Vissza
Főzünk

Hamis vizes börek – yalancı su böreği

Hamis vizes börek – yalancı su böreği  című cikk borítóképe
2025. 04. 17. | Nagyillés János
Kívül ropogós, belül krémesen omlós rétegek harmonikus játéka – ez a hamis vizes börek, aminek receptjét megtudjuk Nagyillés Jánostól a Török örömök sorozat 65. részében. És hogy miért hamis? Természetesen az is kiderül…

Már régen szeretném elkészíteni az igazi török su böreğit (vizes börek), azonban – mint azt a kedves olvasó hamarosan látni fogja – csupán a jó szándék nem elég, komoly infrastruktúra kell hozzá. Úgyhogy aki kijut Törökországba, föltétlenül kóstolja meg – aki pedig nem, és addig is szeretné élvezni a vizes börek ízét, készítse el velem a hamis vizes böreket (yalancı su böreği).

A su böreği a török konyha egyik régi-régi étele. A neve csalóka: egyszerűséget sugall, a valóságban azonban az egyik legmunkásabb fogás, amit valaha kitaláltak: nehézsége talán a húzott réteséhez fogható, és Törökország-szerte a börekek királynőjeként tartják számon. Ezért örültem nagyon, amikor egyszer csak megláttam az általam követett egyik autentikus török ételkészítő oldalán a hamis változatot.

A su böreği igazi különlegessége az elkészítési módban rejlik: a tésztalapokat előbb kinyújtják, majd forró vízben rövid ideig főzik, utána hideg vízbe mártják, és csak ezután kezdődik a rétegezés. Ez a főzéses eljárás adja meg a tészta különleges, selymes-nyúlós állagát – olyan, mintha a rétes és a lasagne legjobb tulajdonságai egyesülnének benne.


A tésztarétegek közé hagyományosan fehérsajt (beyaz peynir) vagy lor peyniri (a magyar túróval teljesen kompatibilis), valamint petrezselyem, esetleg darált hús kerül, néha mindkettő. A tetejét vajjal megkenve sütik aranybarnára, míg a belseje lágy és szaftos marad. Az eredmény: kívül ropogós, belül krémesen omlós rétegek harmonikus játéka.

A su böreği története évszázadokra nyúlik vissza, az Oszmán Birodalom idején már az isztambuli elit és a szultáni palota asztalán is előfordult. A börekek – legyenek akár töltöttek, csavartak, rétegezettek – a török gasztronómiai identitásmeghatározó elemei, de közöttük a su böreği mindig is külön státuszt élvezett. Ünnepi fogásként, lakodalmakon, családi összejöveteleken és vallási ünnepek alkalmával is gyakran készítik. Bár az alaprecept viszonylag egységes, a su böreği készítési módja vidékenként eltérő lehet. Vannak, akik csak sajttal készítik, mások hússal gazdagítják. Egyes változatokban tojást is kevernek a töltelékhez vagy tejfölszerű krémet a rétegek közé. Léteznek szárazabb, roppanósabb, illetve kifejezetten szaftos, már-már szószos változatok is – minden attól függ, hogy hol járunk és ki készíti.

A hagyományos su böreği bonyolult receptje helyett sok háziasszony és étterem egy gyorsabb, egyszerűbb megoldást választ a hétköznapokra. A hamis vizes börek ízvilágában nagyon hasonlít az eredetire, de sok időigényes főzési lépés kimarad. A tésztát most bolti réteslapokkal fogjuk helyettesíteni, a végeredmény mégis meglepően közel fog állni az eredetihez.


Hozzávalók:
- 400-500 g rétestészta
- 300 g túró
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 1 teáskanál só

a szószhoz:
- 2 tojás
- 2 dl szénsavas ásványvíz (sima víz is lehet, én azt tettem bele)
- 2 dl tej
- 2 dl napraforgóolaj
- 1 teáskanál só

a tetejére
- 4-5 dkg vaj


Elkészítése:

1. A rétestésztát feltekerjük, a képen látható módon a metéltnél szélesebb, kb. 1 cm széles csíkokra vágjuk, majd a levágott csíkokat egy nagyobb tálban szálaira bontjuk.

2. A két tojást felverjük és a többi felsorolt összetevővel simára keverjük.

3. A túrót áttörjük és összekeverjük egy teáskanál sóval és a nagyon apróra vágott petrezselyemmel.

4. A tésztacsíkok körülbelül felét egy alkalmas méretű tepsi vagy jénai aljára terítjük, és rámerjük a szósz kb. felét. Óvatosan összeforgatjuk a tésztát a szósszal, 1-2 percet várunk is, hogy a szószt a tészta kezdje magába szívni. Ekkor elterítjük a tetején a túrós keveréket, majd erre rétegezzük a tészta másik felét, és rámerjük a szósz másik felét.

5. Sütés előtt a tészta tetejére vajat vagy margarint szeletelünk. A sütést légkeverés nélkül 180 fokon végezzük – érdemes alufóliával lezárni a sütőedényt, amíg az elegy át nem melegszik, és a szószt a tészta magába nem issza. Ezután az alufóliát eltávolítjuk, és pirosra sütjük.

6. A fogás főételnek számít, mellé sós-fokhagymás joghurtot vagy valamilyen zöld salátaféleséget kínálhatunk. Én çoban salatası-val tálaltam – nagyon jól ment hozzá. Azt a receptet hozom nektek a jövő héten...

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Szivarbörek – sigara böreği című cikk borítóképe

Szivarbörek – sigara böreği

2025. 03. 20. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 62. rész
A szivarbörek vagy sigara böreği a török konyha egyik jól ismert előétele, de sós csemegeként is gyakran kerül az asztalra. Nagyillés János most ezt tálalja nekünk a Török örömök sorozat 62. részében…
Főzünk
Hússal töltött ropogós tésztatekercs – sosyete mantısı című cikk borítóképe

Hússal töltött ropogós tésztatekercs – sosyete mantısı

2025. 02. 20. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 58. rész
Hogy mi az a mantı? A török konyha népszerű tésztaétele, amit Nagyillés János magyar rétestésztából készít el a Török örömök sorozat 58. részében. Íme a recept…
Főzünk
Börek rétestésztából című cikk borítóképe

Börek rétestésztából

2024. 06. 06. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 28. rész
Mi bureknek hívjuk, Törökországban börek a neve, és a Földközi-tenger keleti partvidékének minden pontján ismerik. Nagyillés János most a darált húsos változatot mutatja meg az olvasóknak…
Főzünk
Búvártúrós című cikk borítóképe

Búvártúrós

2020. 04. 20. | Klich Zsuzsa
Bableves, gulyásleves, palócleves vagy más hasonló karakterű húsos leves után szívesen eszünk édességet. A klasszikus választás a palacsinta, de nem árt kicsi bővíteni a repertoárt. Itt van például a búvártúrós…
Főzünk
Juhtúrós sztrapacska című cikk borítóképe

Juhtúrós sztrapacska

2020. 03. 31. | Szabó Edit
Minden időben, minden évszakban, minden után és minden helyett. A juhtúrós sztrapacska örök favorit, tökéletes és megunhatatlan. Mi most saját szedésű medvehagymával és ibolyával dobtuk fel…
Főzünk
Kapros-túrós pogácsa című cikk borítóképe

Kapros-túrós pogácsa

2019. 10. 08. | Klich Zsuzsa
A könnyű fehérborok tökéletes kísérője, gyerekzsúrok sztárja, lusta vasárnap délutánok megfűszerezője… Ez a túrós pogácsa igazán sokoldalú, érdemes kipróbálni…