Vissza
Ananászos csirkecurry
2022.11.23. | Szabó Edit
Egy óra alatt elkészül, imádnivalóan finom, az íze különleges, mégis ismerős. Az ananászos csirkecurry mindenkit levesz a lábáról…
A Hamburgi Halpiac minden turista álma volt, az itteni haltőzsde utánozhatatlan hangulata mindenkit rabul ejtett. Vártam, hogy én is megtapasztaljam az élményt, aztán csalódnom kellett. Nincs már haltőzsde, az épületbe rendezvények költöztek, és csak időszakonként tart nyitva.

Halpiac viszont még mindig van vasárnaponként. Nem belül, hanem kívül, az árusok az épület körül verik fel a sátraikat. Nyáridőn hajnali 5-kor nyitnak, és reggel 9-kor már nyoma sincs a sokadalomnak, novembertől viszont 7-kor indul az élet, és hivatalosan fél 10-ig tart, bár tapasztalataim szerint csak akkor jön a java!
A halpiacon nem csak halat árulnak, hanem zöldséget, gyümölcsöt, húsfélét, édességet, dísznövényeket, sőt sapkát, kabátot, sálat, pénztárcát, meg amit csak el lehet képzelni. Még kakasos nyalókát is láttam, nem vicc! Vasárnap reggelenként igazi vásári hangulat uralkodik a hamburgi kikötőben. Az árusok egy része valóságos színpadi performanszot rendez, vicceseket mond, kiabál, hörög, mindent bevet, csak hogy eladja az áruját. És az emberek önfeledten vásárolnak. Aki épp elfáradt két alkudozás között, vidáman kávézik vagy kér egy halas szendvicset reggelire, mások hatalmas dobozokba pakolva viszik a vásárolt portékát. A rakpart környéke megtelik cipekedő alakokkal, senki sem megy haza üres kézzel.

De miért is tenné? Az ember itt remekül beszerezheti az új lakás berendezéséhez szükséges teljes növényparkot vagy az összes főzési alapanyagot egy egész hétre, a zárás előtti időszakban pedig különösen felélénkül a kereskedelem. Ládaszám vásárolhatunk bármit, nevetséges áron.
Az árusok között bolyongva kiszúrtam, hogy feltűnően sokan állnak az ananászos pult előtt. Az ananász most a szupermarketekben se drága, 1 euróért már hazavihetünk egyet, itt viszont hármat adtak ezért az árért. Előhalásztam az egyeuróst a pénztárcámból, aztán még egyet, mert láttam, hogy egy csokor friss koriandert is kapok ugyanennyiért. Rövid idő múlva már a hazavezető úton ballagtam a kincseimmel. Na, de mi legyen belőlük?

Az első ananászt azonmód megettünk. Friss volt, érett, lédús és édes, éppen olyan, amilyennek az ember a legjobb ananászt elképzeli. A másodiknak is megettük a felét, a másik feléből viszont elkészítettem ezt az ananászos csirkecurryt, amit jó szívvel ajánlok mindenkinek.
Mondom rögtön: nem kell hozzá friss ananász, konzervvel is működik.

Hozzávalók 2 személyre:
- 3 csirkecomb (alsó-felső együtt – kell a három, olyan finom, hogy el fog fogyni)
- 1 kisebb ananász vagy egy nagyobbnak a fele (esetleg egy fél doboz ananász konzerv)
- 2 dkg vaj
- 3 evőkanál napraforgóolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb vöröshagyma
- 2 szem csillagánizs
- 2 szem hosszúbors (elhagyható)
- 3 szem szegfűszeg
- 2 szem kardamom
- 1 mokkáskanál csilipehely
- mogyorónyi gyömbér
- 2 evőkanál római kömény
- 2 evőkanál currypor
- 2 dl víz vagy húsleves
- 2 dl tejszín vagy kókusztej
- 1 csokor korianderzöld (aki nem szereti, el is hagyhatja, vagy helyettesítheti petrezselyemmel)
- só, bors, ízlés szerint

Elkészítése:
1. A csirkecombokat kettévágjuk, az ananászt megtisztítjuk, felkockázzuk, a hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát és a gyömbért lereszeljük.
2. Egy nagyobb serpenyőben a vaj és az olaj keverékén hirtelen megsütjük a csirkecombokat. Ha kész, tányérra tesszük, megsózzuk, megborsozzuk és melegen tartjuk.
3. A visszamaradt zsiradékon megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát, és amikor már elég puha, hozzáadjuk a csillagánizst, a hosszúborsot, a szegfűszeget, a gyömbért és a kardamomot. Egyet keverünk rajta, majd rászórjuk a római köményt, a csilipelyhet és a curryport. Újra keverünk rajta egyet, majd felöntjük egy kevés vízzel, és hagyjuk. hogy elforrja.
4. A fűszeres zsiradékba visszatesszük a csirkehúst, megkeverjük, majd felöntjük a húslevessel (vagy vízzel), és fedő alatt puhára főzzük. (Nem kell nagyon hosszú lére engedni, nem szükséges, hogy a lé ellepje a húst, elég, ha a feléig ér.) Főzés közben egyszer érdemes megfordítani a húsokat.
5. Ha a hús megpuhult, és egy kicsit elfőtte a levét, hozzáadjuk az ananászkockákat, a levével együtt. (A konzerv ananász levéből csak egy-két kanálnyi kell.) Egy pár percig hagyjuk párolódni a hússal együtt, majd levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a tejszínt (vagy a kókusztejet). Legyünk óvatosak, mert a hús már nagyon puha.
6. Visszatesszük a tűzre, egyet forralunk rajta, hogy egy kicsit besűrűsödjön a lé, és már készen is vagyunk.

Tálalás: forrón, durvára vágott korianderzölddel (vagy petrezselyemzölddel) tálaljuk. Köretként kuszkusz, gersli vagy barnarizs illik hozzá.

Megjegyzés: ehhez az ételhez mindenképpen fehérbort érdemes választani, és ha lehet, nem szárazat. Mi egy könnyű késői szüretelésű hárslevelűvel kísérnénk legszívesebben.