Vissza
Főzünk

Hamis trüffel – çikolatalı șekersiz truffle

Hamis trüffel – çikolatalı șekersiz truffle  című cikk borítóképe
2025. 07. 24. | Nagyillés János
A hamis trüffel valójában csicseriborsóból készült cukormentes édesség, étcsokis bevonattal. Nagyillés János egy török gasztrobloggertől tanulta a receptet, és most megosztja velünk a Török örömök 77. részében…

Az eredeti trüffel egy lágy textúrájú, golyó alakú csokoládés édesség. Azért kapta ezt a nevet, mert küllemre emlékeztet a szarvasgombára (franciául: la truffe, angolul: trufle). A desszertet a források szerint egy Louis Dufour nevű cukrász alkotta meg 1895 decemberében, a világ azonban csak akkor figyelt fel rá, amikor Antoine Dufour 1902-ben megnyitotta első londoni csokiboltját, ahol trüffelt is kínált a vásárlóknak.

Ez én hamis trüffelem azonban csicseriborsóból készül, ráadásul cukor nélkül, tehát csak megjelenésében emlékeztet a nagy elődre. A receptet egy török gasztrobloggertől tanultam, és annyiban idézi a török konyha szellemét, hogy a csicseriborsót a törökök számtalan módon használják. Azért is örültem neki, mert, mint látni fogjuk, diétázók is fogyaszthatják, ráadásul igen magas a fehérjetartalma – egy teljes adagban összesen 80 gramm – és ezt kevés édességről mondhatjuk el.

Hozzávalók:

- 400 g csicseriborsó (ez a csicseriborsó száraz súlya)

- 70 g cukormentes földimogyorókrém (török vagy keleti élelmiszerüzletekben hozzáférhető, a török neve „fıstık ezmesi”)

- 50 g méz

- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

a bevonáshoz:

- 100-120 g étcsokoládé (a keserű főzőcsoki tökéletesen megfelel erre a célra)

- 50-60 g vaj vagy margarin

Elkészítése:

1. A csicseriborsót éjszakára beáztatjuk és másnap puhára főzzük. Ha megfőtt, belekeverjük a mézet, a cukormentes földimogyorókrémet és a kakaót, majd a keveréket blenderben pépesítjük. (az én blenderem 3-4 adagban teljesítette ezt a mennyiséget.)

2. A kész csokis masszából diónyi golyókat formálunk és csokimázat készítünk rá.

3. A csokit gőz felett felolvasztjuk, az olvadt csokihoz a grammban kifejezett mennyiségének körülbelül a felét adjuk vajból és simára keverjük.

4. A golyókat megforgatjuk a csokimasszában, majd villára vagy hústűre szúrva sütőpapírra helyezzük egy megfelelő méretű tálcán vagy tepsiben, és a mázat hűtőben dermesztjük rá az édességre.


Sokáig eláll, de hűtőben kell tárolni.


Főzünk
Aşure című cikk borítóképe

Aşure

2025. 01. 16. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 53. rész
Az aşure nevű török édesség a bőség, a menekülés és az új kezdet jelképe. Ezt a receptet hozta nekünk Nagyillés János a Török örömök sorozat 53. részében…
Főzünk
Lokma című cikk borítóképe

Lokma

2024. 11. 14. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 44. rész
A lokmát sokan ismerik, csak kevesen tudják a nevét. Ez az a mámorítóan édes török fánkocska, amit mindenki imád. Íme a recept, ezt hozta most nekünk Nagyillés János a Török örömök 44. részében…
Főzünk
Karamelles puding című cikk borítóképe

Karamelles puding

2024. 10. 10. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 39. rész
Ismerve a török konyha édesség iránti vonzalmát, talán nem meglepő, hogy a francia crème caramel avagy a spanyol flan is létezik török változatban! Nagyillés János most ezt készítette el nekünk a Török örömök 39. részében. Íme a recept.
Főzünk
Vişneli kek – meggyes sütemény című cikk borítóképe

Vişneli kek – meggyes sütemény

2024. 03. 29. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 18. rész
Ez a török meggyes sütemény egyesíti a kuglóf, a kelt kalács és a piskóta előnyeit, pedig nem is kell keleszteni. Időspórolós, ám ízletes török édesség Nagyillés János konyhájából…
Főzünk
Sütlaç – rizspuding című cikk borítóképe

Sütlaç – rizspuding

2023. 12. 07. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 3. rész
Na, ki szereti a tejberizst? Aki a kérdésre igennel válaszolt, annak feltétlenül ki kell próbálnia a török változatot. Íme Nagyillés János receptje…
Főzünk
Şekerpare, az igazi cukorfalat című cikk borítóképe

Şekerpare, az igazi cukorfalat

2023. 11. 23. | Nagyillés János
Török örömök - Nagyillés János török receptjei 1. rész
Török örömök – Nagyillés János sorozata, 1. rész. A Şekerpare az egyik legismertebb török édesség. Elkészítése pofonegyszerű, és sem komolyabb konyhai jártasságot, sem különleges alapanyagokat nem igényel. Ráadásul napokig friss marad…