Csőben sült kelbimbó
A kelbimbó számtalan jó tulajdonsága közül talán az a legfontosabb, hogy rostban gazdag, ezért könnyíti az emésztést, rengetegféle vitamin, antioxidáns és ásványi anyag megtalálható benne, ezért egészséges, ráadásul extrém sok benne a béta-karotin, ezért erősíti a bőrszövetet, tehát még szépít is.
Ősztől tavaszig általában tele van vele a piac, ne gondolkodjunk tehát sokat, vigyünk haza egy zacskóval, hiszen sokoldalúan felhasználható. Készülhet belőle leves, főzelék, saláta, köret, főétel egyaránt.
Ez a csőben sült kelbimbó lehet főfogás, de tálalhatjuk sült húsok mellé is, ahogy kijön a lépés. Egy biztos: csalódni nem fogunk benne.
Hozzávalók 4 személyre:
- ½ kg kelbimbó
- 2 dl tejföl
- 30 dkg reszelt sajt
- 2 tojás
- 2 dkg vaj
- 10 dkg zsemlemorzsa
- őrölt szerecsendió, só bors, ízlés szerint

Elkészítése:
1.A kelbimbót megmossuk, a torzsarészt éles késsel vékonyan levágjuk. Ha szükséges, a külső hibás (szakadt, pöttyös, megsárgult) leveleket eltávolítjuk, majd a gumókat félbevágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Nem kell túlfőzni, akkor jó, ha megőrzi a formáját, nem hull leveleire, de éles késsel könnyedén kettévágható.
2.Míg a kelbimbó fő, felverjük a tojást, sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá egy kevés őrölt szerecsendiót (vigyázat, nagyon intenzív az íze), majd adagonként hozzákeverjük a tejfölt, aztán mehet bele a reszelt sajt egyharmada. Keverjük homogén masszává, és tegyük félre.
3.Egy serpenyőben olvasszuk meg a vaj felét, és pirítsuk meg rajta egy kicsit a zsemlemorzsát. A maradék vajjal kenjünk ki egy tűzálló tálat.
4.Ha kész a kelbimbó, szűrjük le. (A levét tegyük félre, hűtsük ki, és kisebb adagokban fagyasszuk le. Jó szolgálatot fog tenni a későbbiekben krémlevesek, főzelékek alapleveként.)
5.A kikent sütőformába terítjük egyenletesen elosztva a pirított zsemlemorzsa felét. Erre jön a kelbimbó fele, majd a tejfölös-tojásos-sajtos massza fele. A tetejére szórjuk a maradék zsemlemorzsát, ráterítjük a maradék kelbimbót, még egy adag tejfölös massza, és már készen is vagyunk. A tetejére rászórjuk a maradék reszelt sajtot úgy, hogy mindenhová bőségesen jusson.
6. Előmelegített sütőben, 180-200 fokon addig sütjük, míg a sajt meg nem pirul a tetején.
Melegen tálaljuk.