Klasszikus marhapörkölt

2024.11.18. | Szabó Edit
A marhapörkölt az identitásunk része. Minden húsevő rajong érte, és valljuk be, jogosan. Íme a klasszikus recept. Testes vörösbor illik hozzá…

 
A klasszikus marhapörkölt zsírral készül, lábszárhúsból, órákig. Bármelyik komponenst megváltoztatjuk, vagy ha esetleg spórolnánk a főzési idővel, nem lesz az igazi. Arról esetleg lehet vitatkozni, hogy libazsírral vagy disznózsírral ízesebb, de nem érdemes. A célnak mindkettő tökéletesen megfelel, tehát döntsön mindenki belátása szerint.



Hozzávalók:
  • 1 kg marhalábszár
  • 3 evőkanál zsír
  • 2 nagy vagy 3 közepes fej vöröshagyma, finomra vágva
  • 2-3 gerezd fokhagyma, zúzva, finomra vágva
  • 1 paradicsom, hámozva, felkockázva
  • 1 zöldpaprika, vékony csíkokra vágva
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 1 evőkanál só
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 mokkáskanál bors – ízlés szerint lehet több, de el is hagyható
  • 3-4 evőkanál sűrített paradicsom – vagy 1 deci abból, amit mi tettünk el
  • 2-2,5 dl víz

 

Elkészítése:

1. Egy nagyobb lábosban megolvasztjuk a zsírt, rádobjuk a finomra vágott hagymát, megkeverjük, hintünk rá egy csipet sót, újra megkeverjük, majd lefedve, lassú tűzön párolni kezdjük. Vigyázzunk, nehogy odaégjen.

2. A fokhagymát a kés lapjával megroppantjuk, finomra vágjuk és azt is a hagymához keverjük.

3. Ha a hagyma engedett egy kis levet, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd visszatesszük a tűzre; engedjük, hogy néhány másodperc alatt visszamelegedjen, majd egy löttyintésnyi vízzel felengedjük.

4. Folytonos keverés mellett megvárjuk, hogy a víz elpárologjon, és hozzáadjuk a hámozott, felkockázott paradicsomot, a paprikát, valamit a sót, a borsot és az őrölt köményt. Alaposan összekeverjük, majd lefedjük és lassú tűzön pároljuk. A paradicsom engedni fog annyi levet, hogy ne kapjon le, de azért figyeljünk rá. Néhány perc múlva adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, és azzal is forraljuk-pirítsuk össze.



5. Ha a pörköltalapunk összeállt, vagyis a paradicsom kezd pépessé válni, és az egész szinte krémszerű, mehet bele a felkockázott hús. Alaposan elkeverjük, fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a maradék – kb. 2 dl – vizet, és lefedve, lassú tűzön 3 órán át főzzük. Közben néha ránézünk, és ha szükséges, adunk még hozzá egy kis vizet és egy kanálnyi paradicsompürét – de erre általában nincs szükség.

Hogy meddig kell főzni, az a hústól függ. Ha szerencsénk van, a lábszár 3 óra alatt vajpuha lesz; ha nincs, akkor adjunk még neki egy kis időt. Az a jó, ha a hús szinte olvad a szájban.



Frissen, forrón, galuskával vagy tarhonyával körítve tálaljuk. Savanyúságot is kínálhatunk mellé.

Borsmenta-tipp 1.: a marhapörkölt nagyon jól fagyasztható, ezért érdemes egyszerre nagyobb adagot készíteni. Egy időhiányos napon tökéletes vacsora válik belőle, csak a köretet kell elkészíteni hozzá.

Borsmenta-tipp 2.: a paradicsom héját egyszerűen lehúzhatjuk, ha a száránál és a csúcsánál kereszt alakban bemetsszük, majd néhány másodpercre forrásban lévő, aztán meg hideg vízbe dobjuk.
 
Savanyúság ajánlat az étel mellé: Kovászos uborka – a nyár slágere
Fotó:
Szabó Edit -

Főzünk

Részeges nyúl

2017.07.24. | Szabó Edit
Egy recept, amely meggyőzi a kétkedőket. Ha eddig azt hitted, hogy nem szereted a nyúlhúst, próbáld ki ezt!  
Főzünk

Konyakos oldalas Váncsa István módra

2018.12.30. | Klich Zsuzsa
A szépirodalom és a mennyei ízek csodás frigye. Aki ezt a sült oldalast megkóstolta, egész életében emlegetni fogja – hacsak el nem készíti…  
Főzünk

Fácánleves

2020.02.03. | Klich Zsuzsa
A fácánleves a legjobb ízű húsleves a világon. Minden bajra orvosság, nincs húsevő ember, aki ne szeretné. Íme a receptünk…  
Főzünk

Vörösboros őzpörkölt

2020.02.10. | Klich Zsuzsa
Készüljön szárnyasból, sertésből, marhából vagy vadból, a pörkölt nemzeti kincs, és mindenki a saját receptjére esküszik. Mi most őzpörköltet főztünk, nem egészen a hagyományos módon. Í…
Főzünk

Csirkepörkölt okrával

2022.12.10. | Szabó Edit
Az okrás csirkepörkölt igazi fúziós fogás: a hazai ízeket kimondottan izgalmassá varázsolja az egzotikus zöldség. Köretként kuszkuszt vagy bulgurt ajánlunk hozzá, de nokedlivel is finom…
Főzünk

Kovászos uborka – a nyár slágere

2023.07.28. | Szabó Edit
Nincs nyár kovászos uborka nélkül! Az elkészítése pofonegyszerű, az eredmény káprázatos. Íme egy megbízható recept…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (125) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)