (15) vegán (4) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (101) vörösbor (162) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai kata (6) zsirai pincészet (13) zweigelt (4)