2024.11.18. | Szabó Edit
A marhapörkölt az identitásunk része. Minden húsevő rajong érte, és valljuk be, jogosan. Íme a klasszikus recept. Testes vörösbor illik hozzá…
A klasszikus marhapörkölt zsírral készül, lábszárhúsból, órákig. Bármelyik komponenst megváltoztatjuk, vagy ha esetleg spórolnánk a főzési idővel, nem lesz az igazi. Arról esetleg lehet vitatkozni, hogy libazsírral vagy disznózsírral ízesebb, de nem érdemes. A célnak mindkettő tökéletesen megfelel, tehát döntsön mindenki belátása szerint.Hozzávalók:
- 1 kg marhalábszár
- 3 evőkanál zsír
- 2 nagy vagy 3 közepes fej vöröshagyma, finomra vágva
- 2-3 gerezd fokhagyma, zúzva, finomra vágva
- 1 paradicsom, hámozva, felkockázva
- 1 zöldpaprika, vékony csíkokra vágva
- 2 evőkanál pirospaprika
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 mokkáskanál bors – ízlés szerint lehet több, de el is hagyható
- 3-4 evőkanál sűrített paradicsom – vagy 1 deci abból, amit mi tettünk el
- 2-2,5 dl víz
Elkészítése:
1. Egy nagyobb lábosban megolvasztjuk a zsírt, rádobjuk a finomra vágott hagymát, megkeverjük, hintünk rá egy csipet sót, újra megkeverjük, majd lefedve, lassú tűzön párolni kezdjük. Vigyázzunk, nehogy odaégjen.
2. A fokhagymát a kés lapjával megroppantjuk, finomra vágjuk és azt is a hagymához keverjük.
3. Ha a hagyma engedett egy kis levet, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd visszatesszük a tűzre; engedjük, hogy néhány másodperc alatt visszamelegedjen, majd egy löttyintésnyi vízzel felengedjük.
4. Folytonos keverés mellett megvárjuk, hogy a víz elpárologjon, és hozzáadjuk a hámozott, felkockázott paradicsomot, a paprikát, valamit a sót, a borsot és az őrölt köményt. Alaposan összekeverjük, majd lefedjük és lassú tűzön pároljuk. A paradicsom engedni fog annyi levet, hogy ne kapjon le, de azért figyeljünk rá. Néhány perc múlva adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, és azzal is forraljuk-pirítsuk össze.
5. Ha a pörköltalapunk összeállt, vagyis a paradicsom kezd pépessé válni, és az egész szinte krémszerű, mehet bele a felkockázott hús. Alaposan elkeverjük, fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a maradék – kb. 2 dl – vizet, és lefedve, lassú tűzön 3 órán át főzzük. Közben néha ránézünk, és ha szükséges, adunk még hozzá egy kis vizet és egy kanálnyi paradicsompürét – de erre általában nincs szükség.
Hogy meddig kell főzni, az a hústól függ. Ha szerencsénk van, a lábszár 3 óra alatt vajpuha lesz; ha nincs, akkor adjunk még neki egy kis időt. Az a jó, ha a hús szinte olvad a szájban.
Frissen, forrón, galuskával vagy tarhonyával körítve tálaljuk. Savanyúságot is kínálhatunk mellé.
Borsmenta-tipp 1.: a marhapörkölt nagyon jól fagyasztható, ezért érdemes egyszerre nagyobb adagot készíteni. Egy időhiányos napon tökéletes vacsora válik belőle, csak a köretet kell elkészíteni hozzá.
Borsmenta-tipp 2.: a paradicsom héját egyszerűen lehúzhatjuk, ha a száránál és a csúcsánál kereszt alakban bemetsszük, majd néhány másodpercre forrásban lévő, aztán meg hideg vízbe dobjuk.
Savanyúság ajánlat az étel mellé: Kovászos uborka – a nyár slágere