Vissza

Egészben sült csirke 40 gerezd fokhagymával

2024.12.09. | Szabó Edit
Szaftos, ízletes és látványos étel, ráadásul elkészíteni sem bonyolult. Ez az egészben sült csirke a családi, baráti vacsorák egyik nélkülözhetetlen fogása lehet, főleg ha gondosan megválasztott fehérbort is töltünk mellé…


A cseréptálat anyukámtól kaptam a 20. születésnapomra, de utána évekig a konyhaszekrény tetején állt bedobozolva. Nem akartam cipelni albérletről albérletre, és beletelt még egy évtizedbe, mire a saját konyhámban elfoglalhatta méltó helyét a polcon. Azóta viszont minden ünnepi megmozdulás elmaradhatatlan kelléke, kacsát, csirkét nem sütök nélküle. Az évek megviselték, itt-ott kicsit csorba, de tökéletesen működik, és ez a lényeg. Mindezzel csak annyit akartam mondani, hogy ha még nem volna, érdemes beszerezni egy mázas cseréptálat. Nem kell áztatni, nem igényel különösebb törődést, a tisztítása sem bonyolult, viszont hibátlanul süt.

Persze akkor sem kell kétségbe esni, ha nincs cseréptál, ez a csirke egy jénaiban is elkészíthető, viszont akkor szükségünk lesz strapabíró alufóliára.

Egészben sült csirke 40 gerezd fokhagymával  - recept
 
Hozzávalók:
  • 1 konyhakész csirke, egészben (1,2-1,4 kg)
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 szál közepes vagy 4 kisebb sárgarépa
  • 1 karalábé (elhagyható)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 4-5 szál kakukkfű
  • 1 szál rozmaring
  • 1 dl száraz fehérbor
  • olívaolaj
  • só, bors, ízlés szerint
 Egészben sült csirke 40 gerezd fokhagymával  - recept

Elkészítése:

1. A cseréptálat kikenjük olívaolajjal.

2. A csirkét megmossuk, majd olívaolaj, só és bors keverékével alaposan átmasszírozzuk. Nem kell sajnálni se a sót, se a borsot. Ha kész, a csirkét a mellrésszel lefelé a tálba fektetjük, és jöhetnek a zöldségek.

3. A sárgarépát, a karalábét és a hagymát megtisztítjuk, a sárgarépát három, a karalábét és a hagymát négy darabba vágjuk, és a csirke köré dobjuk. Egy mindenből jusson a hasüregbe is.

4. A fokhagymát cikkekre szedjük, de nem kell meghámozni. Megmossuk és úgy, héjastól a csirke köré szórjuk. Ebből is menjen a hasüregbe.

5. A zöldfűszereket megmossuk és a csirkére szórjuk – egy kevés mindenből kerüljön a hasüregbe.

6. A száraz fehérbort a csirke alá öntjük, az egészet meglocsoljuk még egy kis olívaolajjal, meghintjük egy kis sóval, majd ráborítjuk a tál tetejét – vagy alaposan befedjük egy megfelelő méretű alufóliával –, és 180 fokosra előmelegített sütőben, hőlégkeveréssel sütjük 1 órán át.

7. Ha letelt az első óra, a csirkét óvatosan megfordítjuk, megkóstoljuk a levet, amiben sül, és ha nem elég sós, akkor utánasózunk. Majd újra lefedjük, a sütés hőfokát felemeljük 200 fokra, és sütjük újabb 30-40 percen keresztül, vagyis amíg meg nem puhul.

8. Ha a hús már elég puha, levesszük az edény tetejét (vagy az alufóliát), és grillfokozaton sütjük tovább a csirkét kb. 12 percig, majd megfordítjuk, és újabb 10 perc sütés következik. Ha megpirult, készen is vagyunk.

Egészben sült csirke 40 gerezd fokhagymával  - recept

Salátaágyon, a vele sült zöldségekkel tálaljuk. Krumplipüré, bulgur vagy rizs is mehet mellé, de mi kovászos uborkával is szeretjük. A héjában sült fokhagyma különösen finom, nyomjuk ki a héjból, és kenjük pirítósra.
 
:
Fotó:
Szabó Edit -

Főzünk

Tepsis csirke almával és rozmaringgal

2016.04.27. | Szabó Edit
Sok háziasszony esküszik a csirkemellfilére, pedig a combfilé szaftosabb, ízletesebb alapanyag. Érdemes kipróbálni…  
Főzünk

Tejben sült csirkecomb

2017.06.08. | Szabó Edit
Frissítő, könnyű nyári étel, egy pohár fehérborral ünnepé varázsolja a legzordabb hétköznapokat is…  
Főzünk

Wokban sült csirkemell zöldségekkel

2017.07.05. | Szabó Edit
Gyors, könnyű nyári vacsora a zöldségek szerelmeseinek. Bő fél óra alatt elkészül az egész, és tényleg nagyon finom. Egy pohár fehérbor illik mellé…  
Főzünk

Csirkecomb sajtos bundában

2019.03.15. | Szabó Edit
Vendégek jönnek, és nincs egy megbízható recepted? Próbáld ki ezt a sajtos bundában sült csirkecombot! Az egész elkészül másfél óra alatt, és amíg sül a csirke, a köretre és a salátára…
Főzünk

Ropogós csirkeszárnyak

2021.04.19. | Szabó Edit
A sült csirkeszárny sokak kedvence, de csak akkor az igazi, ha belül szaftos, kívül ropogós. Íme két variáció, egyik jobb, mint a másik…  
Főzünk

Sült csirkecomb egyszerűen

2023.11.27. | Szabó Edit
Ez a sült csirkecomb a legegyszerűbb étel a világon, viszont látványos és finom, így akár az ünnepi asztalra is kerülhet...

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (10) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (69) bornapló (14) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (17) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (5) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (117) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (34) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (14) fehérbor (131) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (10) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (6) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (17) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (14) késői szüret (7) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (16) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (60) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (17) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (18) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyakas pince (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (9) pannonhalmi borvidék (5) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (27) recept (288) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (25) sör (46) sós (113) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (90) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (18) tesztelünk (254) thummerer (4) tokaj (160) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (114) tokaji aszú (47) török (50) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (7) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (15) vegán (4) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai pincészet (10) zweigelt (4)