2024.12.09. | Szabó Edit
Szaftos, ízletes és látványos étel, ráadásul elkészíteni sem bonyolult. Ez az egészben sült csirke a családi, baráti vacsorák egyik nélkülözhetetlen fogása lehet, főleg ha gondosan megválasztott fehérbort is töltünk mellé…
A cseréptálat anyukámtól kaptam a 20. születésnapomra, de utána évekig a konyhaszekrény tetején állt bedobozolva. Nem akartam cipelni albérletről albérletre, és beletelt még egy évtizedbe, mire a saját konyhámban elfoglalhatta méltó helyét a polcon. Azóta viszont minden ünnepi megmozdulás elmaradhatatlan kelléke, kacsát, csirkét nem sütök nélküle. Az évek megviselték, itt-ott kicsit csorba, de tökéletesen működik, és ez a lényeg. Mindezzel csak annyit akartam mondani, hogy ha még nem volna, érdemes beszerezni egy mázas cseréptálat. Nem kell áztatni, nem igényel különösebb törődést, a tisztítása sem bonyolult, viszont hibátlanul süt.
Persze akkor sem kell kétségbe esni, ha nincs cseréptál, ez a csirke egy jénaiban is elkészíthető, viszont akkor szükségünk lesz strapabíró alufóliára.
Hozzávalók:
- 1 konyhakész csirke, egészben (1,2-1,4 kg)
- 2 fej fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 3 szál közepes vagy 4 kisebb sárgarépa
- 1 karalábé (elhagyható)
- 1 csokor petrezselyem
- 4-5 szál kakukkfű
- 1 szál rozmaring
- 1 dl száraz fehérbor
- olívaolaj
- só, bors, ízlés szerint
Elkészítése:
1. A cseréptálat kikenjük olívaolajjal.
2. A csirkét megmossuk, majd olívaolaj, só és bors keverékével alaposan átmasszírozzuk. Nem kell sajnálni se a sót, se a borsot. Ha kész, a csirkét a mellrésszel lefelé a tálba fektetjük, és jöhetnek a zöldségek.
3. A sárgarépát, a karalábét és a hagymát megtisztítjuk, a sárgarépát három, a karalábét és a hagymát négy darabba vágjuk, és a csirke köré dobjuk. Egy mindenből jusson a hasüregbe is.
4. A fokhagymát cikkekre szedjük, de nem kell meghámozni. Megmossuk és úgy, héjastól a csirke köré szórjuk. Ebből is menjen a hasüregbe.
5. A zöldfűszereket megmossuk és a csirkére szórjuk – egy kevés mindenből kerüljön a hasüregbe.
6. A száraz fehérbort a csirke alá öntjük, az egészet meglocsoljuk még egy kis olívaolajjal, meghintjük egy kis sóval, majd ráborítjuk a tál tetejét – vagy alaposan befedjük egy megfelelő méretű alufóliával –, és 180 fokosra előmelegített sütőben, hőlégkeveréssel sütjük 1 órán át.
7. Ha letelt az első óra, a csirkét óvatosan megfordítjuk, megkóstoljuk a levet, amiben sül, és ha nem elég sós, akkor utánasózunk. Majd újra lefedjük, a sütés hőfokát felemeljük 200 fokra, és sütjük újabb 30-40 percen keresztül, vagyis amíg meg nem puhul.
8. Ha a hús már elég puha, levesszük az edény tetejét (vagy az alufóliát), és grillfokozaton sütjük tovább a csirkét kb. 12 percig, majd megfordítjuk, és újabb 10 perc sütés következik. Ha megpirult, készen is vagyunk.
Salátaágyon, a vele sült zöldségekkel tálaljuk. Krumplipüré, bulgur vagy rizs is mehet mellé, de mi kovászos uborkával is szeretjük. A héjában sült fokhagyma különösen finom, nyomjuk ki a héjból, és kenjük pirítósra.