2025.01.13. | Szabó Edit
A vörösboros kakas a kissé macerás, ámde ellenállhatatlan ételek közé tartozik. Érdemes rászánnunk az időt, mert az eredmény mindenért kárpótol…
Hol vannak már azok az idők, amikor a fél ország azért járt Villányba, hogy megkóstolhassa Wunderlich Alajos, vagyis Lojzi bográcsban készült kakaspörköltjét, a másik fele meg azért, mert már kóstolta, és újra enni akart belőle! A kis présház a Jammertal-dűlő tetején vendégektől volt hangos, kóstolgattuk Lojzi borát, megváltottuk a világot, és végül talán még zenész is került, aki mindenkinek elhúzta a nótáját a csillagok alatt.Ez jutott eszembe, amikor az unokahúgom segítségével szert tettem egy kisebb kakasra. Gondolkoztam, mitévő legyek, mert Lojzi receptje szóba se jöhetett. Abba zúza kell, máj meg nyak, amivel az én konyhakész madaram már nem rendelkezett, a bográcsozás pedig eleve megoldhatatlan a negyedik emeleten…
És akkor szembejött velem egy fotó az ismert közösségi oldalon: Szünder Dezső kollégám lefotózta a frissen elkészített vörösboros kakasát. El is kértem tőle a receptet ízibe, ő pedig nem volt rest megosztani velem.
Mikor megláttam a kilométernyi instrukciót, kissé elgyávultam, de aztán erőt vettem magamon, és nekiálltam. Tényleg eltart egy darabig, de lehet közben jó zenét meg rádiót hallgatni, és csak úgy repül az idő! Előre mondom: a kakas nagyon finom lett. Nem sajnálok egyetlen percet sem, amit a konyhában töltöttem, és a két ünnep között egészen biztosan újra nekiállok majd. Köszönöm a receptet, Dezső, és köszönöm, hogy hozzájárultál ahhoz is, hogy megosszam a Borsmenta olvasóival!
Hozzávalók:
- 1 kisebb, legalább kétéves kakas, nagyjából 2 kg tömegű (az enyém 1,2 kg volt, de szerencsére a recept azzal is működött)
- 20 dkg kolozsvári szalonna, 2 cm-es kockákra vágva
- 8 dkg vaj
- 30 dkg sárgarépa, felvágva
- 20 dkg gyöngyhagyma
- 30 dkg gomba
- 2 nagyobb vöröshagyma, félfőre vágva
- 6 gerezd fokhagyma
- 3 ág kakukkfű, durvára vágva
- 3 ág rozmaring, durvára vágva
- 2 ágacska lestyán, durvára vágva
- 4 egész babérlevél
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 2-3 evőkanál liszt
- 1-1,5 liter szárnyasalaplé
- 0,5-0,7 dl vörösbor
- 1 dl konyak
Elkészítése:
1. A kakast feldaraboljuk. Levágjuk a szárnyat, a combokat, a mellet, a hátat, külön-külön mindent. A combokat aztán még ketté, a mellett legalább négyfelé daraboljuk, és a húsdarabokat lisztbe forgatjuk, majd félretesszük. (Belekerül a bőr és a zsír is a hússal együtt. Ha a nyak és a láb is rajta van az állaton, mehet az is bele, legfeljebb nem kerül majd tányérra, de az íze benne lesz.)
2. Egy nagyobb serpenyőben – amibe majd a hús is belefér – egy mogyorónyi vajon, közepes tűzön megpirítjuk a feldarabolt kolozsvári szalonnát. Kiolvasztjuk a zsírt, a szalonnát kiszedjük és félretesszük.
3. Mehet bele a sárgarépa, amit „legyezőszerűen” vágunk fel úgy, hogy ferdén metsszük, és minden vágás után 90 fokban elfordítjuk a sárgarépát. Ha a sárgarépa megpirult, azt is kivesszük, félretesszük, és mehet bele a gyöngyhagyma. Megpirítjuk, kivesszük, és végül ugyanezt megtesszük a szeletekre vágott gombával is.
4. A visszamaradt zsiradékhoz adunk 5 dkg vajat, felforrósítjuk, és mehetnek bele a lisztbe forgatott kakasdarabok. Ha szükséges, akár több részletben pirítsuk, a lényeg az, hogy megpiruljon. Ha kész, ezt is kivesszük és félretesszük.
5. A zsiradékra dobjuk a félfőre vágott hagymát és a kissé megroppantott 6 gerezd fokhagymát, és párolni kezdjük. Nagyjából 10 perc párolás után mehet hozzá némi só és törött bors, valamint a fűszerek.
6. Ha a hagyma már egészen puha, hozzákeverjük a paradicsompürét, és visszarakjuk az edénybe a húsdarabokat is. Felöntjük annyi szárnyasalaplével, hogy elfedje, és fedő alatt – kis rést hagyva – addig pároljuk, míg a hús meg nem puhul. Ez 2-3 órát általában igénybe vesz, de az állat méretétől és korától függően lehet akár hosszabb is a főzési idő. Az időközben elpárolgó folyadékot vörösborral pótoljuk (megesik, hogy végül elfogy az egész palack).
7. Ha a hús megpuhult, a babérlevelekkel együtt kivesszük a szaftból, óvatosan, hogy ne essen szét. A szaftot kézi mixerrel homogenizáljuk, hozzáadjuk a konyakot, és 5 percig rotyogtatjuk.
8. Közben a maradék 2,5 dkg vajat elkeverjük egy evőkanálnyi liszttel, majd apránként a szószba keverjük, hogy szép fényes legyen. Ha ez is kész, akkor visszatesszük a szaftba a húst, a megpirított zöldségeket, a szalonnakockákat, és még 2 percig intenzíven rotyogtatjuk.
9. Forrón, a benne főtt zöldségekkel tálaljuk, egyéb köretet nem igényel.
Vörösbor ajánlatunk az étel mellé: Pannonhalmi Főapátság: Tricollis Vörös 2023