Hamis trüffel – çikolatalı șekersiz truffle
Az eredeti trüffel egy lágy textúrájú, golyó alakú csokoládés édesség. Azért kapta ezt a nevet, mert küllemre emlékeztet a szarvasgombára (franciául: la truffe, angolul: trufle). A desszertet a források szerint egy Louis Dufour nevű cukrász alkotta meg 1895 decemberében, a világ azonban csak akkor figyelt fel rá, amikor Antoine Dufour 1902-ben megnyitotta első londoni csokiboltját, ahol trüffelt is kínált a vásárlóknak.
Ez én hamis trüffelem azonban csicseriborsóból készül, ráadásul cukor nélkül, tehát csak megjelenésében emlékeztet a nagy elődre. A receptet egy török gasztrobloggertől tanultam, és annyiban idézi a török konyha szellemét, hogy a csicseriborsót a törökök számtalan módon használják. Azért is örültem neki, mert, mint látni fogjuk, diétázók is fogyaszthatják, ráadásul igen magas a fehérjetartalma – egy teljes adagban összesen 80 gramm – és ezt kevés édességről mondhatjuk el.
Hozzávalók:
- 400 g csicseriborsó (ez a csicseriborsó száraz súlya)
- 70 g cukormentes földimogyorókrém (török vagy keleti élelmiszerüzletekben hozzáférhető, a török neve „fıstık ezmesi”)
- 50 g méz
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
a bevonáshoz:
- 100-120 g étcsokoládé (a keserű főzőcsoki tökéletesen megfelel erre a célra)
Elkészítése:
1. A csicseriborsót éjszakára beáztatjuk és másnap puhára főzzük. Ha megfőtt, belekeverjük a mézet, a cukormentes földimogyorókrémet és a kakaót, majd a keveréket blenderben pépesítjük. (az én blenderem 3-4 adagban teljesítette ezt a mennyiséget.)
2. A kész csokis masszából diónyi golyókat formálunk és csokimázat készítünk rá.
3. A csokit gőz felett felolvasztjuk, az olvadt csokihoz a grammban kifejezett mennyiségének körülbelül a felét adjuk vajból és simára keverjük.
4. A golyókat megforgatjuk a csokimasszában, majd villára vagy hústűre szúrva sütőpapírra helyezzük egy megfelelő méretű tálcán vagy tepsiben, és a mázat hűtőben dermesztjük rá az édességre.
Sokáig eláll, de hűtőben kell tárolni.